fbpx

Touží po štíhlých ramenou a labutím krku. Před traptoxem ale odborníci varují 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Botox trapézových svalů může pomoci od chronické bolesti, ale přibývá lidí, kteří ho využívají ke změně vzhledu. Co na to odborníci?

Zveřejněno: 24. 3. 2024

Když mi Helča z naší holčičí party poprvé řekla o botoxu do trapézového svalu, pomyslela jsem si nejdřív, že už fakt neví, co si kam píchnout. Abyste rozuměli, Helča na svých čtyřicet opravdu nevypadá, ale zároveň nejde o žádný zázrak přírody. Tu hyaluronová výplň do nosoretu, tu botox na mračivku mezi obočím. Zároveň se s tím alespoň vůbec netají, což mi zase přijde upřímné. Ostatně – proč aktuální možnosti nevyužít? Lepší než se užírat a mít vrásky jako šarpej. Ale tohle nám všem ostatním přišlo prostě divné.

Injekční aplikace traptoxu není žádná novinka, ve skutečnosti už se používá pěkných pár let. Novinkou je jen obrovská vlna mediálního zájmu, která se na tento zákrok upřela. Kde se tenhle virální trend vzal? Za vším hledej ženu, v tomto případě ženy.

Pod hashtagem #Dermtok jede na TikToku jedno velké pozdvižení, vynášející traptox do nebes. Za svou popularitu může určitě poděkovat Kim Kardashian, která byla tolikrát obviněna z úpravy svých fotek, až musela s pravdou ven: za labutí šíjí nestojí Photoshop, ale právě traptox.

A co je ještě vtipnější: druhá popularizátorka traptoxu dokonce není ani živá bytost, ale ikonická panenka Barbie. Všimli jste si někdy jejích ladně subtilních ramínek a dlouhého krku? Možná se tak narodila, možná je to… traptox. Trend zvaný „Barbie core“ vypukl po loňském filmu Barbie s Margot Robbieovou v hlavní roli. A i když už od premiéry utekl nějaký ten pátek, růžové serepetičky a plastové kabelky pro dokonalý Barbie vzhled jsou pořád v kurzu. Tak proč si k plastovým lodičkám nedopřát i ladnou šíji, že? Právě proto se traptox označuje i jako „Barbie botox

Původně proti bolesti

Trapézový sval si můžete představit jako trojúhelníkový šátek, který se táhne od vašeho krku k oběma ramenům, a jeho třetí cíp vybíhá až do střední části zad. Je to jeden z nejzatěžovanějších svalů v našem těle vůbec. S bolestí v této oblasti se někdy v životě setkal snad každý z nás. Někteří z nás si s bolavým trapézem už důvěrně tykají – obzvlášť ti, kteří se celý den hrbí před počítačem. Jde ale také o sval, na kterém zkušení fyzioterapeuti poznají nahromaděný stres a úzkosti svého klienta: Když se moc nervujeme, trapéz je trvale zatnutý a tvrdý jako kámen.

Všimla jsem si mírného prodloužení krku, což trošku (opravdu minimálně) zeštíhlilo ramena. Také si myslím, že se mi trochu zlepšilo držení těla vzhledem k tomu, že 70 % dne trávím shrbená nad notebookem. Ale nelíbil se mi diskomfort na krku a ramenou, který jsem po traptoxu cítila.

Kromě nechutné bolesti za krkem stojí tato tenze také za bolestmi hlavy a utlačením důležitých nervů vedoucích kolem páteře. Z vlastní zkušenosti vím, jak těžké je tento stav řešit. Na jeden večer pomůže masáž nebo přikládání horkého ručníku a druhý den ráno cestou do práce už máte za krkem zase svůj starý tvrdý bochánek.

„Znáte to?“ ptá se nás Helča a přikyvujeme úplně všechny. Začínám chápat, že nejde jen o krásu, zrovna uvolněná záda jsou pro mě mnohem větší benefit než „ramínka jak Barbínka“, jak jsme mezitím s holkami traptox pojmenovaly.

„Uvolnění tohoto velkého povrchového svalu na zádech se již dlouho používá ke zmírnění nepříjemných pocitů spojených s napjatými svaly a může dokonce pomoci snížit vznik bolestí hlavy,“ tvrdí pro magazín Health o traptoxu doktor Joshua Zeichner, ředitel kosmetického a klinického výzkumu na dermatologickém oddělení kliniky Mount Sinai.

Související…

Každá hodina cvičení prodlouží život o dvě hodiny. Necvičit je horší než kouřit
Klára Kutilová

Asymetrie a ztráta síly

„Je to díky Kim Kardashian. Existují dva hlavní důvody, proč si lidé nechávají tyto injekce aplikovat. Ale tím populárnějším je úprava velikosti ramen. Chtějí je mít štíhlejší a také na pohled delší krk,“ tvrdí Aly Christoffersenová, fitness trenérka z Chicaga.

Jinak řečeno, (nejen) díky Kim dramaticky přibylo lidí, kteří neřeší žádný zdravotní problém. Chtějí zkrátka jen vypadat dobře. Což zní jako legitimní požadavek, ale lékaři nad ním vrtí hlavou. Tento zákrok by podle nich mohl být škodlivý. Pozor, tady už nejde jen o krásu, ale o vlastní zdraví.

Výsledky trvají tři až pět měsíců. Pro udržení je potřeba nechat si aplikovat další injekce. Měli byste však zvážit i další nevýhody. Jedna souvisí s tím, jak může vypadat váš krk a ramena po skončení účinků traptoxu. Ramena mohou být asymetrická a vyžadovat další úpravu.

„Léčba zahrnuje několik vpichů jehlou přes kůži a povrchově do svalu,“ vysvětluje doktor Zeichner a dodává, že se nejedná o bolestivý zákrok: „Nepohodlí je minimální, podobné akupunktuře.“

„Výsledky trvají tři až pět měsíců. Pro udržení je pak nutné nechat si aplikovat další injekce. Měli byste však zvážit i další nevýhody. Jedna souvisí s tím, jak může vypadat váš krk a ramena po skončení účinků traptoxu. Ramena mohou být asymetrická a vyžadovat další úpravu,“ varuje Dr. Zeichner.

„Pokud mám být naprosto upřímná, nemám s traptoxem moc dobré zkušenosti. Všimla jsem si mírného prodloužení krku, což trošku (opravdu minimálně) zeštíhlilo ramena. Také si myslím, že se mi trochu zlepšilo držení těla vzhledem k tomu, že 70 % dne trávím shrbená nad notebookem. Ale nelíbil se mi diskomfort na krku a ramenou, který jsem po traptoxu cítila,“ svěřila svou zkušenost s traptoxem magazínu Cosmopolitan Beth Gilletteová

Druhá nevýhoda se týká fyzické síly. Vzhledem k tomu, že botoxové injekce oslabí trapéz, může být do budoucna těžší s tímto svalem pracovat. Je to jako se zlomenou nohou: když svaly nepoužíváte, ztrácíte je. Noha je po sundání sádry znatelně menší a slabší než ta zdravá. Jednorázová aplikace podle lékařů nezpůsobí žádné škody, ale mnoho opakovaných aplikací botoxu může mít trvalý dopad.

Injekce botoxu jsou obvykle neškodné, ale v některých zdokumentovaných případech způsobily vážná poškození. Přehled publikovaný v časopise Pharmacology v roce 2015 uvádí, že injekce botoxu byly spojeny s generalizovanou svalovou slabostí, bakteriální infekcí nebo anafylaktickým šokem.

Cvičení jako traptox bez rizika

Při mé smůle bych určitě patřila mezi zlomek pacientů s kuriózní zdravotní komplikací a do neustálého dopíchávání botoxu se mi také nechce. Takže jsem pro nás, dámy, hledala, jak si užít výhody traptoxu jinak. Je to sice bez rizika, ale něco to stojí – investovat čas a energii do cvičení. Vynechám kázání o tom, že se nesmíme stresovat (všichni víme) a jdeme rovnou na věc.

Injekce botoxu mohou být dle studií spojeny s generalizovanou svalovou slabostí, bakteriálními infekcemi nebo anafylaktickým šokem.

V první řadě to bude chtít zaměřit se na své držení těla. Žádné ohýbání se do paragrafu nad notebookem ani rolování hlavy při sledování mobilu. Zkuste si na to vzpomenout párkrát denně a zkorigovat se do správného postoje. Cvičení by potom mělo pokrýt ideálně všechny skupiny zádových svalů.

„Stručně řečeno, potřebujete posílit záda a uvolnit hrudník,“ vysvětluje osobní trenérka Alicia Jamisonová. Pro uvolnění prsních svalů doporučuje používat pěnový válec, na kterém si po dni stráveném na židli můžete hrudník rozmasírovat.

Pro komplexní posílení zad Alicia doporučuje následující cvik: Lehněte si obličejem dolů na postel nebo na podlahu a ruce natáhněte tak, aby vaše tělo vytvořilo písmeno Y. Poté zvedněte hrudník nad zem jako Superman a stáhněte lokty dolů k bokům do písmene W. Vydržte v pozici pět vteřin, uvolněte a několikrát zopakujte.

Výsledky se nejspíš nedostaví přes noc, ale buďte v klidu. „U wellness trendů platí obecné pravidlo,“ říká Alicia, „pokud přináší okamžité výsledky, pravděpodobně to pro vás není dobré z dlouhodobého hlediska.“

 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...