fbpx

Lák z okurek nevylévejte, může se hodit třeba při bolestech v krku 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Možná si ho rádi dopřejete po společensky náročném večeru. Odhalte další „superschopnost“ okurkového nálevu a možná si příště rozmyslíte, než jeho zbytky spláchnete do záchodu.

Zveřejněno: 19. 3. 2024

Bolest v krku není nic příjemného. Když se objeví, mnozí z nás sáhnou po různých pastilkách, ale také po vlastních „zaručených“ receptech. Tiktokeři tvrdí, že jedním z nich je i lák z okurek – zmírnit bolest v krku podle nich může jeho pití nebo kloktání. TikTok je ale samozřejmě plný pochybných až nebezpečných rad v oblasti zdraví, takže co na tento tip říkají experti?

Bohužel zatím neexistuje žádný výzkum, který by potvrdil pozitivní vliv okurkového láku při bolestech v krku, některé jeho složky by nicméně teoreticky pomáhat mohly. Mimo jiné totiž obsahuje slanou vodu. „Je známo, že kloktání slanou vodou pomáhá při bolestech v krku,“ poznamenává pro web Prevention otorinolaryngolog z Pacific Neuroscience Institute v Santa Monice v Kalifornii Omid Mehdizadeh. Vysvětluje, že směs obalí hrdlo a může pomoci uvolnit hlen a zmírnit zánět.

Používání kloktadel se slanou vodou jako účinného prostředku na zmírnění bolestí v krku podporují i existující studie, takže tento „princip by měl platit pro všechny koncentrované solné roztoky,“ podotýká pro server Today specialistka na infekční nemoci v nemocnici Memorial Hermann v Houstonu Linda Yanceyová.

Antiseptikum ve sklenici

Mehdizadeh upozorňuje, že lák z okurek obsahuje také ocet, který má antiseptické účinky. „Kyselina octová, která je hlavní chemickou látkou v octu, se dříve používala v lékařství jako antiseptikum,“ vysvětluje. Kloktání touto kombinací látek tak podle něj při bolestech v krku může pomoci. Přesto říká, že bez lékařských důkazů je „těžké to určit“.

Také podle registrované dietoložky z Miami na Floridě Su-Nui Escobarové může lák z okurek díky obsažené soli a octu pomoci zklidnit bolest v krku. „Pomáhá zvlhčovat krk, snižovat zánět a bojovat proti bakteriím, což může zmírnit nepříjemné pocity,“ popisuje pro Today.

Odborníci tvrdí, že okurková šťáva má dokonce několik zdravotních výhod. Podle Clevelandské kliniky obsahuje antioxidanty, které pomáhají v boji proti infekcím, má také probiotické vlastnosti, které udržují střevní bakterie v rovnováze, obsahuje elektrolyty podporující regeneraci po sportování a slouží jako prevence prudkého zvýšení hladiny cukru v krvi.

Jak na to?

Už pomalu otevíráte zavařovací sklenici? Podle Escobarové je v pořádku zkoušet přírodní prostředky za předpokladu, že nejsou škodlivé. A přestože si není vědoma žádného výzkumu, který by podporoval používání nakládaných okurek při bolestech v krku, myslí si, že pro většinu lidí je bezpečné to vyzkoušet. Také Mehdizadeh považuje metodu za relativně neškodnou.

Jedním z nejlepších způsobů, jak rychle ulevit od bolesti v krku, je kloktání nebo konzumace látky, která je koncentrovanější než tekutiny ve vašem těle, což odvede vodu z tkání, sníží otok a částečně i bolest.

Pokud bolest v krku trápí vaše dítě, možná bude jednodušší dát mu okurku k zakousnutí. „Kloktání slanou vodou funguje u dospělých, ale dítě o tom těžko přesvědčíte,“ poznamenává Yanceyová.

Yanceyová se domnívá, že ať už budete pít lák, chroupat celé nebo nakrájené okurky nebo obojí, můžete očekávat stejnou míru úlevy. V rozhovoru pro Well+Good doporučuje upřednostnit slané před sladkými okurkami – ty totiž pravděpodobně nebudou obsahovat dostatek soli, aby zafungovaly. Co se týče množství, budete podle ní muset experimentovat a najít, co vám vyhovuje. „Žádná oficiální doporučení neexistují,“ poznamenává.

Na co si dát pozor?

Přestože okurkový pomocník může přinést úlevu, Yanceyová varuje, že není určen pro každého. Právě „blahodárný“ vysoký obsah soli je totiž zároveň důvodem, proč být s okurkovým lákem opatrný. „Zejména pro lidi, kteří mají problémy s krevním tlakem, to může být problém,“ varuje pro Prevention dietoložka Jessica Cordingová. Podle Yanceyové se mají vyhnout léčbě bolesti v krku okurkovým lákem i slanou vodou také lidé, kteří mají doporučený nebo nařízený omezený přísun soli. Vysoký obsah octa podle Cordingové zase může způsobit gastrointestinální potíže, tedy problémy s trávicím traktem.

Co dalšího může pomoci?

Pokud nepatříte mezi fanoušky okurkového láku, můžete zkusit už zmíněné kloktání solným roztokem. Zdravotní sestra a docentka na Rutgers University School of Nursing Aline M. Holmesová v rozhovoru pro Prevention doporučuje rozmíchat 1/2 čajové lžičky soli ve sklenici teplé vody a kloktat každých pár hodin. Roztok pak mohou podle Mayo Clinic kloktat dospělí a děti starší šesti let.

Yanceyová pro Today vysvětluje, že obecně jedním z nejlepších způsobů, jak rychle ulevit od bolesti v krku, je kloktání nebo konzumace látky, která je koncentrovanější než tekutiny ve vašem těle, což odvede vodu z tkání, sníží otok a částečně i bolest. Dočasnou úlevu proti bolesti v krku z tohoto důvodu může podle odborníků poskytnout kromě slané vody například také lžíce medu nebo teplý čaj s medem. Med má totiž podle Yanceyové antioxidační a antimikrobiální složky.

Dobrou volbou pro zklidnění bolesti v krku je podle portálu Well+Good také čaj z kořene lékořice, který má přirozené protizánětlivé vlastnosti – jen ho nepijte příliš mnoho během jednoho dne. Odborníci doporučují také cucání pastilek.

Kdy navštívit lékaře?

A ačkoliv okurkový lák může být při bolestech v krku dobrým pomocníkem, nevyřeší celý problém. „Jedná se o drobný a dočasný zásah. Přinese malé zmírnění příznaků asi na deset až patnáct minut,“ upozorňuje Yanceyová.

Každé tělo je jiné, v průměru však bolesti v krku podle odborníků obvykle trvají asi týden – pokud přetrvávají déle, je načase navštívit lékaře. Toho Yanceyová doporučuje vyhledat i při některých doprovodných příznacích bolesti v krku, jako je přetrvávající horečka, bílé skvrny uvnitř úst, potíže při jídle nebo pití. Mehdizadeh jmenuje také problémy s dýcháním, nebo pokud se vám zdá, že se bolest v krku časem zhoršuje. Lékaře je také namístě vyhledat v případě, že je u někoho ve vaší domácnosti diagnostikován streptokok a vás začne bolet v krku.

Související…

Ibuprofen, citron a želé? TikTokem se šíří podivný „recept“ na zastavení menstruace
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...