fbpx

Klientovi se často emočně uleví už při prvním sezení, říká Anna Pašková

Zveřejněno: 8. 2. 2018

Psychické problémy sužují vysoké procento populace. Nejčastěji se vyskytují u žen, ale čím dál častěji postihují i muže a výjimkou v tomto trendu nejsou ani děti. V dnešní době existuje nespočet terapií, které slibují, že nás opět přivedou na cestu harmonie a porozumění. Anna Pašková se zabývá jednou z nich, metodou EFT. Jde o moderní techniku, která má u pacienta navodit emoční svobodu. Jak tato metoda funguje?

V čem tkví kouzlo metody EFT?

Metoda EFT neboli Emotional freedom technique je terapie emoční svobody. Má za cíl odstraňovat nahromaděné negativní emoce, které mnozí z nás uchovávají přímo v sobě, ve svých myslích, ale nejen tam. Tyto negativní emoce, zážitky, traumata, nepříjemné chvíle, které jsme během života prožili a neřešili je, mohou přerůst ve fyzické až chronické bolesti, nebo psychické problémy, které nás pak v našem životě zatěžují. Kouzlo této metody tkví v dobře vedené terapii. Nejprve musíme najít příčinu problému, kterou na prvním sezení někdy není lehké odhalit, rozklíčovat. Když se na problém přijde a klient si odblokuje z těla tíživé pocity spojené s negativní emocí, kterou kdysi prožil, výsledky jsou úžasné. Často i trvalé. Klientovi se velmi uleví, mnoho věcí si uvědomí a začne konat jinak, než doposud. Fyzické bolesti často ustoupí. Ale pokud se jedná o chronické bolesti, které trvají několik let, nelze je pochopitelně odstranit za jedno sezení. Tam se doporučuje sezení více.

Jak jste se k této formě léčby duše dostala?

Velmi mi pomohla v zásadní a rozhodující situaci moje kamarádka, která se touto terapií zabývá přes 10 let.  Před osmi lety mě motivovala, abych začala s podnikáním, a já jsem tehdy pochopila, že se nemám bát, že se vše dá skloubit s mými malými dětmi a že nikdo nebude trpět. A tak se taky stalo. Ta metoda mi pomohla i v mnoha dalších věcech, které jsem kdy řešila. A mnoho mých obav, se kterými jsem na terapii šla, se v podstatě vyřešilo za jedno sezení. Začala jsem se o EFT zajímat a nakonec sama začala s terapeutickou praxí.

Jak u vás takové sezení konkrétně probíhá?

Nejprve si s klientem trochu povídám a ptám se, s čím za mnou přichází, co ho tíží a co potřebuje řešit. Odpovědi si pečlivě zapisuji a ptám se dál. Potom přistoupíme k samotné technice EFT, která je schopna tíživé emoce odbourat. Jedná se o jednoduchou metodu kombinující rozhovor s jemným poklepem určitých bodů na rukách a hlavě. Zaměřím se na kýžený problém a ten takzvaně „odťukáme“. Vždy potřebuji zjistit, jak dlouho problém trvá, kdy začal a jakou to v těle klienta vyvolává emoci. A na tu se zaměřím.

Říkala jste, že některé bloky se dají odstranit během první terapie. 

První terapie potřebuje většinou víc času, tak hodinu a půl. Jde ale opravdu o to, jak hluboko v sobě člověk negativní emoce nosí, jak dlouho je v sobě má, a samozřejmě jak je otevřený a připravený se jich zbavit. Někdo to při první terapii dokáže, u někoho to trvá déle.

Jak se tedy metoda EFT liší od klasické psychoterapie?

Přiznám se, že na klasické psychoterapii jsem nikdy nebyla, tak je to pro mě těžké posuzovat. Ale vím, že psychoterapie nechává klienta o sobě hodně dlouho mluvit, radí mu, co by měl dělat a jak postupovat v některých krocích. U EFT je to jinak. Sice necháme klienta chvíli mluvit, aby se otevřel a my zjistili příčinu problému, ale zaměřujeme se na emoce s jeho prožitým zážitkem. Tyto třeba i dávno zahrabané emoce každý člověk někde ve svém těle fyzicky cítí. Třeba strach cítí jako bušení srdce, stažený žaludek, hučení v hlavě, tlak na hrudníku, knedlík v krku a podobně. Každý tu vzpomínku prožívá jinak. A já se zaměřím na jednu konkrétní emoci a nepříjemnost v těle. Ťukám tak dlouho, dokud klient necítí nic. Bolest nebo pocity se během terapie mohou přesouvat po těle jinam. Je to známka, že se naše energetické dráhy rozproudily a v našem těle se něco dobrého odehrává, uvolňuje. Klientovi se tedy často velmi uleví už během prvního sezení.

Ze své zkušenosti vím, že během EFT terapie člověk zažívá různé pocity, někdy brečí, směje se, může se i cítit trapně... Vrací se k vám přesto klienti? Nebo to většinou po prvním sezení vzdají?

Někteří klienti si rovnou předplatí nebo objednají další sezení hned po první návštěvě. Většina se pak objedná po týdnu, kdy potřebují cítit nějaký výsledek, že se s nimi opravdu něco děje. A to je téměř každý druhý klient. Někomu se uleví napoprvé a už nemá potřebu mě znovu kontaktovat.

Práce s lidskou psychikou je opravdu běh na dlouho trať? Může EFT zbavit problémů napoprvé a také napořád?

Ano, můžete se svých problémů zbavit napořád. Ale je dobré počítat s tím, že někdy je opravdu potřeba více sezení. Dokážu pomoci ihned, respektive po jednom sezení, kdy je klient hodně otevřený, problém rychle rozklíčovaný a nejedná se o vážnější a hluboce zakořeněnou emoci, která potřebuje více času a klidu. Často bývají rychle vyřešené pracovní problémy, váhání v určitých pracovních situacích nebo rozhodnutích. Nikdy ale nic není stoprocentní a dost záleží na daném případu a vzájemné spolupráci s klientem.

Chodí k vám spíš dospělí, nebo je terapie vhodná i pro děti?

EFT je určitě vhodná i pro děti. Dokonce je velmi účinná. A pro dětské pacienty, alespoň pro ty, co už umí mluvit, je terapie velmi fajn. Vede se pomocí terapeutické hry a děti jsou spontánní a otevřené více než dospělí. Ale když mám mít terapii s malým dítětem, celkově s dětmi do 16 let, je třeba si nejprve promluvit s maminkou a terapii dělat nejprve s ní. Až potom s dítětem. Moji klienti jsou ale zejména dospělí a je mezi nimi poměrně dost mužů.

foto: Archiv Anny Paškové, zdroj: EFT terapie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...