fbpx

A teď mě vyfoť na té skále... Muži se dožívají nižšího věku i proto, že ignorují rizika 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Statistiky hovoří jasně. Ženy se dožívají v průměru až o 6 let vyššího věku než muži. Seznam příčin je dlouhý, od stravování přes hormony. Ale hlavně se mužským světem prolíná rizikovější chování

Zveřejněno: 15. 11. 2023

Podle Českého statistického úřadu byla v roce 2022 průměrná naděje na dožití u žen 81 let a u mužů 76. Tento trend platí například i v USA, kde byla v roce 2022 průměrná délka života žen 79,3 let a mužů 73,5 roku.

Rizikové chování

Podle lékařů je jedním z důvodů to, že se muži častěji dopouštějí rizikového chování. Je pravda, že slavné poslední věty před smrtí jako: „A teď mě vyfoť na té skále!“ nebo „Neboj, včera tady bruslili!“ zazní spíš z úst muže než ženy. Proč? No, protože mají neustálou potřebu nás ohromovat! Dlužno podotknout, že snaha některých z nich ohromit (partnerku, šéfa, kamarády, kohokoliv...) hraničí se silně vyvinutým slabým pudem sebezáchovy tak často, že stála za vznikem a sdílením tematického obsahu sociálních sítí.

„Z medicínského hlediska je ale za rizikové chování považováno především kouření, pití alkoholu, užívání drog a špatné stravovací návyky. Toto chování zvyšuje riziko chronických onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, cukrovka, chronická obstrukční plicní nemoc, chronické onemocnění ledvin, cirhóza jater a obezita,“ říká kardiolog Dr. Rohit Vuppuluri a dodává: „Všechna tato chronická onemocnění mohou v konečném důsledku vést ke zvýšení úmrtnosti.“

Stravování

Pravidelná konzumace zdravého a výživného jídla pomáhá v délce dožití a podle výzkumů se ženy stravují lépe než muži. Také častěji vyhledávají pomoc odborníků na výživu. Dietoložka Blanca Garciová říká: „Pevně ​​věřím, že strava a cvičení hrají velkou roli v dlouhověkosti člověka. Lepší výběr potravin udržuje tělo v rovnováze a pohyb udržuje svaly a kosti silnější.“

„Každý, kdo pravidelně cvičí, bude mít s větší pravděpodobností zdravější srdce, lepší regulaci hmotnosti a celkovou duševní pohodu,“ říká kardiolog Dr. Robert Segal. „To vše vám může prodloužit život. Změny stravovacích a pohybových návyků, mimo jiné, mohou pomoci mužům i ženám žít delší a zdravější život.“

Hormony

Existuje jeden důvod, který muži bohužel neovlivní. Překvapivě velkou roli hraje totiž hormon estrogen, který ženám pomáhá žít déle. Tedy alespoň dokud ženy neprojdou menopauzou a jejich hladina estrogenu přirozeně neklesne.

Muži se brání vyhledání pomoci a své potíže neřeší, dokud se nedostanou do zoufalé situace, která pak vede k horším zdravotním následkům. Pokud už se k lékaři vydají, jejich radami se často neřídí, protože samozřejmě sami vědí nejlépe, jak se vyléčit.

„Estrogen udržuje cévy zdravé tím, že způsobuje jejich dilataci (rozšíření) a zlepšuje funkci endotelových buněk,“ vysvětluje Segal. „To zlepšuje průtok krve a snižuje riziko aterosklerózy, která bývá hlavní příčinou srdečních onemocnění.“ Estrogen dále podle něj může „zlepšit profily cholesterolu snížením hladiny LDL (špatného) cholesterolu a zvýšením hladiny HDL (dobrého) cholesterolu“.

Emoce

Muži, nebojte se čas od času uronit slzu. Podle klinické psycholožky Avigail Levové mohou potlačované emoce zkrátit život. „Muži jsou společností nuceni hluboce potlačovat své emoce,“ říká. Oproti tomu ženy, které nemají problém emoce projevovat, mají díky tomu i společensky intimnější vztahy, což jim poskytuje podporu, o kterou se mohou opřít. To potvrzuje i internista Dr. Naval Parikh: „Ženy mají tendenci budovat větší sociální sítě a silnější sociální vazby, což může mít pozitivní dopad na jejich duševní zdraví a lepší zvládání stresu.“

Podle Levové může potlačování emocí zvýšit stres, hladinu kortizolu, negativně ovlivnit spánek, narušit mezilidské vztahy a zvýšit pravděpodobnost poruch duševního zdraví, jako je trauma, deprese nebo úzkost. Neprojevování emocí je také spojeno se zvýšeným krevním tlakem, kardiovaskulárními riziky a slabším imunitním systémem.

Návštěvy lékaře

I když to vzhledem k tomu, jak muži prožívají i obyčejnou rýmu, může být překvapivé, podle lékařů častěji podceňují příznaky onemocnění: „Muži mnohem častěji ignorují bolesti na hrudi nebo dušnost považují jen za drobný příznak, který nakonec odezní, než aby vyhledali lékařskou pomoc a zjistili, zda se nejedná o něco znepokojivého,“ říká Vuppuluri. „Brání se vyhledání pomoci a své potíže neřeší, dokud se nedostanou do zoufalé situace, která pak vede k horším zdravotním následkům.“

Pokud už se k lékaři vydají, jejich radami se často neřídí, protože samozřejmě sami vědí nejlépe, jak se vyléčit. Studie Americké akademie rodinných lékařů z roku 2017 zjistila, že až polovina mužů, kteří vyhledají lékaře, se jeho doporučeními neřídí. To znamená, že si nevyzvednou léky, neužívají je podle předpisu, nedostaví se na testy nebo na kontrolu.

Vuppuluri uvádí, že „muži méně často souhlasí s užíváním léků, pokud se opravdu necítí špatně“. U onemocnění, jako je vyšší krevní tlak, zvýšený cholesterol nebo diabetes, jsou tedy muži „mnohem méně ochotní léky užívat, protože často nepociťují příznaky“. To může podle Vuppuluriho způsobit, že se u nich rozvinou mnohem horší onemocnění, jako je poškození nebo selhání orgánů.

Návštěva lékaře, dodržování léčebných plánů a časté kontroly mohou mít velký vliv na délku života. Zodpovědnost v tomto případě může podle Segala „zpomalit rozvoj chronických onemocnění, jako jsou srdeční problémy, pomoci lidem žít déle a být celkově zdravější“.

Samotné pohlaví tedy delší život nezajistí. Je to především o zodpovědnosti a opatrnosti.

Související…

Rozchod a bolavé srdce: Muži se utápějí v póze "předstírej, dokud můžeš"
Klára Kutilová

foto: Shutterstock , zdroj: Huffington Post

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...