fbpx

Obličejová jóga rok poté: Moje vlastní chyby i hvězdné úspěchy 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Redaktorka Flowee se s námi podělila o vše, co se naučila během jednoho roku praktikování face jógy

Zveřejněno: 29. 4. 2024

Kdo by to byl řekl, na obličeji zabírající pouhá 4 % z celkové plochy našeho těla, máme hned 43 svalů. Tenhle fakt je pro nás důležitý při středoškolských hodinách anatomie a pak až o pěknou řádku let později.

Konkrétně po třicítce, kdy nám začne pomaloučku docházet zásoba kolagenu a přesně tyhle, z velké části netrénované svaly, začnou smutně plandat dolů. Výsledek? Dvojitá brada, „syslíky“ na tvářích, nosoretní rýhy o velikosti kráterů po zemětřesení a neméně zničující mračivka mezi obočím.

Mně se sice „na stáří“ začala vyplácet mastná a problematická pleť, ale vráskám od smíchu jsem neutekla. A co víc, po čtyřicítce jsem si na fotkách začala všímat klasické mračivky mezi obočím. Přesně v té době mi začaly nabízet prohnané algoritmy na sociálních sítích snadnou pomoc: botox. Stačí pár injekcí a čelíčko bude zase rovné jako žehlicí prkno. A co víc, už se ani mračit nebudu moct, protože mi doslova ochrne kousek tváře. Tak moment, tohle přece nechci!

Tak pěkné líce jsem neměla ani zamlada. A jak už víme, na obličeji všechno souvisí se vším, takže se díky pozvednutí tváří staly nosoretní linie daleko menší a nenápadnější.

Naštěstí jsem se do botoxu nenahrnula stejně rychle jako třeba do svého prvního tetování (jo, nějaké věci vás holt poučí…) a do očí mi padla neinvazivní, zato údajně stejně efektivní technika: obličejová jóga.

Na počátku byla nehoda

Nejde o žádnou novinku, určitou formu cvičení obličeje historicky praktikovaly i krásné japonské gejši, aby něžnou porcelánovou panenku připomínaly co nejdéle. V novodobé historii jako zakladatelka Face yoga method zazářila také Japonka Fumiko Takatsu.

Fumiko po vážné nehodě odmítla plastiku svého zničeného nesouměrného obličeje a místo toho se rozhodla jít cestou funkčního cvičení. To se jí skutečně podařilo a pomohla svou technikou nejen tisícům žen toužících po krásnějším obličeji, ale i těm, kterým vstoupila do života třeba mozková mrtvice.

Funguje to vůbec?

Úplně vás chápu, byla jsem stejně podezřívavá. Celkem si potrpím na vědecký přístup, a co se týká studií, tvářily se celkem vlažně. Podle tohoto výzkumu například ženy zaznamenaly mírné zlepšení v oblasti jejich obličeje po 30 minutách jógy denně. Velká část účastnic svou účast ale předčasně vzdala, což naprosto chápu. Běžná denní rutina obličejové jógy se totiž pohybuje mezi 10–15 minutami.

Jenže když se podíváte na web Faceyogamethod.com do galerie na fotky klientek předtím a potom, jde často o radikální změny a vyrýsování obličeje. Buď tedy ženy ve studii a) dělaly něco špatně, nebo b) Fumiko kecá. Po téměř roce cvičení face jógy se přikláním k variantě a). I já jsem si totiž prošla hromadou chyb!

Stejně důležité jako posilování obličejových svalů je i umění nechat je zrelaxovat, namasírovat a odpočinout.

Jak funguje obličejová jóga? Stejně jako všude na těle se i obličejové svaly zvětšují, když s nimi aktivně pracujete. Neaktivní svaly naopak ochabují a zmenšují se. Posilování obličejových svalů vám zařídí „výplně“ zevnitř, a to úplně přirozenou cestou.

Chyba č. 1.: Kniha ani video zdarma pro začátek nestačí

Známe to asi všechny: něco nás zaujme, v tomto případě celkem drahý kurz obličejové jógy (cena úvodního workshopu se pohybuje v průměru okolo 1500–3000 Kč).

A protože je to něco nového a kdoví, jestli mi to fakt přinese viditelné benefity, tak si pro začátek koupíme knížku za dvě stovky. To se vyplatí, no ne? No, ne!

V mém případě šlo sice o publikaci známé face jóga lektorky, ale hodnotím to zpětně jako úsporu na špatném místě. Knížka vám totiž nedá zpětnou vazbu. Neřekne vám, že zatínáte úplně jiné svaly, a už vůbec vás neupozorní, že při svém úsilí zpevnit si bradu krčíte čelo, a tím si vyrábíte vrásky na jiném místě.

Takže pro samý začátek sáhněte raději po certifikované lektorce. Knihy a videa se budou rozhodně taky hodit, ale až budete mít jistotu, proč a co vlastně se svým obličejem děláte. Bez toho si totiž na ksichtíku můžete vytvořit i celkem nepěknou paseku.

Chyba č. 2: Hodně posilování, žádná relaxace

Typická chyba ve fázi, kdy vás face jóga chytne a začne pomalu pohlcovat. Cvičíte a zatínáte jako svalovci ve fitku, klidně i těch 30 minut denně. Za to byste přece měla vypadat jako mladší ségra topmodelky Belly Hadid. Ale místo toho máte jen bolavý obličej, ze kterého vaše vrásky přímo křičí: „Jsme tady a jsme pořád stejné!“ Jak to?!

Stejně důležité jako posilování obličejových svalů je i umění nechat je zrelaxovat, namasírovat a odpočinout. Na mnoha vráskách totiž pracujeme celý den právě přetěžováním daných svalových skupin. Typicky jde o zvědavé zvedání čela nebo třeba mračení se, když mžouráme na malá písmenka do mobilu. Tyhle svaly nepotřebují jen další várku zápřahu – potřebujeme se naučit, jak je naopak vypnout a nechat odpočinout.

Chyba č. 3: Cvičíte jen oddělené cviky, ale ne sestavy

„Na obličeji souvisí všechno se vším,“ tvrdí ve svých videích Marta Dřímal Ondráčková, která mimochodem na svém kanálu #udrzksicht nabízí i spoustu skvělých instruktážních videí zdarma.

Související…

Face jóga vás zbaví vrásek i akné. A funguje i na psychiku, říká lektorka
Milada Kadeřábková

Je super, že jste se naučili 2–3 cviky na dvojitou bradu, které jedete každý den. Ale aspoň jednou týdně byste měli projet gymnastiku celého obličeje. Jednu takovou najdete třeba zde.

Chyba č. 4: Nepracujete na svých obličejových zlozvycích

Můžete dřít i hodinu denně, nebo si přidat Fumiko Takatsu do přátel, ale jak si nepojmenujete své obličejové zlozvyky, slovem klasika „je to marný, je to marný, je to marný.“

Mezi ty hlavní patří třeba nenošení slunečních brýlí, kdy obzvlášť v létě trávíme hodiny mhouřením do sluníčka, a tím pracujeme i na intenzivní výrobě vrásek mezi obočím a na jemné kůži okolo očí. Mimochodem, za mračivku může často i krátkozrakost, kdy „brejlíme“ do dálky, takže vrásky někdy vyzmizíkuje i vhodná korekce oční vady.

Další věc, za kterou vás obličej nepochválí, je spaní na břiše, kdy si pod sebou mačkáte obličej jako papírový sáček – a věřte, že tak nějak podobně za pár let můžete na jedné straně vypadat. Aspoň já tím objevila tajemství své asymetrické vrásky u levého koutku – spala jsem takhle kromě těhotenství celý život. Z pohledu obličejové jógy je jediná správná spací poloha na zádech – a údajně se to dá naučit.

O dalších zlozvycích možná víte jen vy sama, nebo lidé z nejbližšího okolí. Já si třeba při soustředění mačkám obočí a každý z nás má celou řádku svých oblíbených „ksichtů“, které podporují nezdravé obličejové návyky.

Moje zkušenost po roce

Ráda bych vám napsala, že zázračně, ale to by nebylo na místě. Rozhodně ale můžu s čistým svědomím říct, že jsem na tom o mnoho lépe než před rokem.

V první řadě se mi vyrýsovala líčka. Což si zaslouží potlesk, protože tak pěkné líce jsem neměla ani zamlada. A jak už víme, na obličeji všechno souvisí se vším, takže se díky pozvednutí tváří staly nosoretní linie daleko menší a nenápadnější.

Jemnou mračivku jsem vygumovala, levou stranu obličeje mám ale pořád malinko „zmuchlanější“ než tu druhou. Patřím totiž mezi lidi, kteří se z oblíbené spací pozice na boku a břiše nepřeučí snad nikdy.

Co ale rozhodně řadím mezi další úspěchy, je vědomá práce se svým obličejem. Přesně už vím, kam se mi ukládá stres, když zatínám čelo a čelisti, a umím si tahle zaťatá místečka vědomě uvolnit i během dne. Labužnicky si dopřávám masáž a už vím, že botox není nic pro mě. A to jsem teprve na začátku – kdo jednou zabředne do obličejové jógy, objeví většinou i kouzla tejpování a nikdy nekončícího rozmazlování sama sebe.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...