fbpx

Zabiják, o kterém nevíte. Léčebné kódy mají zbavit destruktivních vzpomínek. Nejde o placebo, tvrdí autor 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Metoda vytvořená americkým lékařem Alexem Loydem spoléhá převážně na sílu lidské mysli a podle svých příznivců dokáže zmírňovat projevy některých zdravotních problémů.

Zveřejněno: 22. 3. 2024

Na metodu tzv. léčebných kódů přišel autor stejnojmenné knihy, lékař Alex Loyd, v roce 2001 cestou v letadle během návratu z pracovní cesty. Od té doby si jeho alternativní ozdravný postup našel své příznivce po celém světě. On sám byl prý schopen díky němu ukončit 12 let trvající deprese své manželky.

Autor ve své knize metodu velice podrobně vysvětluje a popisuje proces včetně placebo efektu. Ten však zásadně odmítá, protože tato technika je podle jeho výsledků nejúčinnější u zvířat a kojenců, kterých se placebo efekt nemůže týkat. Metodu může tedy člověk provádět sám na sobě, nebo i ve prospěch druhého, včetně zvířat. Vyzkoušet ji prý můžete téměř na jakýkoli fyziologický či psychický problém.

Zabiják, o kterém nevíte

Léčebné kódy jsou konkrétně jednoduché úkony, které se zaměřují na odstranění fyziologického stresu. Podle knihy je stres hlavní příčinou všech nemocí. Když ho odstraníme, naše tělo se zharmonizuje a imunitní systém má volný prostor k regeneraci těla.

Na úvod je třeba pochopit, že není stres jako stres. Léčebné kódy se zaměřují na niterný, hluboký stres, který je pro mnoho z nás tak automatický, že jeho přítomnost ani nevnímáme. Jak ostatně autor Léčebných kódů sám dodává: „Když jsme cestovali po světě a prováděli test variability srdeční frekvence (HRV), objevili jsme úžasný jev. Během testu jsme všem položili jednu otázku: Máte dnes pocit, že jste ve stresu? Kolem 50 % procent lidí odpovědělo ano a asi 50 % procent ne. Když jsme u těch, kteří tvrdili, že ve stresu nejsou, provedli test HRV, ukázalo se, že 90 % z nich má fyziologický stres – právě ten typ stresu, který může vést ke vzniku nemocí a chorob.“

Tuto metodu nelze brát úplně seriózně a některé věci jsou dost zjednodušené až zavádějící. Pokud si toho jsme vědomi, a i přesto nám tato metoda vyhovuje, nechť je praktikována. Jen pozor na nesplnitelné cíle…

Hlavní myšlenka léčebných kódů spočívá v tom, že chce-li být člověk zdravý, musí se zbavit destruktivních buněčných vzpomínek. „Během života jsme nashromáždili vzpomínky, které jsou plné negativních pocitů, jako je zlost, smutek, strach, nejistota, vina, bezmoc, bez­naděj, méněcennost... ten seznam je nekonečný. A není možné, abychom to všechno měli uvnitř a neplatili za to urči­tou cenu. Tou cenou je naše zdraví, vztahy, kariéra atd. Všich­ni potřebujeme vyřešit zdroj problémů, nikoli pouhé symp­tomy,“ píše Loyd.

Kniha dále vysvětluje, že pokud léčíte jen symptomy, problém se většinou vrátí, nebo se místo jednoho objeví hned dva jiné, protože příčina nezmizela. Oním zdrojem problémů jsou právě destruktivní buněčné vzpomínky, tedy stres.

Univerzální léčebný kód

Konkrétní metoda se skládá z jednoduchých fyzických úkonů a meditace, čímž se aktivují čtyři takzvaná léčebná centra v našem těle. Doktoři Alexander Loyd a Ben Johnson během svého zkoumání přišli na to, že stačí používat jeden hlavní univerzální kód, který se dá používat téměř při jakémkoliv problému.

A jak na to? Na začátku si stanovíte záměr: „Přeji si, aby všechny vědomé i nevědomé negativní představy, nezdravé názory, destruktivní vzpomínky a všechny fyzické problémy spojené s ………………………………….. (váš problém či určitá záležitost) byly nalezeny, otevřeny a vyléčeny tím, že mne prostoupí zdraví, život a láska. A též si přeji, ať se účinnost této léčby zvýší stonásobně, případně i vícekrát.“ Poté namíříte všech pět prstů obou rukou na dané centrum ve vzdálenosti sedm až osm centimetrů od těla, čímž ho dle Loyda aktivujete. Začínáte kořenem nosu, následuje ohryzek, poté čelisti a nakonec spánky. Každá pozice trvá asi 90 vteřin. Metodu je třeba provádět 3x denně alespoň 6 minut.

Když jsme u těch, kteří tvrdili, že ve stresu nejsou, provedli test HRV, ukázalo se, že 90 % z nich má fyziologický stres – právě ten typ stresu, který může vést ke vzniku nemocí a chorob.

  • Kořen nosu (hypofýza) – řídí základní endokrinní procesy v těle a epifýzu (šišinku).
  • Adamovo jablko (ohryzek) – páteř a centrální nervový systém, štítná žláza.
  • Čelisti – reaktivní emocionální mozek včetně amygdaly a hipokampu a dále páteř a centrální nervový systém.
  • Spánky – vyšší funkce levé a pravé hemisféry mozku a hypotalamus.

Pozor na nesplnitelné cíle

Kniha uvádí mnoho případů uzdravení a výpovědi pacientů. Například si představte ženu trpící chronickou bolestí zad. Díky kódování se u ní snížil fyziologický stres a bolesti postupně ustoupily. Ale to není vše. Jako příjemný „vedlejší efekt“ zjistila, že už ji netrápí úzkosti z pracovních termínů. Cítí se lépe mezi lidmi a přestává ji stresovat, jestli dokáže vyhovět nárokům kolegů nebo rodiny.

I já sama mohu potvrdit, že co se týká mých osobních záležitostí a negativních emocí, metoda mi zafungovala velmi dobře. Člověk má pocit, že prochází jakousi formou psychoterapie.

„Skutečnost, že mysl ovlivňuje tělo a naopak, je obecně dobře známá a zcela přijatá i dnešní vědou. Metod, jak zharmonizovat svou mysl, aby se člověk dostal nejen do psychické, ale i fyzické pohody, je pak nepočítaně,“ řekla Flowee lékařka Lenka Houdková s tím, že u léčebných kódů pokulhává objasnění jejich principů fungování. „Tuto metodu nelze brát úplně seriózně a některé věci jsou dost zjednodušené až zavádějící. Pokud si toho jsme vědomi, a i přesto nám tato metoda vyhovuje, nechť je praktikována. Jen pozor na nesplnitelné cíle…,“ varuje na závěr.

Související…

Metoda EFT: Nenechte traumata přerůst ve fyzickou bolest
Anna Calve Novotná

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...