fbpx

Nechce se vám do posilovny? Vyměňte ji za procházky či tanec, hlásá hnutí za intuitivní pohyb 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Také se stále dokola nutíte zase začít chodit na ty vyčerpávající lekce do posilovny? Možná ke zdraví existuje i jiná cesta, než je trápení se cviky, které vám nepřinášejí radost.

Zveřejněno: 18. 3. 2024

„Jak se dnes cítíš?“ Azul Corajoriaová mi tuto otázku pokládá na každém našem týdenním sezení. Není ale moje terapeutka, je to moje trenérka. Nechává mě mluvit o mých emocích, o hladině mé energie, o stavu mého těla a mysli, než se na základě mých odpovědí vrhneme na posilování nebo jemný strečink, trénink ve stylu ‘co nejvíc opakování a kol kolik zvládneš‘ nebo něco nenáročného,“ popisuje ve svém textu pro Well+Good redaktorka Rachel Krausová.

Možná už jste slyšeli o intuitivním stravování – myšlence, že jíte, když máte hlad, odložíte příbor, když máte dost, a obecně se o jídle rozhodujete podle toho, co vaše tělo v danou chvíli potřebuje. Tato filozofie zní docela logicky – a podle odborníků je možné ji aplikovat i na cvičení. Koneckonců, proč se nutit do intenzivního tréninku v posilovně ve dnech, kdy byste raději cvičili jógu? Hoďte všechny striktní nalinkované plány za hlavu a otevřete se myšlence intuitivního cvičení.

„Intuitivní cvičení je to, čemu ráda říkám radostný pohyb,“ přibližuje pro Well+Good osobní trenérka Jen Elliottová. „Znamená to, že se hýbete způsobem, který podporuje tělo, a že si skutečně užíváte, co pro sebe děláte,“ popisuje. „Myslím, že se necháváme chytit do pasti ‚pravidel‘: tolik kardia a tolik posilování týdně,“ říká serveru holistická zdravotní poradkyně Natasha Uspenskyová. „Ale to, co funguje dobře pro vašeho nejlepšího kamaráda, nemusí fungovat nejlépe pro vás,“ upozorňuje.

Ať je to příjemné

Řekněme například, že vaše nejlepší kamarádka je královnou HIIT a každý dřep a klik ji nabíjí energií. Vy jste ale po hodině takového cvičení úplně vyčerpaní. To je znamení, že vaše tělo zkrátka s takovou intenzitou není spokojené – a tak by možná bylo rozumné poslechnout ho, uvědomit si, jak se cítíte, a buď si dopřát pár dní pauzu, nebo jednoduše vyměnit HIIT za jógu, pilates nebo svižnou procházku, píše Well+Good.

Uspenskyová u svých klientů zjistila, že ti, kteří cvičí intuitivně, mají více energie, lépe spí a volí si zdravější potraviny.

Registrovaná dietoložka Katherine Kimberová ve svém textu na webu Nude Nutrition souhlasí, že intuitivní pohyb někdy může znamenat intenzivní cvičení v posilovně, jindy procházku. Mohou to být ale i aktivity, jako je třeba tančení s dětmi, práce na zahradě nebo venčení psa. „Intuitivní pohyb je flexibilní. Dává vám prostor prozkoumat, co je vašemu tělu příjemné. Díky této změně myšlení je cvičení příjemnější a méně stresující. Ze strašáka se tak může stát něco, na co se těšíte,“ vysvětluje.

Rostoucí počet výzkumů podle Kimberové také ukazuje, že klíčovým faktorem pro udržení soustavné aktivity by mohlo být zaměření se na potěšení. „Co kdybyste se místo na kondiční cíle, jako je intenzita a délka cvičení, zaměřili na míru potěšení, kterou vám cvičení přináší?“ navrhuje dietoložka. Upozorňuje, že tento faktor je velmi individuální, takže je důležité zjistit, co vám vyhovuje. Uspenskyová tvrdí, že u svých klientů zjistila, že ti, kteří cvičí intuitivně, mají více energie, lépe spí a volí si zdravější potraviny.

V kontaktu s tělem

Podle Uspenskyové existuje několik způsobů, jak vědomé cvičení začlenit do každodenního života. „Své klienty, kteří cvičení nesnášejí, nabádám, aby si představili, co dělali rádi jako děti. Je pravděpodobné, že když jste byli malí, nedbali jste na pravidla a dělali jste jen to, co vás bavilo,“ nastiňuje. Možná jste rádi jezdili na kole – využijte toho a zkuste spinning. Nebo jste rádi tančili, v takovém případě můžete dát šanci tanečnímu kardiu. Díky zkoušení si nakonec podle Uspenskyové uvědomíte, který typ pohybu vás baví, a který naopak pro vás není. 

Kimberová radí se při pohybu zaměřit spíše na to, jak se cítíte, než na počítání kroků, kilometrů nebo kalorií. „Věnování pozornosti tomu, jak se vaše tělo cítí, je jako cross-fit pro vaši intuici,“ připodobňuje. Místo toho, abyste při tréninku jen zatínali zuby, doporučuje zkoumat, jak se cítíte nejen během aktivity, ale i po ní. Zvládáte lépe stres? Jste motivovaní a plní energie? Jak je ovlivněn váš spánek a chuť k jídlu? Cítíte se více propojeni se svým tělem? „Když máme z nějaké činnosti pozitivní pocity, je pravděpodobnější, že v ní budeme chtít pokračovat. Pokud jste vyčerpaní, berte to jako zpětnou vazbu od svého těla, že potřebuje více odpočinku, paliva nebo regeneračního pohybu,“ vysvětluje.

Zdokonalit vlastní intuici v oblasti fitness můžete i pomocí zařazení praktik všímavosti do každodenního života. To vám může pomoci být skutečně v kontaktu se svým tělem. „Vycházky do přírody a meditace jsou dvě věci, které doporučuji všem svým klientům,“ radí Uspenskyová. „I jen pár minut hlubokého dýchání vás může přivést do kontaktu s vaším tělem,“ nastiňuje.

Místo toho, abyste při tréninku jen zatínali zuby, zkoumejte, jak se cítíte nejen během aktivity, ale i a po ní. Zvládáte lépe stres? Jste motivovaní a plní energie? Jak je ovlivněn váš spánek a chuť k jídlu? Cítíte se více propojeni se svým tělem? 

Podle Elliottové je také důležité dávat si pozor na příznaky toho, že vám dané cvičení nevyhovuje. „Pokud vás neustále všechno bolí nebo jste vyčerpaní, může být na vině vaše cvičební rutina,“ upozorňuje. Skutečně pochopíte, co se vám vaše tělo snaží sdělit, jen když mu budete věnovat pozornost.

Intuice, nebo lenost?

Kimberová píše, že intuitivní cvičení také znamená hýbat se kvůli péči o sebe a své zdraví místo toho, abyste to dělali kvůli hubnutí. Pokud se totiž při cvičení zaměříte na hubnutí nebo spalování kalorií, je méně pravděpodobné, že budete schopni cvičit soustavně. Možná také začnete být posedlí jídlem. „Je to proto, že když se hubnutí hned nedaří, ztrácíme motivaci,“ vysvětluje Kimberová. „Pokud v důsledku cvičení zhubnete, je to v pořádku. Ale pohyb má obrovské přínosy pro zdraví i bez hubnutí. Pokud se na ně zaměříme, je pravděpodobnější, že u tohoto zdraví prospěšného návyku zůstaneme,“ dodává dietoložka.

A co když vám intuice říká, abyste se rozvalili na gauči a ani se nehnuli? Je potřeba naučit se oddělit lenost od vaší intuitivní fitness rutiny. Pravdou nicméně je, že odpočinek je nezbytný. Vycházet tak můžete z toho, že pohyb (opravdu jakýkoli) je nutný tři až pět dní v týdnu. „Sama jsem s odpočinkovými dny bojovala. Musela jsem projít velkým stresem, abych si uvědomila, že je čas na změnu. Ale naše tělo je koneckonců určeno k pohybu a je potřeba najít rovnováhu,“ podotýká Elliottová.

Odpočinek je pro naše zdraví stejně důležitý jako cvičení, souhlasí Kimberová. „Starat se o sebe někdy znamená necvičit. Odpočinek dává svalům čas na zotavení a také v nás vzbuzuje pocit, že cvičení je příjemné a povzbuzující,“ připomíná.

Související…

Vychovejte intuitivního jedlíka. Expertky radí 6 tipů, jak na to
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...