fbpx

Zveřejněno: 12. 10. 2017

Zaručí nám peníze štěstí, nebo spíš naopak? Záleží samozřejmě na tom, kolik jich máme k dispozici. Samotné peníze ale nezaručí štěstí ani těm nejbohatším. Jak tedy vynakládat prostředky, které máme, správně?

V jednom z předchozích článků jsme psali o tom, že úspěšní lidé nejsou spokojení. Peněz sice mají obvykle dostatek, často jim ale chybí alespoň jeden blízký vztah. Následující studie, kterou zveřejnil profesor psychologie Todd Kashdan, výše uvedené tvrzení nevyvrací. Pojďme se tedy podívat na to, jak utrácet své peníze tak, abyste upevňovali vazby se svým okolím.

penize shutterstock 367090130

Ze studie vyplývá, že na štěstí domácností, které vydělávají více než 73 500 Kč, nebude mít další příjem peněz vliv.

Kolik máte peněz?

Nejprve si řekněme několik statistických údajů. Pokud žijete v domácnosti, která vydělá více než 40 tisíc dolarů ročně (což je v přepočtu 882 tisíc korun ročně a 73,5 tisíce korun měsíčně), bude mít další zvyšování příjmu minimální dopad na vaše štěstí. V takovém případě totiž zcela odpadá analýza nákladů. Pokud se stane nějaká nepředvídaná událost – například jste nemocní, nemusíte řešit, zda ohrozí váš rozpočet, zůstanete-li na neschopence o týden déle. Tím se dostáváme k prvnímu důležitému bodu. Hodnota peněz závisí na tom, kolik jich máte k dispozici.

Utrácíte jen pro sebe?

Jak utrácíte peníze, které máte? Kupujete si věci výhradně pro sebe, nebo myslíte i na jiné? Typickým představitelem boháče se za posledních několik desetiletí stala dáma v drahém kožichu a muž v superluxusním autě. Ačkoliv kvůli ochraně zvířat dnes od kožichů i ti nejbohatší dávají ruce pryč a řada z nich se snaží ve společnosti odívat spíše nenápadně, podstata této spotřeby zůstala stejná. Utrácíte-li peníze výhradně pro sebe, uděláte si sice radost, ale pouze krátkodobě. Z dlouhodobého hlediska to ke štěstí nevede. Kupovat tedy věci i pro ostatní, ať už na znamení štědrosti nebo lásky, podporuje štěstí u nás i u nich. Stejné je to například v případě charity.

dovolena shutterstock 631413230

Než do nového šatníku raději investujte do zážitků a dovolených s přáteli či rodinou.

Kupujte si zážitky

Prokazatelně šťastnější jsou pak lidé, kteří místo věcí nakupují zážitky. Než si koupit další nové boty je proto lepší peníze ušetřit a zajít si s partnerem jednou za měsíc na romantickou večeři. Nebo si místo nové supermoderní televize raději naspořte na rodinnou dovolenou. Pokud raději investujete do zážitků, které navíc zahrnují i další lidi (partner, rodina), jste dlouhodobě šťastnější než lidé, kteří to nedělají.

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...