fbpx

Ibuprofen, citron a želé? TikTokem se šíří podivný „recept“ na zastavení menstruace 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Dovolená, výročí, dlouho plánovaná party… Některé situace nejsou pro návštěvu tety Irmy zrovna ideální. Je ale možné a hlavně bezpečné snažit se všemožnými triky vyzrát na přírodu?

Zveřejněno: 15. 2. 2024

TikTok je místem, kde najdete zábavná videa, ale také často pochybné až velmi nebezpečné rady ohledně zdraví – to třeba když se na něm šířilo nepravdivé tvrzení, že pitím čistícího prostředku můžete podpořit své zdraví. Nová virální videa tvrdí, že když zkombinujete želé, citronovou šťávu a ibuprofen, můžete oddálit, nebo dokonce zastavit menstruaci. Některé uživatelky to prý vyzkoušely a krvácení se skutečně na několik hodin, nebo dokonce dní zastavilo. Jaká je ale pravda a co na bezpečnost tohoto pokusu říkají odborníci?

Certifikovaná gynekoložka Karen Tangová odpověděla na trend na TikToku vlastním videem, ve kterém tvrdí, že tip na zastavení menstruace není tak úplně mimo. „Ibuprofen a další léky ze skupiny NSAID – nesteroidních protizánětlivých léků – působí na snížení menstruačního krvácení a křečí tím, že snižují produkci takzvaného prostaglandinu. Prostaglandin se chová jako hormon a způsobuje děložní křeče,“ vysvětluje lékařka pro HuffPost. „Takže čím menší jsou křeče, tím méně krve prolijete,“ dodává s tím, že NSAID jsou ve skutečnosti standardním lékem, používaným při bolestivé a silné menstruaci.

Riskantní pokusy

Pokud jde o zeslabení menstruace, výzkumy podle vyjádření odborné asistentky porodnictví a gynekologie z University of Chicago Medicine Hillary McLarenové pro HuffPost ukazují, že užívání vysokých dávek ibuprofenu může snížit množství menstruační tekutiny během cyklu asi o třicet až čtyřicet procent. Aby to ale „fungovalo“, bylo by k tomu podle McLarenové potřeba užívat 600 až 800 miligramů třikrát denně. Podle Státního úřadu pro kontrolu léčiv je ovšem maximální denní dávka ibuprofenu u akutních bolestivých stavů a horečky pro dospělé a mladistvé od dvanácti let 1200 miligramů, přičemž doporučená denní dávka u těchto potíží činí 400 miligramů jednorázově nebo nejvýše třikrát denně s intervalem mezi jednotlivými dávkami čtyři až šest hodin.

Ibuprofen a další léky ze skupiny NSAID – nesteroidních protizánětlivých léků – působí na snížení menstruačního krvácení a křečí tím, že snižují produkci takzvaného prostaglandinu. Prostaglandin se chová jako hormon a způsobuje děložní křeče.

Užití vyššího množství ibuprofenu by tak mohlo mít vážné zdravotní následky. „Ibuprofen a NSAID mohou dráždit trávicí systém a způsobovat například žaludeční vředy,“ varuje Tangová a dodává, že to může vést ke stresu trávicího traktu „zejména u lidí s onemocněním, jako je Crohnova choroba“. Tangová také připomíná, že vyšší než doporučené dávky mohou znamenat nebezpečí i pro zdraví ledvin, což může způsobit problémy s krvácením v jiných částech těla. Jinými slovy – rozhodně nikdy vyšší dávky nezkoušejte, aniž byste se nejprve poradili se svým lékařem.

Dlouhodobé následky?

Někteří uživatelé TikToku tvrdí, že jim metoda úplně zastavila menstruaci. To ale podle odborníků není úplně přesné. „Nezabrání to tomu, aby se menstruace dostavila, ale když krvácíte, může to výrazně zmírnit tok,“ vysvětluje Tangová. „Rozhodně to ale nezaručuje, že se menstruace vůbec nedostaví,“ dodává.

McLarenová zároveň upozorňuje, že neexistuje žádný výzkum, který by se zabýval tím, jak může metoda ovlivnit budoucí cykly. „Stejně jako u všeho, co ovlivňuje naši menstruaci, bych odhadovala, že to oddálí nebo změní dobu, kdy očekáváte další cyklus,“ míní. Vědecké poznatky jsou v této oblasti nicméně nejednoznačné – a každé tělo je jiné.

A jak s tím vším vlastně souvisí želatina a citronová šťáva? Podle Tangové to nemá naprosto žádný vliv. „Není jasné, proč je želatina propagována jako přírodní způsob oddálení začátku menstruace, a neexistuje žádný výzkum, který by to potvrzoval. Pití velkého množství želatiny může mít některé vedlejší účinky, jako je nadýmání nebo zažívací potíže,“ potvrzuje její slova web Healthline. A totéž podle portálu, jehož obsah ověřují odborníci, platí v případě citronové šťávy. Healthline navíc upozorňuje, že citronová šťáva, stejně jako například jablečný ocet, patří mezi potraviny obsahující velké množství kyseliny, která může dráždit zuby, dásně, ústa, hrdlo, žaludek a střeva – a je tak potřeba je při konzumaci zředit sklenicí vody nebo neslazeného čaje.

Jde to i bezpečně?

Pokud potřebujete menstruaci z jakéhokoliv důvodu oddálit, existují bezpečnější a účinnější způsoby – rozhodně to není prostřednictvím vysokých dávek ibuprofenu, zdůrazňují expertky pro HuffPost. „Navzdory nedostatku důkazů pro mnoho přírodních způsobů, kterými se lidé snaží oddálit menstruaci, existují některé nepřirozené prostředky, které fungují. Obvykle zahrnují hormonální antikoncepci,“ píše Healthline. To, která varianta pro vás bude nejvhodnější, vám nejlépe poradí váš lékař. Základní pravidlo tedy zní: vždy se raději obraťte na něj než na TikTok.

Největší hrozbou u užívání hormonální antikoncepce je riziko vzniku krevních sraženin, které vedou k hluboké žilní trombóze. Krevní sraženina se pak může dostat do plic nebo mozku, což může mít za následek plicní embolii nebo mozkovou mrtvici.

Oddálit menstruaci dokáže například lék norethindron, který je na lékařský předpis. Podle lékárnice a odbornice na ženské zdraví Biny Mehtaové mají tyto tabletky při správném užívání dle předpisu dobrý bezpečnostní profil. „Ale je důležité přečíst si příbalovou informaci, abyste porozuměli nežádoucím účinkům a způsobu užívání léku,“ zdůrazňuje pro magazín Cosmopolitan s tím, že zatímco u některých lidí se mohou nežádoucí účinky vyskytnout, u jiných ne. I proto je nezbytná konzultace s odborníkem. „Čím déle budete tablety užívat, tím je pravděpodobnější, že se u vás projeví nežádoucí účinky,“ dodává Mehtaová.

Další variantou je pak hormonální antikoncepce, konkrétně kombinované pilulky s progesteronem a estrogenem, píše Healthline. „Menstruaci můžete oddálit tak, že vynecháte sedmidenní přestávku, kdy obvykle krvácíte, a hned začnete užívat nové balení pilulek,“ popisuje portál. Zároveň ale zdůrazňuje, že před tímto postupem je potřeba se poradit s lékařem. I v tomto případě se totiž mohou objevit vedlejší účinky. „Největší hrozbou u užívání hormonální antikoncepce je riziko vzniku krevních sraženin, které vedou k hluboké žilní trombóze,“ upozorňuje doktor Seth Rankin pro Cosmopolitan s tím, že krevní sraženina se může dostat do plic nebo mozku, což může mít za následek plicní embolii nebo mozkovou mrtvici.

Ani takovéto postupy nicméně nezaručují stoprocentní výsledek. „Přírodní i chemické prostředky na oddálení menstruace nemusí fungovat. Pokud nezaberou, můžete menstruaci dostat i tak. Může také dojít k nepravidelnému krvácení nebo špinění, i když se nedostaví úplná menstruace,“ varuje Healthline.

Související…

Končíte s antikoncepcí? Byliny, doplňky i strava, které pomáhají obnovit přirozený cyklus
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...