fbpx

Zdravé ovocné šťávy vs. nezdravá cola. Ne tak docela, tvrdí odborníci 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Víme, že džus pochází z ovoce, zatímco limonáda je umělá. Cukry v džusu se nám zdají být „přirozenější“ než kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy. Přirozenost se ale vždycky nerovná lepšímu zdraví

Zveřejněno: 4. 1. 2024

Džusy jsou obecně vnímány jako zdravé a mnohem lepší než sladké limonády. To však odborníci začínají vyvracet. Jedním z hlavních důvodů, proč někteří z nich považují ovocné šťávy za stejně nezdravé jako sladké limonády, je obsah cukru v těchto nápojích. Studie prokázaly, že jak sodovka, tak 100% ovocná šťáva obsahují přibližně 110 kalorií a 20–26 gramů cukru na jednu sklenici (240 ml).

Výzkumy, které cituje web Healthline, také soustavně prokazují souvislost mezi sladkými nápoji a vyšším rizikem onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, metabolický syndrom, vysoký krevní tlak a srdeční choroby, a také s vyšším rizikem předčasného úmrtí. Vzhledem k podobnému obsahu cukru začali někteří lidé řadit džusy a limonády do jedné skupiny a oběma se vyhýbají. Je však nepravděpodobné, že by limonády a džusy ovlivňovaly zdraví stejným způsobem, podotýká článek.

Například limonády mají tendenci zvyšovat riziko onemocnění v závislosti na dávce. To znamená, že čím více limonády vypijete, tím vyšší je riziko onemocnění, přičemž škodí i malé množství. Na druhou stranu, pití malého množství džusu, konkrétně méně než 150 ml denně, může snížit riziko onemocnění, jako jsou cukrovka 2. typu a srdeční choroby. Zdá se, že zdraví škodí pouze vyšší příjem.

Problém je rychlost. Nápoje nekoušeme, a tak cukry z nich přecházejí rychleji do krve, vyšší a rychlejší peak glukózy znamená i vyšší a rychlejší uvolnění inzulinu.

Zároveň nutno podotknout, že zdravotní přínosy džusu se vztahují pouze na 100% ovocné šťávy, nikoli na ovocné nápoje slazené cukrem.

Cukry krmí bakterie a kazí zuby

Sladké nápoje mají, jak známo, také špatný vliv na zubní sklovinu. A to včetně džusu. Téma otevřela na Instagramu specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková. „Koncentrovaný džus má stejné množství cukru jako Fanta a podobný jako Coca-Cola. Jejich cukrem krmíme bakterie zubního povlaku, který je základem pro kazy, jejich kyseliny poškozují sklovinu,“ napsala.

Na sociální síti X dále Slimáková vysvětlila, proč je cukr z nápojů horší než ten z jídel. „Problém je rychlost. Nápoje nekoušeme, a tak cukry z nich přecházejí rychleji do krve, vyšší a rychlejší peak glukózy znamená i vyšší a rychlejší uvolnění inzulinu...“

Vysoce kyselá citronová šťáva časem rozpouští tvrdý ochranný povrch skloviny. Opotřebovaná sklovina pak může otevřít dveře bakteriím, které způsobují zubní kazy nebo infekci.

Někteří zubaři varují i před „pouhou“ teplou vodou s citronem. Ta se propaguje jako všelék na různé zdravotní potíže. Propagují ji například známé osobnosti jako Beyoncé či Jennifer Anistonová. „Alarmující je však poškození zubů, které tento zvyk může způsobit a které je v mnoha případech trvalé a nedá se zvrátit,“ vysvětlila magazínu Daily Mail zubařka Hannah Woolnoughová z Britské asociace zubních lékařů.

Vysoce kyselá citronová šťáva totiž časem rozpouští tvrdý ochranný povrch skloviny. „Opotřebovaná sklovina pak může otevřít dveře bakteriím, které způsobují zubní kazy nebo infekci,“ dodává Woolnoughová. Zuby se dle ní také zbarvují. Poškození skloviny může rovněž způsobit bolest a citlivost, protože odhalí nervová zakončení pod ní.

Proč raději jablko?

Jak ovocné šťávy, tak sladké limonády mohou zvyšovat riziko přibývání na váze. Je to proto, že oba nápoje jsou bohaté na kalorie, ale zároveň mají nízký obsah vlákniny, která pomáhá snižovat pocit hladu a podporuje pocit sytosti.

Proto je nepravděpodobné, že by vás kalorie zkonzumované z limonády nebo ovocného džusu zasytily tolik jako stejný počet kalorií zkonzumovaných z potraviny bohaté na vlákninu se stejným množstvím cukru, například z kousku ovoce.

Související…

Častá konzumace fresh džusů škodí zdraví, varuje americký lékař
Jana Abelson

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...