fbpx

Kvůli tanci jsem žila v kufru. Osobní i profesní naplnění mi přineslo fitness, říká pětinásobná mistryně Česka Dalších 3 fotografií v galerii
zdroj: se svolením Martiny Markové

Krásná, úspěšná a talentovaná. Z tanečnice, která v mládí posbírala cenné trofeje a s tancem procestovala svět, se stala fitness trenérka, influencerka a aktuálně také podnikatelka.

Zveřejněno: 1. 7. 2023

Martina Marková spojila píli a disciplínu, kterou získala při taneční kariéře, talent u navrhování tanečních kostýmů i partnerský vztah a vše vtělila do fitness značky Gymio. Energie půvabné ženy, sebevědomí ale i velká dávka pokory z ní při našem rozhovoru okamžitě vyzařuje. Jaké je podnikání s přítelem, jak vzpomíná na účast ve StarDance a čím jsou nebezpečné diety?

Martino, dnes jste známou osobností světa fitness a také podnikatelkou v této oblasti. Ke sportu jste se ale dostala původně jako tanečnice, je to pravda?

Je to tak. Bylo to už v deseti letech, co jsem se společně s bratrem začala účastnit soutěží v latinskoamerických tancích. Moje taneční kariéra trvala jedenáct let a skončila jsem v jednadvaceti.

Jaké jste si z té doby odnesla vzpomínky?

Připadá mi to jako vzpomínka na minulý život. Je to už dávná minulost, která mi přinesla jak úspěchy, tak výzvy. Byla to doba plná bolesti, ale také hodně bohatá na zkušenosti a ponaučení. Tanec je náročný sport jak fyzicky, tak psychicky. Často jsme museli cestovat a tanec ovládal všechny aspekty našeho života. Například, když mě rodiče najednou poslali do Ruska, musela jsem se rychle naučit jazyk a přizpůsobit se novému prostředí. Tanec byl absolutní prioritou. Byla to ale úspěšná kariéra, pětkrát jsem vyhrála mistrovství České republiky. Dnes vím, že veškerá tvrdá práce a disciplína, kterou nám otec vštěpoval, mi poskytla skvělý základ pro podnikání.

Kvůli čemu jste s tancem skončila už v jednadvaceti letech?

Cítila jsem se vyčerpaná a v určitém smyslu i nešťastná. Nešlo už jen o to, abychom dosahovali vítězství, ale také o uspokojení našeho otce z našeho výkonu. Už mě nebavilo neustále žít v kufru a často se kvůli tanci stěhovat. Prožila jsem období, kdy jsem žila v Rusku, Polsku a dokonce i v Hongkongu, ale potom jsem si řekla, že už je toho dost, a vrátila jsem se zpět do České republiky.

Kdy jste se pak začala zajímat o posilování?

Vyvinulo se to vlastně docela přirozeně. Už během taneční kariéry jsem se začala věnovat cvičení, sport hrál v mém životě vždy důležitou roli.

Uvědomili jsme si, že tato extrémní forma už není v souladu s naším pojetím zdravého životního stylu. Ani jeden jsme se nechtěli vydat cestou dopingu, takže závodění pro nás nedávalo dál smysl. Ve fitness jsme ale dál chtěli zůstat.

Jako děti jsme trénovaly v domácí posilovně a postupně jsme měly i speciální trenéry. Odmala jsem se učila provádět výmyky, kliky a shyby. Náš trénink se zaměřoval na vytrvalost, sílu, stabilitu a rychlost. Po mém návratu do Česka jsem pracovala jako lektorka tance, ačkoli jsem sama netancovala, stále mi chyběl pohyb, na který jsem byla zvyklá.

Proto jste začala navštěvovat posilovnu?

Ano, postupně jsem začala projevovat zájem o fungování těla, svalů a kloubů. S tím souvisel i zájem o správnou stravu. Cvičila jsem společně s kamarádkami a postupem času jsem ve fitku trávila tolik času, že jsem se rozhodla získat potřebné vzdělání a stát se trenérkou.

Dá se říct, jaké chyby ženy nejčastěji dělají, když cvičí a chtějí zhubnout, řekněme třeba na léto?

Zásadní je za mě hydratace. Když tělo dostává dostatečné množství tekutin, snižuje se potřeba zadržovat vodu a místo toho ji tělo vesele vylučuje. Správná hydratace má také příznivý vliv na vaši pokožku, udržuje ji hydratovanou a přispívá k jejímu zdravému vzhledu. Naopak dehydratace může způsobit únavu a snížení energie, proto je důležité dostatečně pít. Bohužel se kvůli vlivu sociálních sítí rozmáhají „zázračné hubnoucí tabletky“ a další nesmysly, které nefungují. Tělo obecně řečeno hubne na základě kalorického deficitu, ne zázračného produktu. Vyhnout bychom se měli také ignorování nutričních potřeb. Někdy se ženy soustředí pouze na omezení kalorií a zapomínají na výživovou hodnotu potravin. Nepomůže vám ani negativní vztah k vlastnímu tělu a srovnávání se s ostatními. Každý má jedinečné tělo a cílem by mělo být zdraví a pohoda, nikoliv dosažení nereálných standardů.

Zmínila jste kalorický deficit, jak na něj?

Zkuste si vedle složení jednotlivých potravin všímat i jejich energetických hodnot. Můžete si říct, že kuřecí prso je zdravé a nutričně v pohodě, jde ale taky o to, jak to kuře upravíte. Je rozhodně rozdíl, pokud ho třeba podusíte nebo uvaříte v parní troubě, a když ho naproti tomu obalíte ve strouhance a necháte plavat ve vroucím oleji. 

1 1

Člověk by měl vědět, kolik jeho tělo potřebuje optimálně spotřebovat kalorií, aby fungovalo. Pokud budete toto číslo svým denním příjmem převyšovat, hubnout se vám bude těžko. Do formy vám však pomůže i druhá strana rovnice, tedy navýšení energetického výdeje.

Co když někomu nevyhovuje cvičení v posilovně?

Pokud vám nevyhovuje tradiční posilovna nebo běhání, můžete začít zlehka, nejezděte výtahem, vezměte to raději po schodech, pro cestu do práce zvolte delší trasu a tak dál. Zkuste i aktivity, které dokážou i za pár minut spálit mnoho kalorií. Skákat na švihadle myslím zvládne každý, můžete si ho s sebou vzít i na dovolenou a za dvacet minut skákání dokážete spálit až tři sta kalorií. Důležité je najít aktivitu, která vás baví a kterou budete mít chuť pravidelně provozovat. Začít opravdu můžete v malém a uvidíte, jak vás pohyb a sportování začne bavit, pak můžete pohodlně přidávat. Zábavný a příjemný pohyb je klíčem k udržení dobré kondice a celkové pohody. Projížďka na kole nebo romantická procházka jsou skvělé způsoby, jak získat pohyb a zároveň si užít přírodu. Tyto aktivity pomáhají udržet tělo ve formě a zlepšují náladu.

Léto je tady, jde ještě pár týdnů před dovolenou „doladit“ formu, pokud jsme to zatím nestihli?

Rychlá hubnutí na sílu pomocí nějakých drastických diet není optimální, protože tato strategie obvykle není dlouhodobě udržitelná, stejně tak jako její krátkodobý výsledek. Může mít negativní dopad nejen na zdraví, ale také na psychickou pohodu, zejména u žen. Dlouhodobé výsledky vyžadují dlouhodobé a konzistentní úsilí. I za pár týdnů jde samozřejmě udělat znatelný pokrok, ale rozhodně bych volila raději pozvolnou cestu, nežli nějakou drastickou metodu. Tedy vyváženou stravu, pravidelný pohyb, kvalitní spánek, dostatek tekutin a celkově zdravý přístup k tělu. To vše je klíčem k udržení zdravé postavy a celkové pohody po celý rok.

Jak k jídelníčku před létem přistupujete vy?

Stejným způsobem jako po celý rok. Mým přístupem je systematická péče o tělo, protože tělo není jen sezónní záležitostí, ale je to náš domov, který si zaslouží pravidelnou péči.

Funguje to kulturistům, aby zvedli na tréninku co nejvyšší váhu, zápasníka to ale vyvede z koncentrace. Obyčejný člověk, který chodí rekreačně posilovat, to taky nezužitkuje, protože ho tak akorát svědí obličej, vidí dvojmo a je mu na zvracení. 

Stejně jako při rekonstrukci domu nemůžete očekávat okamžité výsledky. Péče o tělo je dlouhodobý proces, který vyžaduje trvalé úsilí.

Posilovna vás svedla dohromady i s vaším přítelem Jakubem, je to tak?

Ano, naše cesty se protnuly díky fitness, následně jsme spolu prožili i přípravy na kulturistické soutěže. Chtěla jsem poznat, kam až své tělo dokážu dostat. Nicméně jsme si uvědomili, že tato extrémní forma už není v souladu s naším pojetím zdravého životního stylu. Jakubovi překazila přípravu na soutěž obyčejná chřipka a uvědomili jsme si, jak je celé to prostředí křehké. Ani jeden jsme se nechtěli vydat cestou dopingu, takže závodění pro nás nedávalo dál smysl. Ve fitness jsme ale dál chtěli zůstat.

Co se tedy dělo dál?

Ještě než jsme rozjeli podnikání, dostala jsem nabídku účastnit se jako tanečnice populární show StarDance, kterou jsem přijala, a v roce 2015 soutěžila po boku herce Marka Taclíka.

Na tanec jste tedy nezanevřela?

Ne, ne. Účast pro mě přišla v naprosto ideálním čase a celou tuhle zkušenost jsem si opravdu užila. Nicméně dnes bych se do toho nejspíš už nezapojila. Účast v soutěži vyžaduje plnou angažovanost a je časově náročná, pokud se vám daří, trvá to až půl roku.

picture 2

Přesto byla účast v soutěži obrovskou ctí, mít možnost poznat blíže všechny ty známé tváře a nahlédnout do profesionálního zákulisí.

Tančíte ještě v dnešní době?

Už ne, pokud se nepočítá tancování doma, když jsem sama a třeba uklízím (smích). Teď se věnuji podnikání.

Vaše fitness značka Gymio, pojďme tedy k tomu. Jak k tomu došlo?

Ve fitness světě jsme se pohybovali několik let, spolupracovali jsme s jinými značkami a viděli takříkajíc do kuchyně. Jakuba už jako juniorského hokejistu zajímalo posouvání fyzického i mentálního výkonu skrz doplňky stravy. Věnovat se tomu byl jeho sen. Já jsem zase během taneční kariéry i mých zahraničních štací navrhovala vlastní i cizí kostýmy a dlouhodobě mi nevyhovovala nabídka oblečení do posilovny, tak jsem si začala navrhovat vlastní. Tak se zrodilo Gymio.

Jaká je vize vaší společné značky?

Zaměřujeme se na výrobu doplňků stravy pro širokou veřejnost, včetně sportovců a lidí s aktivním životním stylem, nikoliv pouze kulturistů. Stejný přístup platí i pro naši sportovní kolekci oblečení.

Martina Marková

Martina Marková je profesionální tanečnice se specializací na latinskoamerické tance. Je pětinásobnou mistryní Česka. V minulosti školila a účastnila se tanečních show a soutěží v Hongkongu, Indonésii, Malajsii, USA, Rusku, Itálii, Španělsku a dalších zemích. Po boku herce Marka Taclíka soutěžila v show StarDance. Je bývalou fitness trenérkou. Aktuálně vede vlastní značku oblečení a sportovních doplňků stravy Gymio, která spolupracuje například s Miss Czech republic.

Chceme podpořit takové lidi, kteří si rádi udržují aktivní životní styl. Vidíme obrovský potenciál i v jiných sportech, neboť zatímco v kulturistice je suplementace důkladně prozkoumána, jiné sporty stále často zanedbávají správný přístup k doplňování stravy, včetně profesionální úrovně.

Jaký je tedy v doplňcích stravy rozdíl, když bychom srovnali kulturistu a třeba hokejistu nebo bojovníka MMA?

Podívejme se třeba na předtréninkový přípravek, který má sportovce nabudit k lepšímu výkonu. Značky se předhání v tom, kdo do něj vměstná co nejvíce všemožných stimulantů tak, aby to ještě bylo podle regulí. To třeba funguje kulturistům, aby zvedli na tréninku co nejvyšší váhu, zápasníka to ale vyvede z koncentrace. Obyčejný člověk, který chodí rekreačně posilovat, to taky nezužitkuje, protože ho tak akorát svědí obličej, vidí dvojmo a je mu na zvracení. Pracujeme  na doplňku stravy, který bude vhodný i pro bojové a vytrvalostní sporty. Naším cílem je zajistit postupné uvolňování energie a podpořit kvalitní výkon sportovců v těchto disciplínách.

Musím se zeptat, jak se vám podniká jako partnerům?

Naše spolupráce je skvělá. Každý z nás má svou vlastní oblast, ve které se cítí silný, a vzájemně si důvěřujeme a respektujeme názory toho druhého. Díky této synergii se naše síly dokonale doplňují. Práce, kterou děláme, je zároveň naším posláním i koníčkem. Začali jsme řešit problém pro sebe a z toho se postupně vyvinula značka, která si klade za cíl pomoci všem sportovcům i těm, kteří nejsou aktivní ve sportu, ale chtějí být zdraví, aktivní a žít delší a kvalitnější život.

Související…

Šťastný člověk ví, kam směřuje. Laciný dopamin je cesta do pekel, říká mentální kouč vrcholových sportovců
Tomáš Svoboda

foto: se svolením Martiny Markové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...