fbpx

Zveřejněno: 17. 5. 2017

Vyhýbáte se diskusím a raději souhlasíte se vším, co druhý říká, než abyste se museli přít? Podle známé psycholožky Virginie Satirové se stavíte do postoje „usmiřovače“ a bráníte tím zdravému způsobu řešení konfliktů. Na koho ještě můžeme v hádkách narazit? 

Virginie Satirová se zabývá především rodinnou psychologií. Klade důraz na otevřenou a upřímnou komunikaci v rodině. Jako opak k této správné komunikaci vytvořila také několik typů komunikace nesprávné. Té, která ničí rodinnou pohodu, kazí dobrou atmosféru a vyvolává konflikty. Které to jsou a proč jsou špatné?

hadky shutterstock 337866971

Usmiřovač má tendence za vše se omlouvat, hlavně aby bylo jeho okolí spokojené.

Usmiřovač

Tento člověk nechce být s nikým v konfliktu a udělá vše pro to, aby s ním jeho okolí souhlasilo. Chce se zavděčit, a tak je zvyklý říkat na vše „ano“, za vše se omlouvat a hlavně se s nikým nehádat. Svůj názor si raději nechá pro sebe (pokud nějaký má), hlavně aby nebyla hádka. Důsledkem tohoto chování pak vzniká pocit viny. Nikoliv však u „usmiřovače“, ale u jeho okolí. Lidé v blízkosti takové osoby mohou mít pocit, že by měli dotyčného spíše šetřit. A řekněme si to upřímně, s takovým člověkem vás soužití i hádání brzy přestane bavit.

Obviňovač

Je pravý opak usmiřovače. V komunikaci je to ten, který útočí. Ten, který se staví do pozice silnějšího, chytřejšího a vševědoucího s právem soudit ostatní. Nebojí se hlasitě komentovat chyby druhých a důkladně jim za ně vyčinit. Ideální je, pokud takový člověk najde někoho, na kom si může „smlsnout“. Pak si připadá mnohem významnější a důležitější. Následkem toho však mají ostatní strach s „obviňovačem“ vůbec komunikovat.

hadky shutterstock 530803876

Počítač přistupuje k neshodám velice chladně a bez emocí.

Počítač

K hádkám přistupuje chladně a bez emocí. Je zdánlivě klidný a racionální, ale za tuto citu prostou fasádu pouze ukrývá nedostatek odvahy a sebevědomí postavit se problémům čelem. Při hádkách z něj můžete mít pocit, že bere vše s nadhledem, což může vzbuzovat pocit závisti, avšak není o co stát. Dotyčný si tímto způsobem pouze hledá spojence.

Rušič

Tento typ je snad nejzajímavější, zároveň však nejméně častý. Osobně znám jen jednoho člověka, který tímto způsobem řeší konflikty. Jde o to, že dotyčný místo toho, aby konstruktivně řešil hádku a snažil se dobrat nějakého konce, raději odvádí pozornost jinam. Způsobuje chaos a zmatek a řešení se vyhýbá. Hrozbu hádky ignoruje a snaží se měnit téma hovoru tak, aby měl druhý chuť se bavit a ne hádat. Není třeba dodávat, že konflikt se tímto způsobem pouze oddaluje.

komunikace shutterstock 344303936

Rodina se spolu musí naučit komunikovat, teprve pak je možné všechny případné konflikty správně vyřešit.

Komunikujme v „souladu“

Satirová se touto typologií nesnažila popsat určité typy lidí, ale pouze typy postojů, které mohou lidé v různých situacích zaujímat. V rodině, kde se tyto postoje vyskytují, je obtížné uchopit skutečný problém a pracovat na něm. Řešením je naučit spolu členy rodiny správně komunikovat, a to tak, že nemají potřebu vzbuzovat v ostatních vinu či strach. Naučit je zdravému postoji tzv. „souladu“ (kongruenci), kdy je člověk sám za sebe a navenek působí stejně, jako se cítí uvnitř. Nemá touhu se přetvařovat a nevadí mu projevit naplno své pocity. Pak teprve je možné konflikty řešit a vyřešit. 

Čtěte také:

Čtyři pravidla pozorného posluchače podle Alexandry Panzer

Hádky jsou zdravé, mají-li mantinely

Co dělat, když z nás vznikla sešívaná rodina

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Dětská psychoterapie: Josef Langmeier, Karel Balcar, Jan Špitz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...