fbpx

Osteodynamika: Celostní terapie, která pomáhá s bolestí všem věkovým kategoriím 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jak funguje, pro koho je vhodná a jaké potíže dokáže vyřešit?

Zveřejněno: 9. 3. 2024

„Moje dcera jako malá hodně plakala a měla problémy s otáčením hlavičky na jednu stranu. Byla jsem zoufalá a nevěděla, co s tím. Ale potom mi kamarádka doporučila osteodynamiku a všechno se změnilo.“

„Opravdu? A jak to funguje?“

Už jste někdy slyšeli o zázraku jménem osteodynamika? Tato fyzioterapeutická technika dokáže nejen vyřešit aktuální potíže a bolesti, ale odhalí a napraví také jejich příčinu. Komplexní terapie se soustředí na pohybový aparát jako celek a při použití manuálních technik upravuje nesprávné postavení kostí, kloubů a měkkých tkání. Nejznámější je asi její využití u dětí, při diagnóze KISS syndromu. Pomáhá také dospělým, a co vás pravděpodobně překvapí – dá se aplikovat i u zvířat.

Kosti, klouby i měkké tkáně jako jeden mechanismus

Významná tvář české scény osteodynamiky je paní Andrea Dunová, uznávaná terapeutka a lektorka osteopatických technik, která tento fyzioterapeutický systém vytvořila, ucelila a své znalosti dál šíří. Školí další terapeuty a pořádá semináře pro (zoufalé) rodiče.

Osteodynamika předpokládá, že všechny složky pohybového aparátu tvoří jeden celek, že jsou mezi sebou funkčně propojené a zároveň komunikují a úzce souvisí s nervovou soustavou.

Terapeut ošetří celé tělo, kosti vrátí na původní a správné místo, upraví postavení kloubů a manuálními technikami uvolní napětí vazů, šlach i fascií. Postupně se dotýká a manipuluje se všemi klouby těla nebo požádá přímo vás, abyste se hýbali podle jeho instrukcí. Postupuje krůček za krůčkem po celém těle, nezaměřuje se jen a čistě na popisované trápení. Díky tomu může odhalit i původ obtíží.

Mechanické problémy pohybového aparátu vznikají třeba už v miminkovském věku – následkem těžkého porodu, nesprávnou manipulací s miminkem nebo například nevhodným polohováním v autosedačce či nosítku.

Osteodynamika je jakousi střední cestou mezi kraniosakrální terapií a Dornovou metodou. Že tyto pojmy neznáte? Kraniosakrální terapie je oproti dynamice daleko jemnější a vnímavější vůči měkkým tkáním, dokonce terapeut při vyšetřování cítí pohyby mozkomíšního moku. Dornova metoda je zase o chlup ráznější, klade větší důraz na mechaniku těla a terapeut se při ní nebojí použití většího tlaku svých rukou.

Jakými problémy se terapie zabývá?

Terapie řeší mechanické problémy pohybového aparátu, např. po různých úrazech, pádech nebo při nevhodných pohybových stereotypech.

Ty vznikají třeba už v miminkovském věku – následkem těžkého porodu, nesprávnou manipulací s miminkem nebo například nevhodným polohováním v autosedačce či nosítku. Také se však rozvíjí během života. Andrea Dunová, terapeutka, která se osteodynamice věnuje již přes 30 let, a tvrdí, že dospělácké nešvary jsou třeba banální nošení kabelky na jednom rameni, noha přes nohu při sezení nebo ukládání peněženky do zadní kapsy u kalhot.

„Mezi chybné stereotypy patří také relaxační polohy u televize. Lidé mi na terapiích sdělují, že mají pohovku do zatáčky, leží s jedním bokem výš, nohou přes nohu, a když usnou, hlava jim přepadne přes opěradlo,“ popisuje terapeutka s úsměvem, jak člověk přichází k dysbalancím. Pak je problém raz dva na světě.

Co je to ten dětský KISS syndrom?

KISS syndrom bohužel nemá nic společného s pusinkováním dětí a není to ani nic příjemného. Zkratka pochází z němčiny (Kopfgelenks Induzierte Symmetrie Störung) a v jednoduchém překladu jde o zablokovanou krční páteř kojenců mezi prvním a druhým obratlem. Projevů je celá škála, např. úklony hlavičky jen na jednu stranu, problémy s kojením/krmením, koliky, poruchy spánku, aj. Děťátko je hodně plačtivé a rodič už kolikrát neví, jak mu pomoci. Osteodynamiku tedy může podstoupit každý, od narození až do vysokého věku.

Jak potížím předcházet?

„Ubývá přirozeného pohybu jak pro dospělé, tak pro děti. Přes týden sedíme dlouho u počítačů v kancelářích, děti sedí ve školách, potom jdou na různé kroužky, kde je aktivita řízená a často nepřirozená. A potom čekáme, že o víkendu, kdy děláme nárazové aktivity, jdeme na dlouhou túru nebo si zahrajeme tenisový turnaj, všechno doženeme. V neděli večer se pak nestačíme divit, že se nemůžeme hýbat. Prevencí je pravidelný přirozený pohyb,“ říká v rozhovoru Andrea Dunová.

Například pravidelná chůze, běh, plavání, tanec a mnoho dalšího, hýbat se je prostě klíčem ke zdraví.

U nejmenších miminek bohužel máte omezenou možnost prevence. Základem je správná manipulace a podpora vývoje podle tempa miminka. Když se vám jako rodiči bude zdát, že něco není v pořádku, obraťte se na odborníky.

A opravdu to funguje?

Zní to jako reklama na zázračné vyléčení všech potíží. Výsledky se však dostavují u každého individuálně, záleží hlavně na míře zapojení pacienta do léčby, např. v momentě, kdy terapeut doporučuje domácí cvičení.

Mnoho rodičů popisuje po terapii výraznou změnu chování jejich dětí. Prý se z věčně uplakaných miminek stala usměvavá sluníčka. Osteodynamika totiž představuje ucelený přístup k péči o tělo a sice je u dětí nejznámější, ale možná pomůže i právě vám.

Související…

Kde se bere bolest? Třeba z neschopnosti odpustit, tvrdí známý fyzioterapeut
Jana Tobrmanová Čiháková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...