fbpx

Když s vámi cvičí hormony. „Mozková mlha“ trápí ženy v každém věku. Jak jí čelit? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Menstruační křeče, výkyvy nálad během gravidity nebo návaly horka při menopauze. Ženské tělo ale není to jediné, co hormonální změny ovlivňují. Průzkumy mluví o takzvané mozkové mlze. Naštěstí není trvalá a dá se s ní celkem snadno bojovat

Zveřejněno: 26. 11. 2023

Bolesti, které ženské tělo každý měsíc snáší, nejsou nic příjemného. Po desetiletích zvykání pak tělo najednou zařadí zpátečku a bum! Přichází menopauza s novou sadou jedinečných problémů. Tyto změny s sebou ale nenesou jen zjevné fyzické potíže – cyklus, hormony i jednotlivé fáze života ovlivňují i mozek. Termín mozková hormonální mlha se používá k popisu duševního stavu, charakterizovaného zmateností, zapomnětlivostí, obtížemi při soustředění a problémy s jasností mysli, vysvětluje ve svém článku pro server HealthShots psychiatrička Ayushi Shuklaová. Ačkoliv nejde o lékařskou diagnózu, lidé během tohoto dočasného stavu pociťují jakési zamlžení kognitivních funkcí.

Fenomén přibližuje pro web MindBodyGreen registrovaná dietoložka, odbornice na hormony Whitney Crouchová. Podle ní se občasná mozková mlha může vyskytovat v různých obdobích menstruačního cyklu i při přechodu životními fázemi, jako je těhotenství, období po porodu a perimenopauza, tedy období předcházející menopauze. Podle Crouchové není zcela jasné, proč k hormonální mozkové mlze dochází, souvisí ale s hormonální rovnováhou – nebo spíš s jejím nedostatkem. A i přes omezený výzkum v této oblasti jsou známé i některé další základní poznatky.

Během menstruačního cyklu

Během menstruačního cyklu se hormony neustále mění. Crouchová o nich uvažuje jako o tanečnících, kdy hladina jednoho ovlivňuje hladinu druhého. Vůdcem je přitom estrogen. „Estrogen stoupá po menstruačním krvácení a vrcholí těsně před ovulací. Po ovulaci estrogen klesá a progesteron stoupá v přípravě na uhnízdění oplodněného vajíčka,“ vysvětluje pro MindBodyGreen. Když hladina estrogenu a testosteronu před ovulací stoupá, je běžné, že pociťujeme větší sebedůvěru, máme více energie a čistší hlavu. Když však tyto hormony po ovulaci klesnou, dostaví se dočasná mozková mlha.

V žertu se tomu někdy říká těhotenský mozek, nedostatek bystrosti během těhotenství je ale skutečný a běžný. Během těhotenství se totiž mění hladina progesteronu, což vede ke změnám nálady, a dokonce i k dočasným výpadkům paměti.

Během těhotenství

V žertu se tomu někdy říká těhotenský mozek, nedostatek bystrosti během těhotenství je ale skutečný a běžný. Během těhotenství se totiž mění hladina progesteronu, což vede ke změnám nálady, a dokonce i k dočasným výpadkům paměti. Příliv hormonů v tomto období vede ke změnám ve struktuře mozku, které trvají až dva roky po těhotenství. Tyto změny ženu připravují na to, aby se k novorozenci dokázala připoutat a pečovat o něj. V důsledku těchto rychlých změn se nicméně můžete potýkat s určitou mentální mlhou. Je to zkrátka pro vás i vaše tělo náročné období. No a co, že tu a tam na něco zapomenete – dejte si pauzu!

Kolem menopauzy

Jak říká Crouchová, estrogen vede taneční kroky našich hormonů. Pokud jde o mozek, má v podstatě superschopnosti – například posiluje neurotransmitery, které zlepšují paměť a schopnost učení. Během perimenopauzy a menopauzy však hladina estrogenu klesá. A při perimenopauze k tomu ještě klesá hladina progesteronu. Spolu s nimi pak klesá i hladina serotoninu – takzvaného hormonu štěstí. „Vzhledem k tomu, že vedle serotoninu a progesteronu klesá i estrogen, který chrání nervy, mohou se ženy cítit více vystresované, unavené a mohou pociťovat mozkovou mlhu,“ vysvětluje Crouchová.

Jak mlhu rozehnat?

Podle Crouchové jsou tyto hormonální výkyvy běžné. Hormonální mozkovou mlhu ale mohou ještě zhoršovat další faktory – například stres. Server MindBodyGreen proto přináší tipy, jak během těchto období zmírnit její nepříjemné účinky:

Procvičujte zvládání stresu: Naučit se lépe zvládat stres vám může pomoci nejen v boji s hormonální mozkovou mlhou, ale také celkově podpoříte lepší fungování mozku. Crouchová doporučuje jógu, dechová cvičení, meditaci, psaní deníků nebo jiné aktivity, které podporují všímavost.

Hýbejte se: Cvičení má zjevný přínos pro fyzické i duševní zdraví, může ale také pomoci regulovat váš endokrinní systém – a tedy vyrovnat hormony. Neunavujte se ale příliš během těch dní cyklu, kdy nemáte tolik energie, jako například během menstruace.

Dopřejte si kvalitní spánek: Hluboký a klidný spánek poskytne vašemu tělu, mysli i hormonům čas na načerpání nových sil a obnovení energie na další den. Bez dostatečného spánku se vaše hormony mohou rozladit, a to může vést k problémům – mimo jiné právě k mozkové mlze.

Zvolte bohatou a pestrou stravu: Vyvážená strava s dostatkem čerstvého ovoce, zeleniny, zdravých tuků a bílkovin může podpořit hormonální rovnováhu. Nezapomínejte také na dostatek železa a vitaminů skupiny B, které jsou zásadní pro zdraví a funkci červených krvinek, které roznášejí živiny a kyslík do celého těla.

Navštivte lékaře: Pokud vás hormony trápí, požádejte o pomoc svého lékaře. Ten vám může například provést příslušné hormonální testy.

Související…

Hormony po porodu necloumají jen s matkami. Mozková kůra se mění i otcům
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: Mindbodygreen.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...