fbpx

Wu wei: 2000 let starý čínský recept na šťastný život bez námahy 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Prastarý čínský přístup k životu učí, jak si můžeme krásně žít, a to zcela bez námahy

Zveřejněno: 10. 2. 2024

„Jako psycholožka s více než patnáctiletou praxí jsem se přesvědčila, že 'kultura spěchu' může mít na lidi toxický vliv,“ říká doktorka Junhong Caová. Ve svém článku pro CNBC pak popisuje dva tisíce let starý čínský koncept zvaný Wu wei (vyslovuje se „ooo-way“), který v překladu znamená „nečinnost“ nebo „činnost bez námahy“. Podle ní nám však může pomoci vést vyrovnanější, spokojenější a úspěšnější život.

Přestože Wu wei vyžaduje téměř nulové úsilí, není o tom, že byste měli jen doma nečinně sedět. Spíš jde o to, že necháte věci, aby se děly přirozeně, a zbavíte se potřeby je kontrolovat. Tento přístup klade důraz na to, že v případě potřeby je sice důležité jednat, ale jinak není dobré na sebe zbytečně tlačit.

„Wu wei se snažím do své praxe zařazovat, protože výzkumy ukázaly, že může pomoci snížit stres a úzkost a zároveň zvýšit spokojenost a celkovou pohodu,“ píše Caová.

Jak můžete zařadit Wu wei do své každodenní rutiny i vy?

1. Přijměte věci takové, jaké jsou

Řekněme, že pořádáte velký večírek. Místo toho, abyste byli posedlí každým detailem, přijměte, že věci nemusí jít přesně podle plánu.

Stejně tak, pokud jste nedostali očekávané povýšení v zaměstnání, uznejte, že je to normální součást vaší kariérní cesty. Řekněte si třeba: „Nemohu mít všechno pod kontrolou, ale mohu vytěžit maximum z toho, co se stane.“ Věřte, že vše, co se děje, je tak správně.

Když čelíte nějaké výzvě, zeptejte se sami sebe, zda máte nad výsledkem úplnou kontrolu. Pokud ne, smiřte se s tím a jděte dál.

Přestože Wu wei vyžaduje téměř nulové úsilí, není to o tom, že byste měli jen doma nečinně sedět. Spíš jde o to, že necháte věci, aby se děly přirozeně, a zbavíte se potřeby je kontrolovat.

2. Přijměte nedokonalost

Nechte věci, aby se vyvíjely přirozeně, a vězte, že nic není dokonalé.

Pokud se učíte nový jazyk, nebo poprvé hrajete na hudební nástroj, připravte se na to, že budete dělat chyby. Z nich se pak můžete učit.

Buďte k sobě laskaví. Pokud se přistihnete, že se upínáte jen na věci, které se nedaří, zastavte se a řekněte si: „Proč bych se tím měl trápit? Rozhodl jsem se, že budu flexibilní a sám k sobě laskavý.“

3. Praktikujte všímavost

Všímavost znamená uvědomovat si své myšlenky a pocity, aniž bychom je posuzovali.

Všímejte si všech drobných detailů kolem sebe. Jak působí slunce na vaši kůži? Naslouchejte zvukům přírody, například ptákům a šustícímu listí, nebo pozorujte tvary a barvy květin.

Wu wei snáze uplatníte, když budete věnovat pozornost tomu, co se děje v přítomném okamžiku.

Lao-c', starověký čínský filozof a zakladatel taoismu, jednou řekl: „Jste-li v depresi, žijete v minulosti. Jste-li úzkostní, žijete v budoucnosti. Pokud jste v klidu, žijete v přítomnosti.“ Tím myšlenku Wu wei vystihl dokonale.

Související…

Chcete žít dlouhý a šťastný život? Přečtěte si rady 100letých sester
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: CNBC.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...