fbpx

Křeče a bolest ano, krvácení ne. Fantomová menstruace může značit vážné problémy 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pro mnoho žen je schopnost předvídat menstruaci zásadním faktorem plánování – ať už rodiny nebo dovolené. Cyklus ale může narušit celá řada zdravotních i psychických problémů. Tady jsou ty nejčastější

Zveřejněno: 20. 12. 2023

Křeče, bolest prsou, ale i únava, nebo dokonce problémy s jasným uvažováním. Každá žena už pozná, když se blíží ono období v měsíci. A není to nic příjemného. Jedna věc je ale přece jen horší – když všechny psychické i fyzické kontrolky hlásí, že je menstruace na cestě, ale ona nikde. Řeč je o takzvané fantomové menstruaci. Během té klasické dochází k vylučování děložní sliznice, takzvaného endometria, připomíná portál The Wellnest. „Fantomová menstruace je naproti tomu termín popisující fenomén, kdy se objevují všechny obvyklé příznaky periody, jako jsou křeče, nadýmání, citlivost prsou, chutě nebo změny nálad, aniž by docházelo k vaginálnímu krvácení,“ vysvětluje server Poosh.

Široké spektrum příčin

Jak je něco takového možné? Podle odborníků na ženské zdraví může mít fantomová menstruace několik důvodů. Podle webu The Wellnest mohou mezi základní příčiny patřit: 

Chybějící ovulace: Pokud dojde k takzvané anovulaci, tedy stavu, kdy žena nemá ovulaci, mohou se objevit příznaky podobné menstruaci, ovšem bez krvácení. Během ovulace se z vaječníku uvolní vajíčko, po čemž následují další fáze menstruačního cyklu, kam patří i produkce estrogenu a progesteronu. Bez ovulace tak může dojít k hormonální nerovnováze, která se projevuje jako menstruační příznaky bez krvácení. „Deset až osmnáct procent všech pravidelných cyklů je anovulačních,“ podotýká pro magazín Women's Health gynekoložka Jessica Shepherdová. Podle Clevelandské kliniky se anovulace může vyskytnout náhodně, nebo může souviset s jiným problémem – například s nízkou tělesnou hmotností, syndromem polycystických vaječníků, nebo blížící se menopauzou.

Absence menstruace může značit i příchod perimenopauzy – tedy období těsně předcházejícímu menopauze. Během ní se mohou objevovat výkyvy v hladině estrogenu a progesteronu, což vede ke změnám v menstruačním cyklu.

Účinky hormonálních léků: Hormonální antikoncepce, ať už v podobě pilulek, nebo nitroděložního tělíska, může kromě dalších vedlejších účinků vést zpočátku užívání k nepravidelné menstruaci. Nerovnováha hormonů estradiolu a progesteronu může způsobit, že navzdory ostatním příznakům nedojde k ovulaci – a tedy ani k menstruaci.

Syndrom polycystických vaječníků: Jde o hormonální poruchu charakterizovanou nadbytkem androgenů, takzvaných mužských hormonů, jako je například testosteron. Tato hormonální nerovnováha může mít za následek fantomovou menstruaci.

Endometrióza: Endometrióza je stav, kdy tkáň podobná děložní sliznici roste mimo dělohu. Hlavním příznakem endometriózy je pánevní bolest, může však také vést k příznakům podobným menstruaci – ovšem bez krvácení.

Perimenopauza: Absence menstruace může značit i příchod perimenopauzy – tedy období těsně předcházejícímu menopauze. Během ní se mohou objevovat výkyvy v hladině estrogenu a progesteronu, což vede ke změnám v menstruačním cyklu.

Poruchy příjmu potravy: Na hormonální rovnováhu mohou mít významný vliv poruchy příjmu potravy, jako je anorexie nebo bulimie. Změny tělesné hmotnosti a nedostatek živin mohou narušit reprodukční funkce a potenciálně s sebou nést příznaky menstruace, ačkoliv ta je nepravidelná nebo chybí.

Stres a úzkost: Mysl je mocná věc, a pokud je toho na ni moc, může v konečném důsledku ovlivnit i menstruaci. Vysoká úroveň stresu a úzkosti může ovlivnit váš endokrinní systém, a to včetně hormonů regulujících cyklus. Chronický stres v tom případě povede k nepravidelnostem ovulace a menstruace, což může mít za následek nadýmání, křeče a citlivost prsou bez skutečné menstruace.

Trápení nebo deprese: Pravidelnost menstruačního cyklu může narušit zármutek, trauma nebo významné životní změny. Deprese a emoční otřesy mohou ovlivnit hormonální rovnováhu a vést k fantomové menstruaci.

Změny tělesné hmotnosti a nedostatek živin mohou narušit reprodukční funkce a potenciálně s sebou nést příznaky menstruace, ačkoliv ta je nepravidelná nebo chybí.

Těhotenství: Těhotenství s sebou může nést nejrůznější podivné příznaky, zejména na začátku. Navíc, pokud čekáte dítě, menstruaci pravděpodobně mít nebudete – ačkoliv mohou nastat výjimky.

Stav štítné žlázy: Štítná žláza reguluje mnoho tělesných funkcí – včetně metabolismu a menstruačního cyklu. Pokud se vaše štítná žláza vychýlí z rovnováhy, může být váš cyklus nepravidelný, říká v rozhovoru pro Women's Health Shepherdová. V důsledku toho nemusí krvácení přijít a přitom můžete pociťovat křeče podobné těm menstruačním, dodává pro magazín gynekoložka Chailee Mossová.

Podpořte tělo i duši

Pokud se u vás objeví příznaky fantomové menstruace, nemusíte hned panikařit. Ostražitost je nicméně namístě. „Za prvé, pokud existuje jakákoliv možnost těhotenství, udělejte si test,“ říká pro Poosh lékařka Emily Huová. Vyhledat odborníka doporučuje i v případě, že test vyjde negativně. „Obrátit se na lékaře je vždy dobrý první krok, který vám pomůže zjistit příčinu fantomové menstruace,“ zdůrazňuje. Mohlo by se totiž jednat o některou z výše zmíněných diagnóz, kterou může vyloučit, nebo případně potvrdit a zahájit léčbu pouze zdravotník.

„Vynechání menstruace není neobvyklé, ale pokud se to děje v průběhu několika cyklů, rozhodně se obraťte na svého lékaře,“ vyzývá Huová. Podle ní je také vhodné vést si deník příznaků a jejich četnosti, což může pomoci při sledování případných abnormalit. „A je to užitečná informace, kterou můžete předat svému poskytovateli zdravotní péče,“ dodává.

Mezitím můžete zároveň zkusit několik triků k podpoře vašeho zdraví. Například pravidelné cvičení má metabolické a hormonální účinky, které podporují zdravý menstruační cyklus. Stejně tak důležitá je i zdravá strava, bohatá na živiny, připomíná The Wellnest. Kromě těla trénujte také svou duši – zkuste jógu, meditaci, psaní deníku, procházky v přírodě nebo poslech uklidňující hudby, což vám může pomoci zmírnit stres. Neocenitelným nástrojem při řešení emočních potíží, úzkosti, deprese nebo smutku, které se mohou projevit fyzickými příznaky, je samozřejmě také terapie.

Související…

Bolestivá menstruace reprezentuje náš tlak na sebe sama, říká Susy Nana
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...