fbpx

Infla-randění: Takhle se dá ušetřit při seznamování v době drahoty 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

V časech vysoké inflace si hlavně mladí lidé stěží mohou dovolit romantické večeře v restauracích. Kam tedy vyrazit na rande a nepřijít přitom na buben?

Zveřejněno: 2. 10. 2023

Ten natěšený pocit z toho, že je člověk svobodný a vydává se „lovit“ někoho nového, zná asi každý. Je to rituál, který začíná hledáním perfektního oblečení na první rande, a když vše jde, jak má, končí nalezením dokonalého partnera. Proces seznamování se může být nesmírně obohacující zkušenost. Je však třeba vzít v úvahu zásadní a někdy opomíjený faktor randění a to jsou náklady. Ať už jsou to romantické večeře, výlety nebo investice do nového oblečení, všechny tyto výdaje se kumulují a mohou se vyšplhat na značnou částku, což může být pro naši peněženku bolestivé, obzvlášť se současnou mírou inflace.

Seznamovací aplikace Plenty of Fish provedla v roce 2022 průzkum, kterého se zúčastnilo více než 8 000 uživatelů, a odhalila pozoruhodný trend – 48 % nezadaných mileniálů a příslušníků Generace Z aktivně využívá finančně příznivější možnosti randění. Tento trend, označovaný jako infla-randění, je reakcí na vysokou inflaci a s ní spojené rostoucí náklady na zboží denní potřeby, jako jsou potraviny a pohonné hmoty.

Zde jsou tři přesvědčivé důvody, proč byste se k tomuto trendu měli přidat i vy:

1. Levnější rande přinášejí zajímavější zážitky

Průzkum Americké psychologické asociace z roku 2022 ukázal, že 66 % dospělých ve Spojených státech označilo finanční problémy za hlavní zdroj stresu ve svém životě. Vzhledem k této statistice není překvapením, proč lidé, zejména mladí, považují drahá rande spíše za stresující než sexy záležitost.

Výsledky ukázaly, že pokud jeden z partnerů zažívá finanční tíseň, efektivní komunikace ze strany druhého partnera ho chrání před negativními sexuálními důsledky.

Namísto spoléhání se na okázalé a finančně náročné schůzky, které mají vytvořit nezapomenutelný večer, jenž může, ale nemusí vést k trvalému vztahu, je užitečné hledat nákladově efektivní nápady. Ty mohou zahrnovat návštěvu levnější kavárny, procházku v psím parku, využití speciálních nabídek na happy hour nebo společný piknik.

Na finančně nenáročných schůzkách je zajímavé, že jejich ekonomická omezení vás mohou přimět k větší kreativitě. Proto se může ukázat, že infla-rande je ve skutečnosti mnohem příjemnější a prospěšnější než klasická večeře.

Infla-rande vám může pomoci vybočit se zajetých kolejí, zpochybnit společenské konvence a vymyslet zajímavé způsoby, jak na partnera zapůsobit. Zatímco na běžných schůzkách se sází především na peníze a fyzický vzhled, na infla-schůzkách se spoléhá na vaši inteligenci, emoční kvocient a schopnost udržet podnětnou konverzaci.

Až budete příště plánovat rande, zkuste si najít skryté místo s výhledem na město nebo uvařte oblíbené jídlo, které má partner uvedené v jeho profilu na seznamce. Naducaná peněženka nikdy nedokáže vyjádřit vaše city tak přesně jako pozornost a snaha.

2. Infla-randění vybízí k zdravé finanční komunikaci

Na rande obvykle mluvíme o všem možném, financím se však vyhýbáme. Často se od nás ale očekává, že si odpustíme finanční omezení ve snaze udělat dobrý první dojem. V éře infla-randění by tato svévolná konvence mohla padnout, protože finančně nenáročné schůzky by mohly lidi přimět ke zdravějším rozhovorům o financích a o tom, jak hodlají své peníze utrácet v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.

Seznamka vám má dát ochutnat vše, co vám milostný život nabízí, a luxusnost prostředí má na tyto zážitky jen malý vliv.

Infla-rande by mohla lidi utvrdit v tom, že mluvit o penězích a rozumně je utrácet není takový problém, jak si mnozí myslí. Mimochodem, vztah k penězům bývá také hodnotou, která hraje klíčovou roli při určování kompatibility páru.

Nedávná studie, publikovaná v časopise Journal of Family and Economic Issues, zkoumala roli pozitivní komunikace, konkrétně finanční komunikace (spolu se sexuální komunikací a vztahovou komunikací), při zmírňování negativních účinků ekonomického tlaku na sexuální spokojenost.

Výsledky ukázaly, že pokud jeden z partnerů zažívá finanční tíseň, efektivní komunikace ze strany druhého partnera ho chrání před negativními sexuálními důsledky. To naznačuje, že komunikace může sloužit jako cenný nástroj pro páry, které se potýkají s finančním stresem, a může jim pomoci přizpůsobit se náročným finančním situacím. Proto je vhodné zahájit diskusi o penězích již v rané fázi chození a položit tak základy pro stabilní a odolný vztah.

3. Netradiční rande vám pomohou soustředit se na to, na čem opravdu záleží

Konvenční místa pro romantické schůzky, jako jsou špičkové restaurace a střešní bary, jsou nejen drahá, ale mohou být také hlučná a rušivá, což není prostředí vhodné pro sbližování. I když mohou být restaurace příjemné, je třeba si uvědomit, že důležitá je osoba, se kterou jste, nikoli místo.

Volba nízkonákladových a nenáročných aktivit pro infla-rande vám dává příležitost soustředit pozornost na budování autentických vztahů.  Zvažte proto uspořádání pikniku v klidném parku, naplánování herního večera nebo výlet do přírody. O kvalitě vztahu nakonec rozhoduje interakce a pohodlí, což nevyžaduje nadměrné výdaje. Vyžaduje to ohleduplnost a promyšlenost. Své peníze i čas můžete ušetřit tím, že se zaměříte spíše na kvalitu než na extravaganci prostředí.

Seznamka vám má dát ochutnat vše, co vám milostný život nabízí, a luxusnost prostředí má na tyto zážitky jen malý vliv. To nutně neznamená, že na penězích nezáleží, znamená to jen, že na zkoumání, experimentování a věnování pozornosti záleží více než na tučném bankovním zůstatku.

Související…

Jak dlouho nám trvá rozhodnout se, že chceme druhé rande? Možná méně, než si myslíte
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock , zdroj: Forbes

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...