fbpx

Nudíte se? Zkuste 10 nejlevnějších koníčků, které se můžete naučit sami 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Smysluplné trávení volného času nemusí stát majlant. Mrkněte na našich 10 tipů a vyberte si zálibu, která bude bavit i váš bankovní účet

Zveřejněno: 15. 1. 2023

Snažíte se naspořit na lepší bydlení, nebo vaše úspory požírá vysoká inflace? Koníčky a záliby jsou bohužel jednou z prvních věcí na seznamu, které ve snaze ušetřit obětujeme. Mnohé z těchto zájmů totiž vyžadují poměrně velké investice za kurzovné, speciální vybavení nebo další přírůstek do sbírky. Naštěstí existují i alternativy, které vás také skvěle zabaví a zároveň nestojí skoro nic.

1. Jóga, běh a výšlapy

Kdo říkal, že dobrá fyzická kondice stojí tisíce za premium členství ve fitku? Jógu můžete cvičit ve studiu, ale klidně i doma. Podložka stojí pár stovek a cvičební plán najdete za menší poplatek nebo zcela zdarma v online kurzu nebo mobilních aplikacích.

Běh a turistika vyžadují pouze počáteční investici do kvalitních bot. Rozhodně nemusí být značkové. Stačí, aby vaší noze poskytly důležitou oporu a tlumení nárazů pro ochranu kloubů. Podle WHO a Americké kardiologické asociace bychom denně měli ujít okolo 10 000 kroků, což je ekvivalent sedmi až deseti kilometrů. Mnoho trenérů to však pokládá za vyvrácený mýtus.

„Cíl 10 000 kroků denně byl účelově nastavený prvními výrobci krokoměrů v 60. letech. Ve skutečnosti toto dobře zapamatovatelné číslo není špatným cílem pro aktivní sportovce, ale pro mnoho běžných lidí může být demotivující. Pokud nejste zvyklí na dlouhou chůzi, stanovte si na začátek rozumný cíl. Průměr většiny Američanů je někde mezi 4 až 5000 kroky. Přičtěte k nim 2000 navíc a na vaší kondici to bude znát,“ doporučuje I-Min Lee, profesor medicíny na Harvard Medical School.

2. Tanec

Tanec je skvělé aerobní cvičení, které vám dodá pořádnou dávku endorfinů. Co třeba začít s online kurzy? Na sociálních sítích potom najdete řadu tanečních fanoušků, se kterými můžete svůj oblíbený styl pilovat v tančírnách a za pěkného počasí i venku. Bonusem navíc budou obdivné pohledy, až vplujete na taneční parket třeba na svatbě nebo na firemním večírku.

3. Scrapbooking

Kdo jednou propadne kouzlu scrapbooku neboli fotografických koláží, ten už se na pojem „odpad“ dívá navždy jinýma očima. S pomocí fotek a zbytků nejrůznějších materiálů můžete vytvářet umělecká díla k narozeninám i promocím. Cena za tuto zálibu? Pár korun za kvalitní lepidlo.

4. Zahradničení

Na tento koníček nepotřebujete velký pozemek. Současným trendem je městské zahradničení na balkonech a střechách domů. S trochou nadšení si tak můžete vlastní cherry rajčátka a čerstvou bazalku vypěstovat i v paneláku. Semínka stojí pár desítek korun a na konci sezóny budete mít za odměnu vlastní bio zeleninu bez chemických hnojiv. Kdo jednou ochutná, už nikdy nechce nedomrlé papriky z běžného supermarketu.

5. Hraní na hudební nástroj

Chtěli jste se vždycky stát rockovou hvězdou, ale nebyl na to čas ani příležitost? Začít můžete kdykoliv. Internet je plný hudebních lekcí zdarma nebo za přiměřený poplatek. Drahý nemusí být ani hudební nástroj. Stačí zapátrat v online i kamenných bazarech. Jakmile si osvojíte základy, můžete se propojit s dalšími nadšenci a zkoušet hrát spolu.

6. Magie

No vážně! Ke kouzlům není potřeba jeviště ani sličná asistentka, kterou necháte zmizet v tajemné bedně. Své přátele a rodinu můžete ohromovat i jednoduchými karetními triky a kdoví? Třeba vás svět iluzí opravdu pohltí a po nějaké době vám tento koníček začne naopak vydělávat. Se základními triky vám pomůže YouTube, levné kurzy najdete třeba na Udemy.

7. Geocashing

Skvělá zábava pro celou rodinu. Máte v sobě kousek Indiany Jonese a jste rádi venku? Nainstalujte si jednu z mobilních aplikací a vyrazte na lov „pokladů“. Pomocí chytrého telefonu najdete souřadnice a nápovědu k nalezení. Vaší kořistí budou tzv. geocache – schránky s drobným dárkem nebo seznamem, kam se můžete zapsat jako další nálezce. Svůj nález můžete zalogovat i přímo do aplikace. Geocache schovávají lidé na celém světě, díky čemuž se můžete svému oblíbenému koníčku věnovat i na dovolené nebo na služební cestě. Přidávat můžete i vaše vlastní schránky a udělat svět o něco kouzelnějším místem!

8. Fotografování

Zapomeňte na předražené zrcadlovky za desetitisíce. Díky dnešním chytrým telefonům můžete ulovit působivé snímky i s naprostými základy. Díky online nástrojům zdarma, jako je například Canva, se může váš pohled z okna proměnit v opravdu nádherný surrealistický obrázek. 

9. Šití 

Koníček, který vám za nějaký čas může i slušně vydělávat. Začněte u ručního šití, základní výbava stojí pár korun. Později můžete investovat do šicího stroje a popustit uzdu všem svým nápadům. Oblečení, bytový textil nebo třeba hračky? Fantazii se meze nekladou. Své podařené výrobky můžete prodávat třeba na fler.cz.

10. Dřevořezba

Práce se dřevem je meditace sama o sobě a navíc krásně voní. Do startu nemusíte mít samostatnou dílnu ani drahou sadu nástrojů. Bohatě postačí kousek dřeva a ostrý nůž. Ve výtvarných potřebách jsou k dostání různě velké kousky tzv. balsy. Jde o měkké dřevo, k jehož opracování vám stačí jen dláto a kuchyňský nůž. Podobné vlastnosti má i dýha. Pro nápady na tvoření si můžete zajít třeba sem.

Související…

Kolik volného času potřebujeme ke spokojenosti? Sedm hodin je minimum!
Kamila Steinbachová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...