fbpx

Trápí vás hormonální nerovnováha? Snižte příjem kofeinu na minimum, radí odborníci 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

S krásným začátkem dne si často spojujeme šálek dobré kávy. Pokud ale potřebujete srovnat své hormony, možná se kofeinu budete chtít raději vyhnout

Zveřejněno: 9. 2. 2024

Cítíte se před začátkem menstruace často malátná, nafouklá a náladová? Pokud si potřebujete dobít baterky, pravděpodobně sáhnete po kofeinu jako po nejsnazší volbě. To ale může přinést více škody než užitku – zejména pokud je na vině potíží dominance estrogenu, varuje ve svém článku pro web Camille Styles certifikovaná výživová koučka Edie Horstmanová. Kofein totiž může s vašimi hormony pořádně zamíchat.

Hned na úvod je nutné zmínit, že káva, respektive kofein v ní, může na každého působit jinak. „Pravděpodobně jste to zažili: dva šálky vás pošlou do vysokoenergetického úklidového šílenství, zatímco kamarádka vypije konvici denně, a může si jít zdřímnout. Stejně nuancovaný vztah existuje mezi kofeinem a vašimi hormony,“ píše na svém webu certifikovaná naturopatická endokrinoložka a klinická sexuoložka Jolene Brightenová.

Kortizol a stres

Studie nicméně naznačují, že kofein obecně zvyšuje hladinu kortizolu, takzvaného stresového hormonu. Ten je krátkodobě dobrý a pro život nezbytný. Pokud ale zůstane jeho hladina vysoká příliš dlouho, může to mít negativní dopad na mnoho aspektů zdraví – včetně osy HPA neboli hypothalamo-hypofýzo-nadledvinové osy, která ovlivňuje některé tělesné funkce a reakce, přičemž tou nejvýznamnější je reakce na stres. Už jsme řekli, že kofein zvyšuje hladinu kortizolu – tento vliv ale může být ještě výraznější, pokud jsou přítomny další stresory, upozorňuje Brightenová.

Funguje to následovně: Řekněme, že jste vyčerpaní, vystresovaní a špatně spíte. Po probuzení si jako pomocníka vezmete k ruce kávu, kterou pak celý den popíjíte, abyste zahnali potřebu zdřímnout si. Když si ale večer lehnete do postele, najednou i přes veškerou únavu usnout nemůžete. „I když se může zdát, že kofein pomáhá, ve skutečnosti se stává součástí problému. Jeho vliv na centrální nervový systém v kombinaci s nadměrným množstvím kortizolu je receptem na dysregulaci osy HPA,“ vysvětluje endokrinoložka. Kofein podle výzkumů může navíc také zesílit reakci těla na stres – pokud je tedy tělo už ve stresu, přidáním kofeinu do rovnice se účinek kortizolu ještě zvýší.

Estrogenová dominance?

Podle odborníků může kofein také zvyšovat hladinu estrogenu, který je pro ženské tělo životně důležitý a je zodpovědný za vše – řídí například změny v děloze před ovulací a je také zodpovědný za rozvoj sekundárních pohlavních znaků u dospívajících dívek. Pokud je ho ale v těle příliš, může mít takzvaná estrogenová dominance podle Horstmanové za následek například sníženou sexuální touhu, citlivost prsou nebo únavu.

Většina odborníků se shoduje, že pokud žena trpí hormonální nerovnováhou, měla by se kofeinu vyvarovat.

Vliv kofeinu na hladinu estrogenu se však pravděpodobně liší u jednotlivých populací. The New York Times upozorňuje na studii publikovanou v časopise The American Journal of Clinical Nutrition. Ta analyzovala údaje o více než 250 ženách ve věku od osmnácti do 44 let, které byly vyšetřovány jednou až třikrát týdně po dobu dvou menstruačních cyklů. V průměru konzumovaly asi devadesát miligramů kofeinu denně, což odpovídá zhruba jednomu šálku kávy.

Vědci zjistili, že u asijských žen, které konzumovaly dvě stě miligramů a více kofeinu denně, byla hladina estrogenu vyšší než u těch, které ho konzumovaly méně. Podobný vzorec pozorovali i u Afroameričanek, ačkoliv nebyl statisticky významný. U bělošských žen se ale ukázalo, že dvě stě a více miligramů kofeinu naopak hladinu estrogenu mírně snížilo.

Ze studie tedy zároveň vyplývá, že vliv kofeinu na estrogen je u zdravých žen poměrně zanedbatelný – alespoň tedy krátkodobě. Autor studie a vedoucí výzkumný pracovník amerického Národního ústavu zdraví Enrique Schisterman nicméně poznamenává, že je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, zda kofein nemůže napáchat škody v průběhu několika let nebo desetiletí. „Nevíme, zda existují dlouhodobé účinky těchto malých posunů hormonálních hladin,“ připouští. 

Čím nahradit šálek kávy?

Ať už je to jakkoli, většina odborníků se shoduje, že pokud žena trpí hormonální nerovnováhou, měla by se kofeinu vyvarovat. Je jasné, že pokud jste na své dva šálky denně zvyklá, pravděpodobně nebudete chtít tento rituál úplně vypustit. Alespoň občas se však můžete pokusit kávu nahradit zdravější variantou...Tyto ve svém článku doporučuje Horstmanová: 

Zelený čaj: Výživnou alternativou kávy je zelený čaj – ostatně stejně jako matcha. Ačkoliv obojí obsahuje kofein, najdete v nich také látku zvanou L-theanin – aminokyselinu, která podporuje uvolnění a klid. „Kombinace kofeinu a L-theaninu poskytuje plynulý a trvalý příliv energie bez nervozity spojené s kávou,“ vysvětluje Horstmanová.

Yerba Mate: Tento tradiční jihoamerický nápoj obsahuje jedinečnou kombinaci kofeinu, teobrominu (alkaloid kakaovníku) a teofylinu, která poskytuje čistou a dlouhotrvající dávku energie. V tomto nápoji také najdete antioxidanty a další živiny, které mohou prospět celkovému zdraví.

Kombucha: Kombucha je fermentovaný čaj s malým množstvím kofeinu a zdravou dávkou probiotik. Dokáže tak jemně povzbudit, stejně jako podpořit zdraví střev a celkovou pohodu.

Voda: Zní to trochu nudně, ale když jste dehydrovaní, pravděpodobně budete i unavení a pomalí, takže hydratace je nezbytná pro udržení energie po celý den. „Pití vody může pomoci zvýšit energii a zlepšit soustředění,“ připomíná Horstmanová.

Čerstvě vylisovaný džus: Přirozenou dávku energie může nabídnout i čerstvá šťáva z ovoce a zeleniny s nízkým obsahem cukru. Pokud chcete maximalizovat příjem živin, aniž byste si zvýšili hladinu cukru v krvi, hoďte do mixéru více zeleniny než ovoce a ke šťávě zakousněte potraviny se zdravými tuky (například avokádo) nebo bílkovinami (vejce natvrdo, řecký jogurt).

Související…

Pravda o kofeinu: Velké množství kávy vede k chronické únavě a nespavosti
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...