fbpx

Jak dlouho nám trvá rozhodnout se, že chceme druhé rande? Možná méně, než si myslíte 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Průzkumy naznačují, že na prvním rande je zásadních pouze několik prvních minut. Udělat dobrý dojem hned na začátku schůzky je tedy opravdu zásadní.

Zveřejněno: 17. 6. 2023

Průměrný člověk ví, zda by se chtěl s někým znovu sejít už po devatenácti minutách prvního rande. Ukázal to průzkum mezi dvěma tisíci svobodnými Američany, kteří randí a/nebo hledají partnera. Na objednávku společnosti Avocado Green Mattress ho provedla agentura OnePoll. Informuje o tom server New York Post.

To, jak dlouho člověku trvá, než se pro druhé rande rozhodne, se může lišit v závislosti na věku. Starší respondenti totiž mají podle průzkumu na potenciálního partnera vyšší nároky – 67 procent příslušníků generace Z, tedy lidí narozených mezi lety 1997 a 2012, uvedlo, že mají vysoké nároky. Mezi lidmi z generace X, narozenými mezi lety 1965 a 1980, to však bylo 77 procent.

Celých devatenáct procent respondentů v britském průzkumu uvedlo, že to, zda se chtějí s někým znovu setkat, poznají do deseti minut.

Otázku, jak dlouho nám trvá, než se rozhodneme pro druhé rande, si už dříve pokládala také společnost Inner Circle, provozující seznamovací aplikaci. Udělala proto průzkum mezi 1006 lidmi žijícími ve Velké Británii, kteří aktivně randí. Evropané se nicméně ukázali jako váhavější než Američané – podle Inner Circle lidem při osobním setkání trvá v průměru 42 minut a 29 sekund, než se rozhodnou, zda chtějí jít na další schůzku. Ne všichni jsou ale takoví – celých devatenáct procent respondentů v britském průzkumu uvedlo, že to, zda se chtějí s někým znovu setkat, poznají do deseti minut.

Může za to chemie?

Inner Circle podle serveru Bustle zjistil, že lidé, kteří se seznámí prostřednictvím aplikace, spolu komunikují on-line v průměru pět dní, než se domluví na skutečném setkání, dvanáct procent si přitom před schůzkou píše déle než dva týdny. Ačkoliv si po dvoutýdenním dopisování určitě uděláte poměrně dobrou představu o tom, s jakým typem člověka máte co do činění, generální ředitel a zakladatel Inner Circle David Vermeulen naznačuje, že odkládat osobní setkání pravděpodobně není nejlepší nápad.

Na prvním rande je fyzický vzhled důležitý pro 44 procent respondentů. Větší důraz ale kladou na slušné chování (51 %), osobnost (48 %) a konverzační schopnosti (47 %).

„Opravdu nemá smysl chatovat on-line celé dny a týdny. Můžete se pak setkat osobně a zjistit, že jste všechen ten čas promarnili, protože mezi vámi prostě není chemie. Vyrazit ven a zažít něco v reálném životě je nejlepší způsob, jak poznat svého potenciálního partnera a zároveň se pobavit,“ říká Vermeulen pro Bustle.

Průzkum společnosti Inner Circle také zjistil, že mnoho lidí (39 %) se odhodlalo k uskutečnění prvního rande kvůli tomu, že je zaujala osobnost potenciálního protějšku, nikoliv pouze jeho on-line profil. Kromě toho 39 procent respondentů uvedlo, že chtějí zjistit, zda bude chemie fungovat i při osobním setkání. Navíc 35 procent respondentů uvedlo, že by raději viděli skutečné emoce svého partnera, než luštili emotikony, a 26 procent sdělilo, že touží po prvním očním kontaktu. Slyšet partnerův hlas bylo důležité pro 23 procent respondentů.

Mluviti stříbro...

A co ještě hraje roli při prvním setkání? Podle americké studie agentury OnePoll je na prvním rande fyzický vzhled důležitý pro 44 procent respondentů. Větší důraz ale kladou na slušné chování (51 %), osobnost (48 %) a konverzační schopnosti (47 %). Výsledky průzkumu nicméně ukázaly, že ačkoliv jsou konverzační schopnosti ceněny, konkrétní témata konverzace mohou být varovným signálem.

Podle amerického průzkumu by 53 procent respondentů odradilo, kdyby někdo na první schůzce nadhodil téma sexu, přičemž mladší respondenti s tímto názorem souhlasí častěji (56 procent příslušníků generace Z oproti 39 procentům příslušníků generace X). Jako tabuizovaná témata pro první rande se ukázalo také náboženství a bývalí partneři, přičemž tato témata zhruba polovina respondentů považuje za červenou vlajku (51, respektive 47 procent).

Související…

Hollywoodská dohazovačka: Tyhle 4 zásadní chyby si na prvním rande odpusťte!
Dora Hanzelová
  

foto: Shutterstock, zdroj: New York Post

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...