fbpx

Zveřejněno: 10. 4. 2017

Wakame, Kombu, Hijiki a Agar agar - nejedná se o tajné šifry, ale o názvy řas, které se rozhodně hodí zařadit do jídelníčku. Jejich chuť vás mile překvapí a zároveň jimi doplníte celou řadu minerálů.

Některé se musí vařit, jiné stačí jenom namočit. Jedno ale mají společné – jsou studnicí minerálních látek, které naše tělo potřebuje k bezproblémovému fungování. Obsahují mnohem více minerálů než běžná „pozemská“ zelenina. Nejčastěji jsou k dispozici v sušeném stavu, ale není problém sehnat řasy i čerstvé ve specializovaných e-shopech. 

Wakame – polévková královna

Řasa wakame má velice jednoduché použití. Stačí kousek přidat k zelenině do vývaru a minerálová bobma je za čtvrt hodiny na talíři. Po uvaření se řasa vyndá, pokrájí a opět se do polévky vrátí. Wakame řasa je nedílná součást tradiční japonské miso polévky. Nemá výrazné aroma, které je pro řasy typické – má proto velmi rozmanité použití. Obsahuje hodně vápníku, hořčíku, čistí krev a reguluje krevní tlak.

shutterstock 555737854

Řasu wakame můžete použít do polévky nebo si z ní připravit svěží salátek.

Kombu – šup s ní k hrachu

Řasa kombu se pěstuje na lanech hluboko v moři. Vyžaduje trochu delší dobu varu než wakame, vaří se přibližně hodinu. Je velmi bohatá na jód, vápník a vlákninu. Posiluje ledviny, čistí střeva a snižuje vysoký tlak. Kromě vysokého obsahu minerálů je její výhodou i to, že díky obsahu kyseliny glutaminové pomáhá trávit ostatní potraviny, především je ceněna pro zlepšení stravitelnosti luštěnin. Stačí kousek přidat do hrnce s hrachem nebo fazolemi a uvařit.

Hijiki – řasa pro odvážné

Hijiki se řadí k velmi aromatickým řasám, není tedy moc vhodná pro začátečníky nebo pro ty, kterým vadí zápach rybiny. Říká se o ní, že posiluje kosti a zuby, proto se velmi doporučuje v těhotenství. Je bohatá na hořčík a železo. Má hnědou barvu, ale sušením zčerná a vypadá trochu jako sušený černý čaj. Je vhodná k dochucení salátu a omáček.

shutterstock 286178498

Řekli byste, že povrch dortu tvoří zdravá řasa Agar agar?

Agar agar – želé pro vegany

Agar agar je přírodní želatina vyráběná z mořské řasy gelidium, je velmi zdravou alternativou živočišné želatiny. Obsahuje železo, vápník a umí snižovat cholesterol, čistí střeva – při průchodu střevem na sebe nabaluje staré usazeniny, zároveň zlepšuje střevní peristaltiku. Základní dávkování agaru pro přípravu želé je vždy uvedeno na obale. Dá se rozpouštět v ovocných šťávách, rozvařeném ovoci, zeleninových vývarech. Želírovací schopnost záleží na kyselosti dané potraviny – kyselé potraviny potřebují k utuhnutí více agaru než zásadité.

Zajímáte se o zdravou stravu? Přečtěte si také náš další článek Zdravé alternativy nebo Dělená strava je blbost, Náhražky masa, které si zamilují i masožravci, Zavařujte bez chemie

 

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...