fbpx

Zveřejněno: 8. 6. 2017

Kontroverznější téma už asi nenajdu, ale stejně by jednou přišlo na řadu, tak proč to odkládat? Pojďme rozvířit diskuzi. Pokud se pár lidí nad tématem zamyslí a třeba i trochu zaexperimentuje, můj cíl je splněn.

Konzumace masa má mezi odborníky podporovatele i odpůrce. Podporovatelů je samozřejmě dost a mají i studie podporující jejich tvrzení. Já maso nejím, a tak přináším spíš pár názorů odborníků, kteří jsou proti masu, třeba to obohatí váš pohled, ať už je pro či proti.

maso1

I na oblíbeném hamburgeru si můžeme pochutnat bez masa

Zdravější bez masa

Stanovisko americké dietetické asociace říká, že vegetariánská i veganská strava je plnohodnotná pro dospělé i děti. Navíc říká, že lidé na bezmasé stravě se v průměru těší lepšímu zdraví než ti na masité. Profesorka Anna Strunecká zase píše v knize Doba jedová II, že denní konzumace červeného masa zvyšuje pravděpodobnost rakoviny trávicího traktu o 15 % a také riziko infarktu. Doporučuje snížit konzumaci na max 500g týdně. Podle čínské studie neboli The China Study, největší studie všech dob na několika milionech lidí, prokazuje spojitost živočišné stravy s vyšším výskytem civilizačních chorob, jako je rakovina, infarkty, cukrovka, alzheimer atd.

Jak trávíme maso

Manželé Diamondovi v knize Fit for life tvrdí následující. Jídlo jíme, aby nám dodalo energii, kterou používáme k aktivitě a taky k čištění těla od odpadu. Ovoce je v žaludku 30 minut, syrová zelenina 2 hodiny, koncentrované jídlo 3 hodiny. Samotné maso se tráví v žaludku 4 hodiny, maso zkombinované se sacharidy dokonce až 8 hodin. Nemluvě o tom, jak dlouho je potom ve střevech. Maso zkombinované se sacharidy je to nejhorší. Jedno potřebuje kyselé, druhé zásadité šťávy. Pokud je jíme společně, sacharidy zkvasí a maso hnije. Toxiny z obojího otravují organismus a berou mu energii i čas na očistu a hubnutí. Maso nedodává skoro žádnou energii, tu dodávají sacharidy a navíc nemá téměř žádnou vlákninu. Nečistí tak střeva a nepomáhá vylučovat.

maso3

V poslední době jsou diskutované velkochovy

Méně je více

Zajímavé je srovnání žaludku masožravců a nás. Masožravci mají kyselé sliny k rychlému trávení masa, my zásadité. Jejich žaludek vylučuje desetkrát více kyselin než náš žaludek. V mase se koncentruje vše, co dané zvíře ve svém životě snědlo, tedy i antibiotika, očkování a další jedy. Já maso nejím už několik let. Jedním z důvodů je zdraví, myslím si, že bez masa jsme zdravější. Zároveň si ale myslím, že zdravý může být člověk i s masem, pokud ho nejí nadmíru a má zdravou stravu a životosprávu.

Důvody proč NE

Dále je u mě důvod soucítění se zvířaty. Při dnešní obrovské nabídce jídel v každém obchodě v jakékoli části roku není důvod zabíjet jiné bytosti a jíst maso pro přežití, jak tomu mohlo být v minulosti. Další důvod je pro mě ekologický, protože při chovu zvířat je znečištěno neuvěřitelné množství vody a dobytek také vylučuje velké množství skleníkových plynů. Ale o tom více někdy v budoucnu. Za těch pár let jsem celkově zdravý, cítím se možná i lehčeji a nekolísá mi energie po jídlech. Hodně hraju squash, beach a běhám (i nějaký ten ultramaraton) a zdá se, že sil mám dost.

Jak ho jíst

Pokud maso rádi jíte, nemusíte se ho vzdávat, jakékoli omezení vám prospěje. Mám pro vás pár tipů k masu: kupujte maso v bio kvalitě, je bez antibiotik, chemických úprav pro zlepšení barvy atd., dejte si ho jen jednou denně, jezte ho ve správné kombinaci, ne se sacharidy, ale se zeleninou.

Zajímavá zpráva je, že v Americe klesla v posledních letech poprvé v historii konzumace masa. Změna prý není způsobena množstvím vegetariánů, ale především poklesem spotřeby masa u lidí, kteří maso jedí. Informovanost o špatných účincích přemíry masa je totiž v USA větší než u nás. Třeba začne klesat i u nás, my na tom totiž se spotřebou nejsme o nic hůř než Amerika.

Tak co si o tom myslíte? Máte nějaké zkušenosti s účinky na sobě?

Čtěte také:

Rakovina z masa? Ne tak rychle! 

Náhražky masa, které si zamilují i masožravci! 

Jak se jedlo v 19. století? Za biopotraviny si nemuseli připlácet a zelenina byla součástí každého jídla

 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...