fbpx

Recenze: Po porodech mě ubíjela nespavost, pomohla mi až zátěžová deka 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Přemýšlíte o zátěžové, tzv. senzorické dece? Zkušenost redaktorky Flowee vám může pomoct s rozhodnutím, zda si ji opravdu pořídit.

Zveřejněno: 11. 4. 2024

Dříve jsem problémy se spánkem znala tak maximálně z doslechu a mávala nad nimi rukou. Špatně spíš? Asi se potřebuješ přes den víc fyzicky unavit, ne? A čaj z meduňky jsi zkoušel? Karma je zdarma, a tak jsem si za tyhle „empatické“ rady odnesla z porodnice spolu s roztomilým miminkem o poznání horší společnici: nespavost. Z totálního spáče jsem se v noci stala princeznou na hrášku: stačilo zavrzání parket nebo vzdálený štěkot psa venku a byla jsem vzhůru. Než jsem stihla zabrat, zakňoural z postýlky syn a jen jsem beznadějně pozorovala pomalé svítání.

Měsíce a roky běžely a k synovi přibyla zbrusu nová holčička, a to s úplně obráceným režimem než u jejího staršího bratra. Zatímco on už celou noc prospal, dcera mívala „párty“ dlouho do noci, takže do postele jsem se dostávala až nad ránem. Dodnes nevím, jak jsem těch pár měsíců dala. Zato vím, že někdy v téhle době jsem si definitivně rozhodila spánkové hodiny.

„Až děti vyrostou, tak se to spraví,“ říkali mi všichni a pár lidí z okolí přihodilo i zaručené rady na melatonin, kozlíkový čaj, hořčík, aplikace na červený displej… Nebudu to prodlužovat, zkusila jsem snad všechno, ale nic dlouhodobě nezabíralo…

Skleněné kuličky jako řešení?

Až jednou mě kamarádka upozornila na zátěžovou deku. „Deka se skleněnými kuličkami?“ klepu si na čelo. „Tak to si o mně myslíš, že jsem už fakt úplně zoufalá!“ Ale špetka zvědavosti zůstala. Jak to tedy vlastně funguje?

Zátěžová deka vypadá jako prošívaná peřina. Místo klasické výplně najdete v jednotlivých čtverečcích nejčastěji skleněné miniaturní kuličky. Deky se vyrábí v různých váhových kategoriích, jejich hmotnost je zhruba od 5 do 12 kg. Ideální zátěžovka odpovídá zhruba desetině vaší váhy. Při mé váze 57 kg jsem tedy vybrala šestikilovou.

I po přerušení spánku do něj zpět zapluji téměř okamžitě. To je asi ten nejviditelnější efekt vůbec. Pocit, kdy se sice vzbudíte, ale váš mozek zůstává jako naložený do medu a sladké dřímoty.

Po přikrytí na tělo působí hlubokým dotykovým tlakem – stejně jako pevné objetí. Znáte ten blahodárný pocit bezpečí a uvolnění? Na naše tělo podle studií může (ale taky nemusí, je to do určité míry individuální) působit na vícero rovinách: uvolňovat, snižovat stres, zlepšovat náladu, přinést hlubší, a tedy i kvalitnější spánek. Dokáže dokonce snižovat chronickou bolest.

Když ale zůstaneme u spánku, zátěžovka přirozeně snižuje hladinu stresového hormonu – kortizolu. Běžně mají lidé nejvyšší hladinu kortizolu ráno a nejnižší v noci. Pokud se ale přes den párkrát pěkně vytočíte, ať už nad dítětem, nebo při poradě, může vám zůstat pěkná hladinka kortizolu až do večera a výrazně ztížit usínání. Zároveň přikrytí těžkou dekou zvyšuje produkci jiného hormonu – melatoninu. Naše tělo ho vyrábí večer, když přichází tma, a pomáhá nám usnout.

Je fakt těžká!

Tak tohle jsem si pomyslela, už když jsem si táhla svou novou zátěžovku z pošty. Zároveň nepočítejte s tím, že vás sama o sobě kdovíjak zahřeje. Působí spíš jako horní vrstva, pod kterou se vám bude hodit běžná lehčí přikrývka.

„Mami, to je jak v hrobě!“ smály se mi děti, které si ji okamžitě musely také vyzkoušet a poreferovat tátovi o tom, že „máma bude spát jak zasypaná v troskách po zemětřesení.“ Jen se smějte, hlavně když se maminka vyspí.

Turbo usínání

První večer pod dekou je opravdu zvláštní. Není to vůbec tak nepříjemné, jako jsem se bála, a z mé běžné usínací půlhodinky jsem se vyšvihla na poloviční čas.

Další viditelný efekt má zátěžovka rozhodně na mé noční vzbouzení a courání na záchod. Už první noc jsem se probudila jen dvakrát, což je u mě opravdu úspěch (běžně to bývalo 3x a někdy i 5x za noc). A co je dramaticky jiné – i po přerušení spánku do něj zpět zapluji téměř okamžitě. To je asi ten nejviditelnější efekt vůbec. Pocit, kdy se sice vzbudíte, ale váš mozek zůstává jako naložený do medu a sladké dřímoty.

Související…

Jak se zbavit stresu a úzkosti? Hoďte na sebe extra těžkou deku
Milada Kadeřábková

Se zátěžovkou jsem zažila dokonce i noční vzbuzení s obvyklou potřebou skočit si na malou, ale tak strašně se mi nechtělo se zvedat, že jsem to radši zaspala až do rána. Tím se dostáváme zatím k jediné nevýhodě, na kterou jsem narazila – ráno se mi z ní opravdu nechce! Doufám, že to je jen věc cviku😊. A taky se trochu bojím léta, abych se v ní neupekla.

Není pro každého

I když zátěžovka působí poměrně univerzálně a jako neškodný obří plyšový medvěd, úplně pro každého není. Vyhnout by se jí měli všichni, kdo mají:

  • Dýchací a oběhové potíže
  • Nízký krevní tlak
  • Cukrovku
  • Klaustrofobii

Úplně vhodná není ani pro lidi s váhou pod 50 kilogramů a pozor, rozhodně neplatí přímá úměra „čím těžší deka, tím větší účinky“. Příliš těžká deka mimo vaši váhovou kategorii by mohla zatěžovat klouby nebo ztěžovat dýchání.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...