fbpx

Testy funkční medicíny odhalí, kolik máte stresu i jestli vám v budoucnu hrozí rakovina, říká lékařka 1 fotografie
MUDr. Tereza Černá. (zdroj: se svolením Terezy Černé)

Většinu z nich si musíte zaplatit sami. Praktik vám je totiž udělat nemůže. Kdy je vhodné investovat do testu DNA, hormonálního panelu nebo analýzy střevního mikrobiomu?

Zveřejněno: 18. 3. 2024

Začínala jako rehabilitační lékařka v klasické ambulanci, dnes se Tereza Černá věnuje také preventivní a funkční medicíně. Se svými klienty řeší chronická onemocnění, s nimiž si klasická medicína neví rady, ale i strategie, jak zůstat fit do vysokého věku.

„Na funkční medicíně mě nejvíc baví, že mám prostor a čas se klientům věnovat. Už jen vstupní konzultace trvá víc než hodinu. Často je to taková detektivní práce, kdy s klientem hledám hlubší příčiny vzniku nerovnováhy v jeho těle,“ říká lékařka. Mnohdy je ale pravý důvod potíží tak nenápadný, že jej neodhalí ani sebedelší rozhovor s pacientem. Proto funkční medicína využívá speciální laboratorní testy, které dokážou původce problémů odhalit.

Terezo, jak se liší návštěva u vás od návštěvy u klasického lékaře? 

Funkční medicína je velmi personalizovaná a jde hodně do hloubky. Na začátku proto potřebuji získat od klienta maximum informací o jeho zdravotním stavu. Ještě před konzultací vyplní obsáhlé dotazníky, zapisuje si, co a kdy jí, jak spí, jakou má náladu a náplň dne. Ale třeba i to, jakou má stolici, což může znít legračně, ale je to opravdu důležité. 

Během konzultace mi pak samozřejmě poví o všech svých potížích a diagnózách, předá mi lékařské zprávy. Procházíme spolu jeho život a skládáme dohromady časovou osu, díky které si oba ujasníme, jak a kdy se jeho potíže objevily – a co všechno na to mohlo mít vliv.

Funkční medicína je preventivní, proto se na jednotlivé hodnoty dívá přísněji než klasická medicína. 

Ptám se důkladně na výživu, pohyb a spánek, ale i na stres nebo vztahy. Než se vrhneme na nastavení terapeutického plánu, musím si být jistá, že vím, jak na tom daný člověk je. Proto klienty často posílám na různé testy, které doplní informační skládanku.

Na které testy byste mě pro začátek poslala?

Začínáme s běžnými krevními testy, které znáte od praktického lékaře. Panel markerů, které klientům doporučuji nabírat, je ale širší než u běžného krevního obrazu. Zajímá mě třeba i hladina vitamínů, jak funguje štítná žláza, játra atd. Liší se i vyhodnocování krevních testů. Funkční medicína je preventivní, proto se na jednotlivé hodnoty dívá přísněji než klasická medicína. Nestačí mi, že jsou hodnoty v referenčním rozmezí laboratoře, chci, aby byly v optimální hladině. Pokud nejsou, znamená to riziko, že se v budoucnu objeví potíže. Když to v testech uvidím, můžeme to s klientem podchytit včas a rozvinutí problému zabránit. To je podle mě skutečná prevence. Nečekat, až pacient přijde s obtížemi, ale snažit se o udržení jeho plného zdraví.

Co když jsou krevní testy v pořádku, ale člověku přesto není dobře? Stává se to?

Ano, někdy to chce podrobnější pátrání, než se s klientem dobereme příčiny jeho problémů. Funkční medicína jde opravdu na dřeň z pohledu fyziologie fungování lidského těla, proto máme k dispozici i podrobnější testy. Jsou to například obsáhlé hormonální testy, které nás informují nejen o hladinách hormonů (pohlavních hormonů, hormonů nadledvinek), ale i o jejich metabolitech. Dále je to také analýza střevního mikrobiomu. Ta prozradí, o jakou nerovnováhu bakterií se jedná, jestli nedochází k přemnožení patogenů (kvasinek, parazitů, patogenních bakterií) a jaké metabolity se ve střevě nachází.

Test DNA stačí podstoupit jen jednou za život a poskytne vám individualizovaný pohled na to, čemu se máte v rámci prevence věnovat nejvíce.

Díky tomu pak můžeme individuálně nastavit změny ve výživě. Testujeme také bakteriální přerůstání v tenkém střevě (tzv. SIBO) z dechového testu. Z vlasové analýzy zase můžeme zjistit míru toxické zátěže např. těžkými kovy. V rámci prevence jsou skvělé i genetické testy, které odhalí slabá místa. Ukážou vám třeba, že máte zvýšené riziko cukrovky, ve vašem těle hůř probíhá detoxikace, potřebujete přijímat víc vitamínů skupiny B nebo máte vyšší riziko osteoporózy. 

Konzultace u funkčních lékařů zatím nehradí pojišťovny, můžu se aspoň na některé testy objednat ke svému praktikovi, abych za ně nemusela platit?

Některé krevní testy vám praktický lékař udělá, můžete to zkusit např. v rámci preventivní prohlídky. Praktici jsou ale vázaní smlouvami s pojišťovnami, proto můžou naordinovat jen testy, které jim pojišťovny proplatí. Nezlobme se na ně za to, často s tím sami bojují – pokud překročí limity, doplácí pojišťovně někdy i vysoké částky. Musíte se proto zeptat u svého praktického lékaře, co je v jeho možnostech a co vám může nechat zkontrolovat. Většinou to s klienty řešíme tak, že co jde, vytestují u praktika a zbytek si ještě nechají dotestovat v laboratoři jako samoplátci.

Proč to tak v Česku funguje, je to kvůli ceně testů?

Ano, především kvůli ceně. Druhá strana problému je, že náš zdravotní systém není z mého pohledu nastavený na prevenci. Vynakládá obrovské částky na léčení pacientů s chronickými nemocemi, kterých neustále přibývá. Ale už bohužel neřeší, jak tomu předcházet, jak udržet lidi co nejdéle zdravé.

Odběr krve mi tedy zařídí praktický lékař nebo jako samoplátci laboratoř v okolí místa bydliště. Jak ale probíhají ostatní testy, o kterých jste mluvila?

Většina testů je vytvořená tak, aby si klient vzorek mohl sám odebrat v pohodlí domova. Dostanete speciální testovací sadu, ve které najdete vše potřebné pro odběr vzorku. Tím může být kousek stolice, kapka krve, vlasy, sliny, moč nebo i vydechovaný vzduch (u testu na SIBO).

V Česku si můžete nechat otestovat třeba kortizol ze slin, hořčík z červených krvinek (RBC-magnesium), folát z červených krvinek (RBC-folát) nebo jód z moči.

Vzorek se poté kurýrem odesílá do zahraniční laboratoře. Výsledky vám dorazí během několika týdnů. Vždy je vhodné je konzultovat s odborníkem, který vám vysvětlí, co znamenají. 

Kdy bych měla začít uvažovat nad tím, že si testy funkční medicíny nechám udělat?

Když vám delší dobu není dobře – a běžné testy nic neodhalily. Určitě to nejdřív proberte s někým, kdo tomu rozumí: s funkčním lékařem, klinickým naturopatem nebo nutričním terapeutem. Vzhledem k tomu, že pojišťovna tyto specializované testy nehradí, musíte zvážit, co vám konkrétní test přinese a jestli vůbec s výsledky dokážete naložit tak, aby byly užitečné. A s tím vám nejlépe poradí někdo, kdo už se o vaše zdraví celostně stará. Testy mají určitě smysl ve chvíli, kdy vám nezabírají režimová opatření, která jste s celostním lékařem nebo terapeutem nastavili.

Existuje nějaký test funkční medicíny, který byste doporučila úplně každému?

Test DNA je vhodný pro všechny. Stačí jej podstoupit jen jednou za život a poskytne vám individualizovaný pohled na to, čemu se máte v rámci prevence věnovat nejvíce. Testů DNA je dnes už na trhu spousta, dejte si proto pozor a zjistěte si předem, co daný test vlastně testuje a jestli se vám vyplatí. U dalších testů funkční medicíny je to individuální a záleží na tom, jaké obtíže řešíte. 

MUDr. Tereza Černá, CFMP

Rehabilitační lékařka a lékařka preventivní a funkční medicíny. Jako lektorka přednáší na Škole klinické naturopatie. Vydává podcast Funkční medicína s Terezou Černou.

Možnosti testování se rozšiřují, zaujaly vás v poslední době nějaké zahraniční novinky?

Poslední dobou se zajímám o téma kardiovaskulárního zdraví a o panel krevních markerů, které zkoumají kardiovaskulární riziko mnohem komplexněji než u nás známý panel lipidů. 

Takže se můžeme těšit, že do Česka brzy přinesete i tuto možnost?

To je spíše otázka pro české laboratoře. :) Tento test totiž nejde provést jen tak doma a poslat jej kurýrem do zahraničí. Jedná se o odběr krve, který musí projít určitými procesy. Musíme si proto počkat, až tento trend dorazí i k nám. Doba se mění a už dnes některé tuzemské laboratoře nabízí testy, které jsem dřív znala jen ze zahraničí. Přímo v Česku si můžete nechat otestovat třeba kortizol ze slin, hořčík z červených krvinek (RBC-magnesium), folát z červených krvinek (RBC-folát) nebo jód z moči. A za to jsem moc ráda. Doufám, že se nabídka bude dál rozšiřovat, protože nám to péči o zdraví může hodně usnadnit. 

Související…

Každá krize je nástrojem transformace, říká funkční lékař Jan Vojáček
Irena Nováková



 

 

foto: se svolením Terezy Černé, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...