fbpx

Zveřejněno: 16. 7. 2017

Pravidelná a vyvážená strava je sice základem zdravého organismu člověka, ale jen málokdo z nás ji dodržuje. Ráno vyletíme z postele ve spěchu, takže snídáme za pochodu nebo vůbec ne. Oběd zakusujeme v rychlosti mezi pracovními schůzkami nebo v kanceláři u počítače, a abychom se nezdržovali s večeří, slupneme něco po cestě domů. Lze ale vůbec jíst v dnešní hektické době všímavěji a bez stresu?

Naše imunita, celková vitalita a vstřebávání živin z potravy začínají u trávicí soustavy. Když jsme ve stresu, ženeme se ulicí a obědváme za běhu či u jídla kontrolujeme mobilní telefony, není naše tělo správně připraveno na absorpci živin. To pak představuje velkou neočekávanou zátěž, která může skončit nemocí či různými druhy nerovnováhy. Vděčnost za jídlo a všímavé stravování přináší optimální rozpoložení organismu, ve kterém jsme schopni vstřebat veškeré živiny a energii. Následující tři kroky by měly dle autorky knihy Přirozeně Xochi Balfourové pomoci k lepšímu a vědomějšímu stravování.

Alespoň jedno jídlo denně si připravte sami 

V současnosti není tolik času na přípravu pokrmů jako dříve, kdy ženy stály u sporáku i několik hodin, aby uvařily jídlo pro celou rodinu. Dnes věnujeme vaření jen pár minut denně, pokud se k tomu tedy donutíme a nekoupíme nějaký polotovar vedle v supermarketu. Akt vaření jako takový je důležitým procesem, který stimuluje žaludek k uvolnění trávicích kyselin a k přípravě na trávení. Návrat k přípravě přírodních potravin a vaření z nich je velmi prospěšné pro naše zdraví z hlediska minerálů a vitamínů. Dle Xochi Balfourové stačí pro začátek něco velmi jednoduchého a zdravého, jako například smoothie, miska ovesné kaše či výroba ořechového mléka.

jidlo shutterstock 335303507

Během oběda či večeře bychom měli zvednout oči od telefonu i monitoru a soustředit se na jídlo samotné.

Vděčnost nadevše

Projevit vděčnost za jídlo, které hodláme sníst, je dalším krokem k tomu, jak jíst vnímavěji. Pravidlo vděčnosti vychází z makrobiotických principů stravování, jedná se o hlubší způsob, jak se propojit s vlastním tělem. Zkusme tedy na pár vteřin před tím, než sníme jídlo, které máme před sebou, zavřít oči a projevit vděčnost a poděkovat za něj. Tímto aktem vytváříme lepší a zdravější postoj k vlastnímu tělu, vděčnosti a zodpovědnosti sebe samých.

Buďte pozornější

Výživoví odborníci doporučují během jídla odložit příbor a vnímavěji se věnovat samotnému kousání či sytosti, která se po něm dostaví. Většina z nás si jídlo nedokáže pozorně vychutnat a zhltne ho. Aby však strava mohla být správně natrávená a lidský organismus si mohl vzít maximum živin, měli bychom jídlo rozmělnit na co nejmenší kousky, protože jen tak trávení ulehčíme práci. Proto bychom mohli z jednoho jídla v týdnu nebo z celého dne udělat meditaci. Jíst potravu tak, abychom dokázali zpozorovat, co v nás evokuje, jak se po ní cítíme a zda nám dělá dobře nebo ne.

Vést si jídelní deník je rovněž zajímavé, můžeme si zapisovat, co jsme snědli a jak jsme se po stravování cítili. Kolikrát pak zjistíme, že nám vlastně ta čokoláda nedělá natolik dobře, abychom ji příště jedli. Nebo příště neskočíme po bůčku, protože se cítíme unavení a neschopní ničeho jiného, než myslet na pocit těžkosti. Takovým způsobem lze předejít trávicím problémům či případným zánětům, které nám nevhodné stravování může způsobit. 

foto: Shutterstock, zdroj: Xochi Balfourová: Přirozeně

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...