fbpx

Vina, stud a pocit bezcennosti. Poznáte se? Možná trpíte mučednickým komplexem 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Mezi vstřícností a sebeobětováním existuje velmi tenká hranice. Jak poznat, že jste ji už překročili a najeli jste na mentalitu oběti? Zbavte se jí jednou provždy, dokud je čas

Zveřejněno: 9. 1. 2024

Vstřícnost má co dočinění se zdravou flexibilitou, zatímco sebeobětování je nezdravé a oslabuje nás. Pokud sami sebe sabotujete a obviňujete, existuje velká šance, že trpíte takzvaným mučednickým komplexem. 

Mučednický komplex je dle magazínu Mindbodygreen psychologický termín, který popisuje někoho, kdo obětovává sebe a své potřeby kvůli ostatním. Tyto tendence jsou obvykle v člověku hluboce zakořeněné a není lehké se z nich vymanit. Jedinou možnou cestou je sebereflexe či terapie. 

„Mučedník je někdo, kdo se vzdává sama sebe za účelem ochránit druhé lidi nebo něco, co pro něj má velký význam,“ říká Michele Goldmanová, Psy.D., klinická psycholožka z Hope for Depression Research Foundation. „Tento vzorec se v jeho vztazích projevuje velmi intenzivně.“

Nezapomínejte, že svůj život žijete pro sebe, primárně byste tedy měli naslouchat svým pocitům a myšlenkám a až následně těm okolním. Protože když sami nebudete v pohodě, nemůžete kvalitně pomoci ani svým blízkým.

Podle klinické psycholožky Caroliny Estevezové může být tento vzorec chování zraňující pro všechny zahrnuté, přestože působí nesobecky. Mučednický komplex je vázán na pocity viny, studu a bezcennosti. Mučedník může okolí vyčítat, že si neváží jeho činů, i když ho o ně například nikdo nežádal. Z jeho úhlu pohledu totiž jde o nedoceněnou snahu pomoci, zatímco ostatní to vidí jako bezděčný čin.

Estevezová dále tvrdí, že lidé s mučednickým komplexem nejsou často schopni říkat ne. To do jejich života vnáší další problémy, protože tito lidé dělají věci, na které nemají energii, sílu nebo chuť jen kvůli tomu, že je o to někdo požádal, a svá vlastní přání posouvají na spodní příčky.

„Lidé s mučednickým komplexem mají nejen mentalitu oběti, ale dobrovolně si volí cesty k dalšímu trápení,“ říká Goldmanová, „Navíc, pokud se jeho gesta a činy nesetkají s uznáním, může začít chovat vůči lidem, kterým se původně snažil pomoct, zášť.“ Doplňuje ještě, že lidé s tímto typem psychologického vzorce pravděpodobně sami vyhledávají příležitosti, aby se mohli obětovat, protože v minulosti byli za toto chování nějak odměňováni.

Mučedník ví, že jeho snahy nejsou uznány, ale i tak pomáhá dál, a to i navzdory nedostatku ocenění.

Znaky mučednického komplexu

Poznáváte se?

1. Sebeobětujete se, kde můžete

Primárním znakem mučednického komplexu je zapojování se do situací, ve kterých neberete ohledy na sebe a vynakládáte úsilí v něčem, co chtějí ostatní, ale vy ne. Jedná se o přetrvávající chování, nikoli jen o jednorázový projev vstřícnosti. Toto sebeobětování „je vidět v mnoha oblastech mučedníkova života,“ říká Goldmanová, „ať už se jedná o partnerské, rodinné, přátelské vztahy či pracovní vztahy.“

2. Pomáháte těm, kteří to ani neocení

Výmluvným znakem mučednického komplexu je, že i nadále pomáháte lidem, kteří si opakovaně vaší oběti neváží. „Mučedník ví, že jeho snahy nikdo neocení, ale i tak pomáhá dál,“ říká Goldmanová. Mučedník se prostě obětuje pro každého.

3. Cítíte často bezmoc a trápíte se

Estevezová říká, že lidé s mučednickým komplexem mají mentalitu oběti a zároveň se aktivně vystavují situacím, které jim přinášejí další trápení. I když máte pocit, že vaše chování je pro dobro věci, často můžete trpět pocity bezmoci a poraženectví. Je to proto, že vnitřně víte, že dané věci dělat nechcete, ale myslíte si, že nemáte možnost říct ne.

Když vás někdo požádá o pomoc a vy nejste schopni říct ne, může to být tím, že vám to připomíná situaci v dětství, ve které jste nebyli schopni v danou chvíli někomu pomoci, a teď si to tím kompenzujete. Nebo jste byli třeba rodiči odmítání, když jste byli „sobečtí“ a nechtěli jste dělat, co po vás chtějí.

 

4. Chybí vám balanc

Jestliže se soustředíte primárně na pomoc ostatním – rodině, přátelům, dětem – nebo se v práci vysilujete až k vyčerpání, abyste pomohli kolegům nebo šéfovi, může to být známka mučednického komplexu. Pokud nemáte vyváženou péči o sebe a péči o ostatní, je to cesta do pekel. Nezapomínejte, že svůj život žijete pro sebe, primárně byste tedy měli naslouchat svým pocitům a myšlenkám a až následně těm okolním. Navíc platí, že když sami nebudete v pohodě, nemůžete kvalitně pomoci ani svým blízkým.

Cesta z pekla

Se správným mindsetem a strategiemi je určitě možné mučednický komplex překonat. Nejdříve je důležité si přiznat, že jím trpíte. To znamená, že uznáte, že obětováváte své vlastní potřeby a tužby kvůli ostatním, nemáte nastavené zdravé hranice a nedáváte sebe sama na první místo. Případně, že cítíte pocit zadostiučinění jen tehdy, když vás někdo za vaši oběť pochválí, nebo cítíte zášť, když jste za své činy naopak nedoceněni.

Po rozpoznání tohoto vzorce se snažte identifikovat spouštěče, které vás k mučednickým činům vedou. Když vás někdo požádá o pomoc a vy nejste schopni říct ne, může to být tím, že vám to připomíná situaci z dětství, ve které jste nebyli schopni v danou chvíli někomu pomoci, a teď si to tím kompenzujete. Nebo jste byli třeba rodiči odmítání, když jste byli „sobečtí“ a nechtěli jste dělat, co po vás chtějí.

Je naprosto v pořádku odmítnout něčí žádost, když se na to necítíte. Nejste povinni plnit přání ostatním, a pokud vám to vyčítají, zvažte, zda takové lidi chcete v životě mít. 

Dalším klíčovým krokem je nastavení zdravých hranic. Tím máme na mysli naučit se říkat ne a asertivně komunikovat o svých potřebách a limitech. Je totiž naprosto v pořádku odmítnout něčí žádost, když se na to necítíte. Nejste povinni plnit přání ostatním, a pokud vám to vyčítají, zvažte, zda takové lidi chcete v životě mít. 

Stejně jako zdravé hranice je životně důležitá i péče o sebe sama. Naučit se o sebe pečovat může nějakou chvíli trvat, ale když si vytvoříte rituály, během kterých budete naplňovat své potřeby, prohloubí se váš vztah k sobě samému. Ujistěte se, že pečujete o své fyzické, emoční i psychické zdraví a upřednostňujete činnosti, které vám přinášejí radost a naplnění.

Související…

Jak se rozloučit se závislostí. Zkuste ji oplakat
Michal Švehla

foto: Shutterstock, zdroj: Mindbodygreen.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...