fbpx

Pokud si odmyslíte, že jíte geneticky modifikované kvasinky, tak by měl obsah burgeru chutnat stejně dobře jako hovězí

Zveřejněno: 11. 4. 2019

Nepovedeným rostlinným alternativám masa už odzvonilo. Burger King v současnosti zavádí zkušební verzi hamburgeru s názvem Impossible Whopper, který „krvácí“ jako pravé hovězí a díky geneticky modifikovaným kvasinkám je od něj i chuťově k nerozeznání.

Novinku vyvinula společnost Impossible Foods, která se na rostlinné alternativy masa specializuje, a Burger King trvá na tom, že jejich nový burger může tomu pravému bez problémů konkurovat. „U našich franšízantů jsme provedli jakýsi test chuti „na slepo“ s mými kolegy z výkonného týmu a vlastně ani jeden z nás nepoznal rozdíl,“ říká Christopher Finazzo, prezident Burger Kingu pro oblast Severní Ameriky.

Lepší než pravý?

Burger King už vegetariánskou variantu burgeru nabízí roky. Ale rozdíl oproti starší „veggie“ verzi a novým bezmasým Whopperem je tak velký, že ho možná budou chtít vyzkoušet i zapřisáhlí milovníci masa. „Naši příznivci nám jasně dali najevo, že chtějí bezlepkový burger, který je minimálně stejně výživný jako běžné maso,“ řekla Sue Klapholz, viceprezidentka pro oblast výživy a zdraví v Impossible Foods.

Impossible Foods už sklízí první úspěchy, má však přinejmenším jednoho velkého konkurenta. Je jím firma Beyond Meat, která od svého debutu v roce 2016 prodala celosvětově na 25 milionů Beyond Burgerů, nabízí ale také klobásy nebo mleté „maso“. Společnost už má i své slavné investory, jako je například Bill Gates, Leonardo DiCaprio nebo bývalý výkonný ředitel McDonaldu Don Thompson.

Vyšší cena, větší udržitelnost

Nový Impossible Whopper, který budou mít zatím v nabídce prodejny Burger King v americkém Sant Louis, má minimálně jednu nevýhodu – není pro šetřílky. Oproti běžné hovězí verzi za něj zákazníci zaplatí asi o dolar víc, částečně proto, že společnosti vyrábějící rostlinné náhražky masa mají problém se vyrovnat cenám masa běžného. Také burger společnosti Beyond Meat je dražší než většina klasických alternativ.

Impossible Burger se paradoxně nelíbil ani bojovníkům za práva zvířat, protože byl prý testován na krysách.

Impossible Burger neušel ani hledáčku kritiků, kteří mu vyčítají zejména nezdravé geneticky modifikované droždí, nedostatek přírodních ingrediencí, zpracovanou sóju i vysoký obsah nasycených tuků a soli. Nelíbil se také samotným bojovníkům za práva zvířat, protože byl prý testován na krysách.

impossible whopper 2

Burger King v americkém Sant Louis nabízí „neuvěřitelný“ nemasový burger


Proč tedy dát přednost rostlinné alternativě před tou běžnou? Hlavním argumentem společnosti Impossible Foods je udržitelnost. Intenzivní zemědělství je totiž hlavním zdrojem skleníkových plynů, spotřeby pitné vody a jejího znečištění.

Jde do toho i Nestlé

I přes určitou rozporuplnost se zdá, že těchto „neuvěřitelných“ a „úžasných“ burgerů bude stále přibývat. Podnikatelskou příležitost vycítily i další společnosti. V březnu například oznámila společnost Nestlé, že se na výrobě rostlinných burgerů bude podílet také. Svůj Incredible Burger uvede švýcarský koncern v osmi evropských zemích včetně Německa prý ještě letos na jaře. Na podzim pak vstoupí i na americký trh, tentokrát s Awesome Burgerem. Je tedy pravděpodobně jen otázkou času, než se některý z „neuvěřitelných burgerů“ objeví i na našich pultech.

foto: Burger King, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...