fbpx

Co si budeme povídat, ženy jsou dnes silnější a nezávislejší, než tomu bylo kdykoliv předtím. A muži se kvůli tomu často cítí nejistě. Ve vztahu si nemusíte nic dokazovat, stejně ale nemusíte muži říkat, že jeho práce není dost dobrá a on není dost svalnatý

Zveřejněno: 23. 10. 2023

Moderní ženy jsou úspěšné byznysmanky, vědkyně, právničky a majitelky firem. Jsou sebevědomé a dovedou se o sebe bez problémů postarat, zdánlivě jim tedy vůbec nic nechybí. Pravda je však taková, že ačkoliv po materiální stránce mohou mít naprosto všechno, po té emocionální toho mohou poměrně hodně postrádat: lásku, fungující partnerství, pocit sounáležitosti s opačným pohlavím. Mají tedy silné ženy skutečně problém najít si partnera? Skutečně se muži takových žen bojí a raději je obcházejí obloukem?

Dnešní doba je, pokud jde o vztahy, sama o sobě komplikovaná. Najít si životního partnera se může zdát jako hledání jehly v kupce sena. Jenže proč Marie nebo Anna partnery mají a vy stále ne? Vždyť máte kariéru, jste krásná, tvrdě na sobě dřete a rozhodně nepotřebujete, aby se o vás po finanční stránce někdo staral. Nebo vůbec staral. 

A právě to může být problém. Moje máma vždycky říkala: „Pokud chceš chlapa, musíš být víc hloupá, tvářit se, jako by sis neuměla zavázat tkaničku.“

Mužům nevadí ženy, které mají sny a chtějí si je plnit. Ba naopak. Takové ženy často obdivují. Bod, který mohou vidět jako problém, je jakési míchání mužské a ženské energie. Ale hezky popořadě: silné ženy může čekat složitější cesta k nalezení optimálního partnera, to však automaticky neznamená, že by muži takové ženy nechtěli nebo se jich dokonce báli. Problém může být zcela jinde.

Selektivní pozornost

I ženy jsou pouze lidé a každá má svůj vlastní ideál krásy: svou vlastní představu o tom, jak by ten její princ na bílém koni měl vypadat. Příliš často se však necháme unést (pro nás) dokonalým zevnějškem, a tak se může stát, že „přehlédneme“ některé jeho s námi nepříliš kompatibilní stránky.

Silná žena má svůj názor a nebojí se ho muži sdělit. A stát si za ním. Jenomže to dominantní muž málokdy akceptuje.

Například: muži, který je až příliš dominantní a chce mít nad vším kontrolu, musí silná žena zákonitě vadit. Bude se cítit ohrožen, silná žena jeho snahu o dominanci převálcuje levou zadní. Silná žena má svůj názor a nebojí se ho muži sdělit. A stát si za ním. Jenomže to dominantní muž málokdy akceptuje.

Jako jin a jang

Mužská a ženská energie jsou dva protiklady, které se však navzájem doplňují. Říká se, že aby byl muž mužem, musí mít trochu ženské energie a to samé platí u ženy s energií mužskou. Vztahy fungují nejlépe, když jedna osoba přebírá více mužských rolí a druhá více ženských, když se vše dokonale smíchá tak, že nastane rovnováha v podobě jin a jang.

To ale neznamená, že by silná žena měla potlačit svou ženskost, anebo muž svou mužnost. Je potřeba zachovat rovnováhu mužské a ženské energie tak, aby neutrpěla rovnováha partnerského soužití.

Co muže může odrazovat, co se jim může zdát odpudivé, je energie, kterou žena vyzařuje. Ženy, které si zvykly být dlouho samy, které se chtě nechtě musely naučit samy o sebe postarat, jsou často ženy, které vyzařují poměrně dost maskulinní energie. Na první pohled sice působí žensky, jednáním však více připomínají muže a to se opačnému pohlaví příliš nezajídá. Přesto i zde je nutné zmínit, že ani role ženy není jen u plotny v kuchyni. Vztahy by měly být založeny na rovnosti a respektu.

Zdravé sebevědomí

Faktorem, který může v partnerských vztazích sehrát nemalou roli, je sebevědomí. Budovat zdravý vztah bez zdravého sebevědomí (obou partnerů) je jako pořídit si dovolenou na úvěr: zvenčí to možná bude chvíli dobře vypadat, ale dobře to nejspíš nedopadne.

S tkaničkami to vůbec nesouvisí. Ty si klidně zavažte samy. Zeď doma ale stavět nemusíte, stejně jako nemusíte muži říkat, že jeho práce není dost dobrá a on není dost svalnatý. 

Zdravé sebevědomí je naprostý základ zdravě fungujícího vztahu. Pokud si muž nevěří, pokud na sobě nepracuje, může mu žena, která si svépomocí vybudovala život, o kterém snila, s jistotou vadit. Muži, trpícímu hromadou komplexů, pak může jakékoli chování ženy připadat nadřazené.

Takový muž silnou ženu prostě „nedá“ a často si najde někoho, s nímž jeho sebevědomí ještě více netrpí. Svůj pocit mužnosti si vykompenzuje jinde.

Ženskost jako priorita

Žádná silná žena by ovšem neměla zapomínat, že síla a ženskost mají jít ruku v ruce. Muži mají rádi, když se o ženu mohou postarat a cítit se potřební. Silná žena by tedy měla umět ukázat svoji zranitelnou stránku a dovolit partnerovi o ni pečovat.

S tkaničkami to vůbec nesouvisí. Ty si klidně zavažte samy. Zeď doma ale stavět nemusíte, stejně jako nemusíte muži říkat, že jeho práce není dost dobrá a on není dost svalnatý. Zkrátka ctěte svou ženskost a s ní pak přistupujte také ke svému partnerovi. Dovolte si být ženou, která nemusí zastat všechny domácí práce, umět vybrat ty správné pneumatiky nebo dvakrát týdně sekat zahradu. Můžete, samozřejmě, ale ruku na srdce, opravdu to chcete dělat? Opravdu chcete být jen silné? Jistěže ne. Tak se to také občas nebojte ukázat. To, že jste jednou dvakrát v životě narazily, ještě neznamená, že tomu tak musí být i nadále.

Není to o tom, že pro silné ženy nejsou ti správní muži. Jde pouze o to najít takového, který to s hodnotami a sebedůvěrou bude mít podobně jako vy.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...