fbpx

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala, řekl by strýc Pepin. Život ale nejsou Postřižiny 1 fotografie
Snímek z filmu Postřižiny. (zdroj: ČSFD)

Nuda není jen hrubě nezábavná a otravná, umí být i nebezpečná. Tichá hrozba ohrožuje životy i mysl, platí to zejména u mladých lidí. Je brzdou pro kreativitu a schopnost řešit problémy

Zveřejněno: 10. 10. 2023

„Chytří lidé se nenudí,“ slýchávali jsme asi často doma jako děti, když se nás rodiče snažili povzbudit k jakékoli aktivitě. Jenže tahle věta nebyla asi ta nejlepší motivace. Naopak. Kromě toho, že nás nudy nezbavila, nám ještě vnukla myšlenku, že právě my nejsme ti chytří. Nebo?

Nuda: zdánlivě neškodný pocit, který často odbudeme s tím, že je to jen přechodná obtíž. Když se však ponoříte hlouběji, zjistíte, že neškodná zdaleka není; je to tichý zabiják, velmi dobře prospívající mezi dětmi, mládeží i dospělými. Když udeří, přináší s sebou nesčetná rizika, která ovlivňují duševní zdraví, kreativitu a celkovou pohodu.

Odkud se ale nuda bere? Kde jsou její kořeny, jaká jsou její potenciální nebezpečí a jaké jsou strategie, jak ji překonat? Jasně, Pepin ví, že medvídek mýval by všechno vyřešil. Jenže ten nám obvykle chybí, proto si musíme pomoci jinak. Obraťme se na odborníky.

Odkud se bere?

Nuda pramení z nedostatku podnětů nebo zájmu o své okolí či činnosti. Zvlášť u dětí a mládeže je často důsledkem nadbytku volného času a nedostatku konstruktivních činností, ale obětí monotónnosti se mohou stát i dospělí, často kvůli ubíjející pracovní rutině nebo nedostatku naplňujících koníčků.

Nuda v našich životech odhaluje podstatné aspekty lidské psychologie, které jsou často přehlíženy. Není pouhým nedostatkem zábavy; je to komplexní signál mysli, který nás nabádá k přehodnocení našeho zapojení do reality.

Nuda jako znak nesmyslnosti

Hlubší pohled na nudu odhalí, že je silným ukazatelem nesmyslnosti a nahodilosti našeho snažení. Když se věnujeme smysluplným činnostem nebo se honíme za konkrétními cíli, naše jednání získává na významu a emocionální hloubce.

„Podívejte se na děti! Ty projevují emoce ještě zcela přirozeně a nic neskrývají. Když se vaše dítě nudí, ihned to poznáte. Navíc děti u každé činnosti vydrží jen chvilku a po čase vypadají, jako že už nemají do čeho píchnout. Okamžitě jsou jako bez života, jen se povalují. Platí totiž to, že jakmile dosáhneme toho, co nás naplnilo, vkrádá se nuda. Objevuje se jako signál, který nás nabádá k přehodnocení našich cílů a činností a nutí nás hledat smysl našeho snažení,“ říká pro Flowee učitelka Milada Kúrová.

Až jedné se medvídek tak nudil o tom svatým Duchu, že rozházel ty veliký kachlový kamna v pokoji a doprasil tak nábytek a peřiny a prádlo v kostnu, že stréc Metud sedl a napsal do Moravské orlice inzerát: Nudíte se? Kupte si medvídka mývala! A od tý doby je vyléčené z trudnomyslnosti. – Strýc Pepin


V sociálních experimentech bylo zjištěno, že jedinci uvěznění v situacích, postrádajících pro ně smysl a účel, k nudě tíhnou. Tato emoce se však stává katalyzátorem, který je podněcuje k hledání smysluplnějších souvislostí a k úniku ze spárů bezcílnosti. Bohužel, nuda je sice podněcuje ke změně cílů, ale neposkytuje návod, jak jich dosáhnout, což vede k potenciálnímu propadu do negativních emocí.

Tady Pepinův strýc vyhrál. I když se s medvídkem mývalem rozhodně nenudil, uvědomil si, že by asi více ocenil klid. Zbavil se ho a začal si vážit něčeho zcela jiného. Pozornost obrátil k tomu, že se vlastně nemá tak špatně, a jak řekl Pepin, „a od tý doby je vyléčené z trudnomyslnosti.“

Využijte nudu jako kompas

Z nudy je tedy možné po vzoru Pepinova stréca Metoda i něco vytěžit. Když zahalí naše smysly, vyžaduje naši pozornost. Je to výzva k sebereflexi, chvíle k zamyšlení, proč nás současné aktivity nedokážou zaujmout. Uprostřed nudy se skrývá příležitost. Když se ponoříme do svého nitra, zpochybníme své zájmy a prozkoumáme, co skutečně rozněcuje naše vášně, můžeme se z jejího sevření vymanit.

Ve chvílích monotónnosti se musíme sami sebe zeptat: Proč se nudím a co může mému životu znovu vdechnout smysl? Přijetím této introspekce se vydáme na novu cestu. A třeba si koupíme i medvídka mývala.

Pozor, nuda je nebezpečná

Rizika spojená s nudou jsou mnohostranná. U mladých lidí může bránit kognitivnímu vývoji, brzdit kreativitu a schopnost řešit problémy. Nedostatek angažovanosti je může vést k negativním vlivům, jako je zneužívání návykových látek nebo kriminalita.

U dospělých může chronická nuda vést k problémům s duševním zdravím, včetně depresí a úzkostí, snižovat spokojenost v zaměstnání a narušovat vztahy. Navíc často slouží jako živná půda pro nezdravé návyky, jako je přejídání nebo nadměrné sledování obrazovky.

„Nuda, zejména pokud je chronická, může vést k řadě psychických problémů, včetně úzkosti a deprese. Je nezbytné včas rozpoznat její příznaky a zasáhnout pomocí smysluplných aktivit,“ říká doktorka Věra Tichá, která je sama zastánkyní holistického přístupu k prevenci nepříznivých důsledků nudy, zahrnujícího duševní, fyzickou a sociální stimulaci.

Kudy z nudy?

Klíčem k překonání nudy je vypěstovat si smysl pro cíl a najít činnosti, které zaměstnají mysl i tělo. Ano, najděte si svého medvídka mývala.

Nudu lze účinně zahnat pomocí koníčků, fyzického cvičení nebo učení se novým dovednostem. Dětem a dospívajícím může zapojení do sportovních, uměleckých nebo komunitních projektů poskytnout pocit úspěchu a sounáležitosti. Dospělí se zase mohou zapojit do společenských aktivit nebo se dále vzdělávat.

A že stréc Metud neměl děti, tak si napsal na ten inzerát a za týden přišel ten medvídek mýval v bedýnce. No bylo to něco! Jako dítě, s každým kamarádil, ale akorát že co viděl, tak všecko uméval, a tak strécovi Metudovi umyl budíka a troje hodinky tak, že už je nikdo nedá dohromady. – Stréc Pepin

Zkuste se inspirovat tím, jakého mývala si našli tito lidé.

  • Čtrnáctiletá Emily se během dlouhých letních prázdnin propadala do nudy. Pod vedením rodičů se přihlásila do místního divadelního kroužku. Účast na zkouškách a představeních nejen zdokonalila její herecké dovednosti, ale také jí poskytla pocit sounáležitosti a smysluplnosti, čímž účinně bojovala proti nudě.
  • David, profesionál středního věku, měl pocit, že se jeho život stal všedním a nezajímavým. Rozhodl se začít malovat, což byla jeho dětská vášeň, na kterou už dávno zapomněl. Ponoření do světa barev a pláten v něm nejen oživilo kreativitu, ale také mu poskytlo terapeutický únik a změnilo jeho pohled na život.
  • Čtyřčlenná rodina Smithových si uvědomila nebezpečí nadměrného času stráveného u obrazovky, který vede k nudě. Zavedli „týdenní večer plný výzev“, kdy každý člen rodiny střídavě navrhoval novou činnost od vaření exotických pokrmů po pozorování hvězd na zahradě. To nejenže odstranilo nudu, ale také posílilo rodinné vazby.

Nuda je hrozivý protivník, který může tiše pronikat do života a ničit duševní a emocionální pohodu. Důležité je se natolik zapřít, že jí nedovolíte vás ovládnout. A tím se vlastně vracíme na samý začátek. Že by rodiče měli pravdu? Protože pokud se dokážete zastavit a nudu už v hlavě porazit rozhodnutím, za kterým budete stát i tváří v tvář svému vlastnímu znuděnému Já, pak zřejmě budete chytří. Nebo přinejmenším vnímaví.

Související…

Nudíte se? Zkuste 10 nejlevnějších koníčků, které se můžete naučit sami
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...