fbpx

Zveřejněno: 7. 4. 2017

Ať už jste se rozhodli z jakéhokoli důvodu zcela vyloučit nebo snížit spotřebu masa ve svém jídelníčku, je třeba jej nejen z chuťové, ale i výživové stránky vhodně nahradit. Ale čím?

Nejznámější veganskou alternativu představují výrobky ze sóji, a to zejména tofu, tempeh a sojové maso – výběr je však mnohem rozmanitější.

Luštěniny

Na luštěninách si ve velkém pochutnávaly naše prababičky a dělaly dobře. Toto jídlo chudých je bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů skupiny B, antioxidantů a důležitých minerálů, jako je vápník, fosfor a draslík. Tyto plodiny se díky svému unikátnímu složení stávají účinnou prevencí vzniku vážných civilizačních, onkologických a kardiovaskulárních chorob. Jelikož mají nízký glykemický index a minimum kalorií, můžete si na nich bez výčitek pochutnávat i při redukčních dietách.

Luštěniny dokonale nahradí maso díky svým výživovým hodnotám, chuti, konzistenci i způsobu úpravy. Například milovníci hovězího si zamilují čočku, která je velmi vydatná a skvěle zasytí. Snadno jí nahradíte především mleté hovězí maso – výborná je v podobě sekané, karbanátků, tacos, ragú či burgerů. Vyhrajte si s širokou škálou chutí a barev čočky – nezůstávejte pouze u nejznámější hnědé, ale vyzkoušejte také tu červenou nebo zelenou, která je výrazně stravitelnější.

Skvělou variantou jsou také živinami nabité fazole, díky kterým se nadopujete pořádnou dávkou nejen vlákniny a bílkovin, ale i draslíku, vápníku, hořčíku, železa a vitamínu C.

nahrazka masa shutterstock 400117429

Vegetariánský burger je výživný a neuvěřitelně dobrý.

Houby

Při přechodu na vegetariánskou nebo veganskou stravu vám může chybět nejen chuť, ale i typická konzistence masa. V takovém případě sáhněte po houbách, které jsou masité a mají plnou, vyváženou a zemitou chuť. Neomezujte se však jen na české luhy a háje, ale objevte i poklady alternativní medicíny, mezi nimiž jsou nejznámější hlíva ústřičná a houba reishi. Ty jsou plné vitamínu A, B a hlavně v přírodě se řídce vyskytujícího vitamínu D, který vyživí vaše kosti.

Obiloviny

Pokud se vám přeci jen zasteskne po řízku, vyzkoušejte seitan, který se vyrábí z pšeničné bílkoviny a upravuje se stejně jako maso. „Jeho domácí příprava je zdlouhavá, ale není nemožná,“ upřesňuje Jitka Soukupová v knize Zdravé talíře. „V podstatě smícháte nejlépe celozrnnou mouku s vodou v poměru 2 : 1 a vzniklou kouli tak dlouho hnětete pod tekoucí vodou, až se vám vyplaví všechen škrob a zůstane samotný lepek. Ten pak nakrájíte, uvaříte a dále postupujete jako u masa.“

Ze stejné kategorie je také robi maso, které je vyráběno ze směsi obilných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy. Jak seitan, tak robi maso jsou k dostání v podobě polotovarů, které nabízejí široké možnosti úprav. Jelikož však obsahují vysoké procento lepku, nejsou vhodné pro každého.

Ať už jste vegan, vegetarián nebo masožravec, náhražky masa skvěle zpestří a odlehčí váš jídelníček.

Oblíbili jste si doma veganskou kuchyni? Jak najít ty nejlahodnější recepty zjistíte v článku: Ty nejlepší veganské knihy? Tady jsou tipy!

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...