fbpx

Zdraví Zveřejněno: 15. 12. 2025
foto: Hana Průšová / ChatGPT

Nové poznatky naznačují, že důležité může být i to, co a jak doma voní. Expozice pachům tučných jídel během těhotenství totiž může ovlivnit metabolismus potomků víc, než by se mohlo zdát.

Mysleli jste si, že miminko ovlivní jen to, co jíte? Vědci z institutu Maxe Plancka teď začali ukazovat i na váš nos. Vystavili totiž těhotné myši vůni tučných potravin, jako je slanina či bůček, a zároveň je krmili zdravou stravou. Matky následně nevykazovaly žádné metabolické změny, ale jejich potomci už ano. Mladé myši měly větší sklon k nadváze, rozvoji inzulínové rezistence a změnám v mozkových oblastech, které řídí hlad, metabolismus a odměnu. Výsledky tedy naznačují, že pouhá expozice pachům, ať už v děloze nebo během kojení, může ovlivnit dlouhodobé zdraví dítěte, nezávisle na stravě nebo váze matky.

Navíc se potvrdilo, že se změnily nervové dráhy spojené s chutí k jídlu a motivací, takže mozky novorozených myší se podobaly mozkům, typickým pro obézní zvířata. To by mohlo pomoci vysvětlit, proč má včasná smyslová expozice tak silný vliv na formování stravovacích návyků v pozdějším životě.

Ačkoli byl výzkum prováděn na zvířatech, odborníci tvrdí, že otevírá dveře k přehodnocení zdraví plodu. Budoucí studie na lidech by mohly určit, zda omezení expozice silným pachům tučných potravin během těhotenství může pomoci snížit riziko obezity u dětí.

Sdílejte článek