fbpx

Kalendárium: Dnes obejměte svou kočku. Možná vám to prodlouží život 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Vaše kočka vám nejen dává lásku, ale pravděpodobně vám také podle vědců prodlužuje život. Odměňte ji za to dnes extra velkou porcí něhy.

Zveřejněno: 4. 6. 2023

Kočky nám do života přinášejí radost, dobrou společnost i bezpodmínečnou lásku. Jejich hravost a rošťárny nám často vykouzlí úsměv na rtech, zatímco jejich hebký kožíšek a uklidňující vrnění nám poskytují úlevu i v těch nejstresovějších dnech. Pouto mezi kočkou a člověkem je ceněno již po staletí a Den objetí vaší kočky je příležitostí ho jaksepatří uctít a oslavit.

S kočkou k dlouhověkosti

Oslava Dne objetí vaší kočky však přesahuje rámec fyzické náklonnosti. Připomíná nám také pozitivní vliv, který kočky mají na naše fyzické i psychické zdraví, což prokázaly četné výzkumy. Například ve dvacetileté studii, která skončila v roce 2009, neurolog Adnan Qureshi z Institutu pro mrtvici Minnesotské univerzity zjistil, že majitelé koček zřejmě mnohem méně často umírají na infarkt a mrtvici než lidé, kteří kočičí lásku nikdy nepoznali. Lidé bez koček měli pravděpodobnost úmrtí na infarkt o 40 % vyšší a pravděpodobnost úmrtí na jiné kardiovaskulární onemocnění včetně mrtvice o 30 % vyšší než lidé z kočičích rodin. U majitelů psů se podobné benefity neprojevily. 

Když se po dni plném stresu vrátíte domů, a tam vás čeká váš vrnící kamarád, hned je vám lépe, že? Možná váš chlupáč posedí několik minut v klidu, zatímco ho budete hladit po zádech, anebo bude šmátrat po hračce, kterou mu pověsíte nad hlavu. Všechny tyto činnosti pomáhají rozpouštět stres tím, že snižují hladinu kortizolu neboli stresového hormonu v mozku, upozorňuje lékařka přírodního zdraví a spolupracovnice Dr. Oz Mao Shing Ni.

Studie australského Baker Medical Research institutu zase prokázala, že vás jako majitele kočky méně trápí vysoký krevní tlak. Výzkum ukázal, že majitelé domácích mazlíčků mívají nižší krevní tlak než lidé, kteří domácí mazlíčky nemají – a to i v případě, že se jinak stravují méně zdravě.

Lidé bez koček měli pravděpodobnost úmrtí na infarkt o 40 % vyšší a pravděpodobnost úmrtí na jiné kardiovaskulární onemocnění včetně mrtvice o 30 % vyšší než lidé z kočičích rodin. U majitelů psů se podobné benefity neprojevily. 

Oslava kočičího dne

Je pozoruhodné, kolik nám toho kočky dávají a přitom za to tak málo potřebují. Přesto jim můžete dnešní den ještě trochu zpříjemnit. 

Objímací sezení: Vytvořte útulné místo s dekami a polštáři, kde se s vaší mickou můžete uvelebit a užít si klidné chvíle sbližování. Jemně ji hlaďte po srsti, šeptejte uklidňující slova a nechte působit svou lásku a náklonnost skrze vřelé objetí. 

Čas na hraní: Použijte interaktivní hračky, peříčka nebo laserová ukazovátka, abyste podnítili kočičí zvědavost a zabavili ji. Společné hraní nejen posiluje vaše pouto, ale poskytuje vašemu chlupatému společníkovi také duševní a fyzickou stimulaci.

Lázeňská kúra: Jemně svému chlupáčovi vykartáčujte srst a dopřejte mu uklidňující masáž. Většina koček miluje, když jim někdo upravuje srst. Využijte této příležitosti a zkontrolujte, zda se u vaší kočky neobjevují nějaké známky zdravotních problémů.

Překvapte hračkami nebo pamlsky: Kočky rády zkoumají nové hračky a pochutnávají si na lahodných pamlscích. Vybírejte hračky, které vyhovují jejich preferencím, a nabídněte jim několik druhů pamlsků, ze kterých si mohou vybrat. 

Vylepšete byt: Vyhraďte doma prostor nebo místnost speciálně pro kočku. Postavte útulný pelíšek, pořiďte nové škrabadlo a hračky a vytvořte bezpečné a stimulující prostředí. Už víte, že váš mazlík vám to stonásobně oplatí. 

Související…

Psi, kočky i makakové: Zvířata milují podobně jako lidé
Milada Kadeřábková
 

foto: Shutterstock, zdroj: Nationaltoday.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...