fbpx

Nenoste mobil na záchod. Jde o zdraví 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Trávíte čas na toaletě ve společnosti mobilu? Sledujete během vykonávání potřeby zábavná videa nebo si dopisujete s přáteli? Podle lékařů to vůbec není dobrý nápad. Dlouhé vysedávání může vyvolat například hemoroidy

Zveřejněno: 13. 11. 2023

Používání mobilního telefonu na WC je v první řadě nechutné kvůli částečkám fekálií, které se uvolňují při utírání, splachování a dotyku špinavých rukou. Ale kromě toho můžete svému tělu nechtěně způsobit i vážnou újmu, tvrdí gastroenterolog Saurabh Sethi ve svém virálním příspěvku na TikToku.

„Zaprvé, používání telefonu může vést k dlouhému vysedávání na toaletě, což způsobuje tlak na řitní otvor. Toto napětí může způsobovat hemoroidy, anální trhliny, a dokonce výhřez konečníku,“ varuje Sethi v článku Bodyandsoul.com.

Hemoroidy jsou rozšířené žíly konečníku, které vznikají právě tlakem při dlouhodobém napínání nebo při chronické zácpě. Stejně jako anální trhliny jsou velmi bolestivé. Zmiňované trhliny jsou opět způsobeny tlakem, napínáním nebo zácpou. Při výhřezu konečníku se část střeva dokonce vyklene přes řitní otvor.

10 minut maximálně

Opravdu je to tak vážné? Vždyť kromě záchodu vysedáváme většinu dne i na židlích. Ale to je rozdíl, aspoň podle doktorky Roshiny Rajové, autorky knihy Obnova střev: „Uprostřed záchodu je otvor. Proto se při sezení rektální část octne o něco níže než vaše stehna, která jsou podpíraná okrajem mísy,“ vysvětluje Rajová pro Bodyandsoul.

Pokud jste na záchodě, neměli byste používat své prsty na nic jiného než na utírání a splachování a následně si dobře umýt ruce.

„Právě v této poloze gravitace způsobí, že vše visí dolů a tlačí na žíly. Takže i když se nenamáháte, ale jen sedíte a myslíte na něco jiného, vaše žíly jsou pod tlakem. Proto byste v této poloze neměli trávit více než zhruba 10 minut,“ dodává Rajová.

Zpátky k bakteriím

„Studie zjistily, že průměrný chytrý telefon je špinavější než prkýnko na veřejném záchodě, takže se snažte scrollování na toaletě opravdu omezit,“ upozorňuje doktor Sethi, zatímco doktorka Rajová doplňuje, že ze své praxe zná spoustu lidí, kteří chytí nejrůznější infekce jen kvůli tomu, že postrádají správné hygienické návyky související s návštěvou toalety.

„Zkrátka si myslím, že pokud jste na záchodě, neměli byste používat své prsty na nic jiného než na utírání a splachování a následně si dobře umýt ruce. Pokud se přesto neplánujete scrollování na záchodě vzdát, pak mějte po ruce aspoň dezinfekční ubrousek na vyčištění telefonu,“ dodává Sethi.

Související…

Na záchodě se raději příliš nenamáhejte, radí odborníci. Může vás to zabít
Michal Švehla

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...