fbpx

Díky, raději jablko. Proč to nepřehánět s chemickým vitamínem C 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Vitamín C známe jako jeden z důležitých kroků k podpoře imunity. Jenže má i svou temnou stránku: Jeden z nejužívanějších syntetických vitamínů se vyrábí z geneticky modifikované kukuřice. Na pozoru by se měli mít hlavně lidé, kteří užívají vysoké dávky

Zveřejněno: 1. 11. 2023

Proč potřebujeme vitamin C? Podle lékařského centra Marylandské univerzity pomáhá tělu vytvářet kolagen, důležitou bílkovinu používanou k tvorbě kůže, chrupavek, šlach, vazů a cév. Je nezbytný pro hojení ran i pro zdravé kosti a zuby. Pomáhá také tělu vstřebávat železo.

A to ještě stále nejsme s výčtem všech přínosů u konce! Vitamín C patří do party antioxidantů, stejně jako vitamín E nebo beta-karoten. Antioxidanty se starají o podporu imunity a také o nápravu škod, které v našem těle napáchaly volné radikály, tedy látky poškozující lidskou DNA. Dlouhodobé hromadění volných radikálů může přispívat k procesu stárnutí a vzniku obávaných strašáků, jako je rakovina, srdeční choroby nebo artritida.

Marketingová masírka

Vitamín C je rozpustný ve vodě, což znamená, že ho tělo neukládá a v podstatě se s ním nemůžete předávkovat. Potřebné denní množství můžete snadno získat konzumací ovoce a zeleniny. Mnoho lidí si ale příjem vitamínu C usnadňuje tím, že jednou za den zapijí pilulku syntetického vitamínu C, tzv. kyseliny askorbové.

Syntetický vitamin C může přispívat k tvorbě genotoxinů, které mohou vést k rakovině.

A přesně tady začíná výnosný byznys. Nejde zdaleka jen o tablety, kapsle nebo cucavé bonbóny, které mají tak rády děti. Kyselinu askorbovou najdeme také ve spouště džusů a dalších výrobků, kde funguje nejen jako zdroj vitamínu C, ale také jako konzervant. Všechno je zabalené do líbivého marketingu: „Čím vyšší obsah vitamínu C, tím zdravější (a mezi námi – dražší, pšššt) pro naše zákazníky.“ Skutečnost je ale někde jinde.

Temná tvář kyseliny askorbové

Proč by měla být konzumace kyseliny askorbové problém? Podle článku v časopise The Healthy Home Economist je tento syntetický vitamin C obvykle získáván z geneticky modifikované kukuřice. Přibývá přitom důkazů, že lidé, kteří pravidelně užívají vysoké dávky kyseliny askorbové, by se měli mít na pozoru.

V zimním vydání časopisu Wise Traditions z roku 2009 jsou citovány tři studie, které dávají důvod k obavám z velkých dávek syntetického vitaminu C:

První studie potvrzuje, že „syntetický vitamin C může přispívat k tvorbě genotoxinů, které mohou vést k rakovině“. Druhá studie předložená Americké kardiologické asociaci ukázala souvislost mezi konzumací pouhých 500 mg vitaminu C denně a větším sklonem ke kornatění tepen.

U sportovců užívajících 1000 mg vitaminu C denně se navíc prokázala snížená vytrvalostní kapacita v důsledku narušení antioxidačních enzymů (American Journal of Clinical Nutrition, leden 2008).

Přirozené zdroje vitamínu C

Jak moc nebo málo přirozených zdrojů nám stačí k denní dávce vitamínu C (90 mg)? Mrkněte na tento přehled. To dáte levou zadní, co myslíte?

  • Jedna sladká červená paprika obsahuje průměrně 190 mg vitamínu C, tedy 211 % doporučené denní dávky (DDD)
  • Jeden šálek rajčatového džusu obsahuje průměrně 170 mg vitamínu C, tedy 189 % DDD
  • Jeden velký pomeranč obsahuje průměrně 124 mg vitamínu C, tedy 138 % DDD
  • Jeden kus kiwi obsahuje průměrně 64 mg vitamínu C, tedy 71 % DDD
  • Jeden šálek džusu z růžového grepu obsahuje průměrně 94 mg vitamínu C, tedy 104 % DDD
  • Jedna velká brambora obsahuje průměrně 73 mg vitamínu C, tedy 81 % DDD

Zároveň pokud cítíte, že potřebujete vyšší dávky vitaminu C, kupte si v kapslích takový, který je jistě z přírodních zdrojů a ideálně i v kombinaci s dalšími vitaminy a minerály, které podporují jeho vstřebávání. 

Související…

Nejlepší zdroj vitaminu C? V Camu Camu je ho 40x víc než v citrusech
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...