fbpx

Domov jako magnet na peníze. Zkuste feng-shui, pomohou rostliny, zrcadla i správné barvy 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

V cestě za bohatstvím, ale také za vyšší sebeúctou vám může podle starého čínského umění pomoci, pokud doma například umístíte rostliny nebo vymalujete zeď.

Zveřejněno: 12. 4. 2024

Feng-šuej je staré čínské umění uspořádání budov, předmětů a prostoru tak, aby bylo dosaženo harmonie a rovnováhy, vysvětluje web National Geographic. Feng-šuej vychází z taoistické víry v čchi neboli životní sílu, která obývá vše. Čchi se skládá ze dvou prvků – jin (ženskost, temná energie síly) a jang (mužská, světlá, tvořivá síla). Jedná se o protikladné, ale vzájemně se doplňující síly, které nelze oddělit. Taoisté věří, že vyrovnáním prvků jin a jang mohou lidé zlepšit tok pozitivní energie ve svém životě a udržet negativní energii stranou.

„Feng-šuej je metoda, jak jin a jang vyrovnávat a zlepšovat tak tok čchi pomocí uspořádání nábytku, dekorací, budov, a dokonce i celých měst. Starověcí Číňané věřili, že uspořádání věcí tak, aby vytvářely pozitivní čchi, zajistí dobré zdraví, zlepší mezilidské vztahy a přinese štěstí a prosperitu,“ píše National Geographic.

Koutek hojnosti

Toto starodávné umění ale nepatří pouze do minulosti – i v moderní době ho používají lidé po celém světě při zařizování svých domovů – váš domov je totiž odrazem vašeho života. Nástroj, který vám pomůže pochopit, jak spolu váš domov a život korelují, se ve feng-šuej nazývá bagua. Jde o energetickou mapu vašeho domova, která rozděluje prostor. Každá oblast bagua odpovídá určitému aspektu života – například vztahům, kariéře, vědomostem. A podle webu The Spruce existuje ve vašem domově koutek, který odpovídá i vaší finanční prosperitě a hojnosti.

Oblast bohatství je také spojena s prvkem dřeva, který představují rostliny. Přidejte do této oblasti zdravou zelenou rostlinu, která přiláká stálý růst vašich financí nebo podpoří vaši sebeúctu. 

Tato konkrétní oblast se v čínštině nazývá Xun a je známá také jako roh bohatství nebo peněz. Jak už z názvu vyplývá, souvisí s vaším finančním bohatstvím a hojností, stejně jako s prosperitou všeho druhu. Představuje také sebeúctu, která je hluboce spojena s hmotným bohatstvím. Naše schopnost přijímat bohatství a hojnost je totiž částečně určena tím, jak si sami sebe ceníme, píše The Spruce.

Jak byt hovoří

Chcete-li najít svůj roh bohatství, postavte se ke vstupním dveřím vašeho domova čelem dovnitř a najděte vzdálený levý roh. Pro zjednodušení můžete pracovat také pouze s oblastí bohatství ve své ložnici nebo kanceláři – v tomto případě se postavíte k hlavním dveřím ložnice nebo kanceláře a dívejte se dovnitř – vlevo najdete roh bohatství, radí The Spruce.

Jakmile oblast lokalizujete, všimněte si, co se v ní děje. Je prázdná? Přeplněná? Je úhledně uspořádaná? Přemýšlejte nad tím, co by to mohlo představovat metaforicky. Možná se v této oblasti vašeho domova hromadí prach nebo je plná umírajících rostlin a nikdo se jí už měsíce nedotkl – to by mohlo odpovídat vaší neochotě pravidelně řešit finance nebo provést změny v tom, jak si sami sebe ceníte.

Podpora hojnosti

Chcete-li do svého domova přilákat peníze, je podle feng-šuej nejdůležitější interiér uklidit a rozjasnit. Poté se můžete zaměřit na další kroky. The Spruce nabízí způsoby, jak roh bohatství aktivovat:

Opravte vše, co je rozbité: Možná vám to nezní jako feng-šuej, ale kromě jemnějších, energetických úprav je důležité provádět i všední vylepšení. Předměty, které jsou oprýskané, rozpadají se nebo nefungují správně, vám pravděpodobně nepřinášejí pocit hojnosti, takže je nejlepší je buď opravit, nebo dát pryč.

Vyzdobte místo fialovou barvou: Barvy hrají ve feng-šuej důležitou roli a fialová je odstín spojený s bohatstvím, takže umístění něčeho fialového může aktivovat bohatství a hojnost. Může to být umělecké dílo, polštář, květináč nebo jakýkoliv jiný předmět, který se vám líbí. S bohatstvím se dále také pojí červená a zlatá barva. 

Související…

Postel? Nikdy ne pod okno, radí poradkyně Feng Shui
Jana Tobrmanová Čiháková

Umístěte rostliny: Oblast bohatství je také spojena s prvkem dřeva, který představují rostliny. Přidejte do této oblasti zdravou zelenou rostlinu, která přiláká stálý růst vašich financí nebo podpoří vaši sebeúctu. Rostlinou, která je pro tento účel obzvláště užitečná, je Pilea peperomioides neboli pilea pepřincová – známá také jako strom peněz, rostlina mincí nebo nefritová rostlina.

Přidejte zelenou nebo modrou barvou: S prvkem dřeva jsou také spojeny zelená a modrá barva, takže jejich přidáním do rohu bohatství můžete podpořit růst a uzdravení v této oblasti života. Můžete vymalovat zeleně nebo modře celou stěnu nebo zvolit jemnější detail – záleží na vás.

Aktivace pomocí vodního prvku: V systému pěti prvků voda živí dřevo, takže přidání vodního prvku do oblasti bohatství může mít podpůrnou funkci. Krásným doplňkem může být třeba malá fontánka. Dbejte ale na to, aby byla čistá – špinavá nebo stojatá voda feng-šuej vašeho domova nezlepší. Pokud se vám skutečná voda do prostoru nehodí, můžete zakomponovat obraz zobrazující čistou tekoucí vodu. 

Doplňte ametyst: Krystaly mohou působit krásně a luxusně a navíc je lze poměrně snadno sehnat. Skvělým doplňkem do oblasti bohatství je ametyst, a to díky své fialové barvě, která rezonuje s pocitem hojnosti. Může také vyvolávat pocity duchovní hojnosti, která jde ruku v ruce s hmotným bohatstvím.

Jakmile oblast lokalizujete, všimněte si, co se v ní děje. Je prázdná? Přeplněná? Je úhledně uspořádaná? Přemýšlejte nad tím, co by to mohlo představovat metaforicky. 

Umístěte žábu hojnosti: Oblíbeným symbolem bohatství je ve feng-šuej takzvaná žába hojnosti, známá také jako třínohá ropucha. Umístěte ji do oblasti bohatství směrem dovnitř, abyste do svého života přivolali finanční štěstí, radí web Home & Texture.

Přidejte mísu bohatství: Podle Home & Texture může pomoci také takzvaná mísa bohatství, která představuje nepřetržitý tok hojnosti, naplněná symbolickými předměty, jako je například čerstvé ovoce. V koutku bohatství ji vystavte na viditelné místo.

Další tipy pro hojnost

Existují ale i další možnosti, jak pomocí feng-šuej přilákat bohatství. Portál Home & Texture radí následující:

Přívětivý vchod: Vaše vstupní dveře jsou vstupním bodem pro energii, včetně energie bohatství. Měly by proto být dobře udržované, přívětivé a bez překážek. Pozitivní vliv může mít čerstvý nátěr, příjemná rohožka nebo rostliny.

Zrcadla: Ve svém domě dbejte na umístění zrcadel. Vyvarujte se jejich umístění přímo proti posteli, jídelnímu stolu nebo vchodovým dveřím, protože mohou odrážet a rozptylovat energii, což může ovlivnit vaši pohodu a finance.

Správné uspořádání nábytku: Uspořádejte nábytek tak, aby podporoval plynulé proudění energie v celém obytném prostoru. Nikdy ho neumisťujte doprostřed cest nebo do dveří.

Přírodní prvky: Zařaďte do interiéru přírodní prvky, jako je dřevo, voda a rostliny. Dřevěný nábytek, pokojové rostliny a dekorativní vodní prvky mohou přispět k harmonické atmosféře.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...