Existuje jen málo potravin, o něž se vědci zajímají tak intenzivně jako o kávu. Neustále probíhají studie, jejichž autoři se snaží odhalit další nové poznatky o vlivu tohoto populárního nápoje na lidský organismus, přičemž nezřídka dospívají k více či méně protichůdným závěrům.
Zrovna nedávno skončil rozsáhlý výzkum, v rámci nějž badatelé analyzovali data o celkem 47 513 ženách ze Spojených států, shromážděná během období 30 let. Ten ukázal, že dlouhodobá mírná konzumace kávy ve středním věku pozitivně koreluje s markery zdravého stárnutí.
Mahdavi zdůrazňuje, že řeč je výhradně o kávě kofeinové. Právě ta totiž na rozdíl od kávy bezkofeinové může „jedinečným způsobem podporovat ty trajektorie stárnutí, které zachovávají duševní i fyzické funkce.“
Když se řekne „zdravé stárnutí“
Bezesporu podstatnou otázkou je, co přesně se vlastně slovním spojením „zdravé stárnutí“ rozumí. V tomto konkrétním případě to znamená dožití se 70 a více let, kdy zároveň platí, že všechny ženy spadající do této skupiny si udržovaly dobrou fyzickou kondici, netrpěly žádnou z 11 vybraných závažných chronických onemocnění a ani kognitivními či duševními poruchami, potažmo problémy s pamětí. Tým vzal samozřejmě v potaz i ostatní důležité faktory, ovlivňující náš zdravotní stav: kouření, konzumaci alkoholu, úroveň fyzické aktivity a index tělesné hmotnosti (BMI).
V letech 1984–2016 bylo identifikováno 3 706 žen, vyhovujících všem požadavkům s tím, že přibližně 80 % jejich průměrného denního příjmu kofeinu mělo zdroj ve třech malých šálcích kávy. Efekt pití coly, která kofein rovněž obsahuje, byl ovšem značně negativní. Zatímco v případě milovníků kávy každý další šálek (až do limitu maximálně pěti denně) zvyšoval šance na zdravé stárnutí o 2–5 %, u osob preferujících colu každá další sklenička denně šance na totéž naopak snižovala, a to o zhruba 25 %.
Převážná většina lidí se o původ kofeinu ve svých oblíbených nápojích naprosto nezajímá a vlastně je ani nenapadne, že by se možná zajímat měli.
Bezkofeinová káva má pak z tohoto úhlu pohledu účinek neutrální, stejně jako černý čaj. To je mimochodem v určitém kontrastu s jinými předchozími pracemi, podle nichž může čaj mj. pomáhat předcházet vzniku obávaných neurodegenerativních onemocnění, jako je Parkinsonova či Alzheimerova choroba.
Není všechno zlato, co se třpytí
V dané souvislosti jistě stojí za zmínku i čerstvé vyhodnocení testů provedených badateli z University of Montreal. Ty prokázaly, že kofein zvyšuje komplexnost mozkových signálů a mohl by se podílet na procesu jakéhosi posouvání mozku do stavu nejvhodnějšího pro zpracování informací, učení a rozhodování.
Jistou vadou na kráse je, že dosažení přesně tohoto stavu je sice žádoucí přes den, nicméně v noci nám může bránit v tom, abychom upadli do hlubokého a klidného spánku, protože negativně ovlivňuje delta, theta a alfa vlny. Dá se tedy napsat, že je to „něco za něco“.
V potaz je nutné vzít také rozdíl mezi kofeinem přírodním a syntetickým. Někteří odborníci totiž tvrdí, že druhý zmíněný je nesrovnatelně horší, neboť indikuje poškození DNA. Není přitom rozhodně od věci, že právě kofein z laboratoře do nabízených produktů přidávají i mnozí velcí výrobci limonád. Převážná většina lidí se přitom o původ kofeinu ve svých oblíbených nápojích naprosto nezajímá a vlastně je ani nenapadne, že by se možná zajímat měli.
A konečně tu máme skutečnost, že čím více kofeinu užíváte, tím vyšší je vaše tolerance vůči jeho efektům a teoreticky si tak na něm lze postupně vypěstovat fyzickou závislost. Jinými slovy, pokusíte-li se kofein vysadit, budete se muset potýkat s klasickými abstinenčními příznaky.
Ani přírodní kofein nedokáže sám o sobě zázraky
Pokud vás snad napadlo, že kávu s kofeinem lze za těchto okolností považovat za nějaký super přípravek proti obtížím spojeným se stárnutím (minimálně dodržujete-li svědomitě doporučené „dávkování“), bohužel to neodpovídá realitě. Elixír věčného mládí zkrátka zatím stále vynalezen nebyl.
Reklama
I samotná Mahdavi ostatně otevřeně připouští, že rozumné pití černého moku sice může být z hlediska ochrany zdraví považováno za přínosné, nicméně i tak je zapotřebí kombinovat ho s pravidelným cvičením a vyváženou stravou.
Samozřejmostí by pochopitelně mělo být i vyhýbání se kouření, které má na naše tělo zničující dopady a konkrétně proces stárnutí urychluje hned v celé řadě ohledů (zmenšuje mozek, přispívá k úbytku kolagenu v kůži atd.).
„Ačkoli tato studie doplňuje předchozí důkazy naznačující, že konzumace kávy může být asociována se zdravým stárnutím, přínosy kávy jsou ve srovnání s dopadem zdravých životních návyků jako celku relativně skromné a vyžadují další zkoumání,“ uzavírá Mahdavi.