fbpx

Teorie barev: Jaký vliv mají na naši náladu a co o vás prozradí odstín vašeho auta? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vlivu barev a jejich léčebných účinků si byli vědomi již ve starověku. Oblíbený odstín možná prozradí něco i o vaší osobnosti.

Zveřejněno: 27. 9. 2023

Všimli jste si někdy, že se jinak cítíte v místnosti, která je vymalovaná sytě žlutou barvou, a jinak v prostorách, kde jsou stěny vymalovány modře? Barvy působí na mnoho z nás a dokáží ovlivňovat naši náladu. I když zatím neexistuje mnoho klinických studií, které by se vlivem barev zabývaly, jejich významu si jsou vědomi nejen umělci, ale například i bytoví designeři nebo marketingoví specialisté.

„Vzhledem k oblíbenosti kombinací barev by se dalo očekávat, že jejich psychologie bude dobře rozvinutou oblastí. Překvapivě však bylo doposud provedeno jen málo teoretických nebo empirických prací o vlivu barev na psychologické fungování a ty, které provedeny byly, byly většinou vedeny praktickými zájmy, nikoli snahou o doplnění chybějících informací o této oblasti,“ komentuje své překvapení vědec Andrew Elliot ve svém přehledu o dosavadním výzkumu psychologie barev.

Léčba barvami

I přes nedostatek vědeckých důkazů o její účinnosti využívají někteří lidé teorii barev pro léčbu psychických onemocnění. Tato metoda zvaná chromoterapie předpokládá, že konkrétní barvy a jejich frekvence mají fyziologický a psychologický vliv na naše pocity a chování. Používaly ji již starověké kultury, včetně Egypťanů a Číňanů.

Chromoterapie předpokládá, že:

  • Červená barva stimuluje tělo a mysl, zvyšuje krevní oběh. Měli by se s ní proto obklopovat například lidé s depresí, aby si zvýšili energii.
  • Žlutá barva stimuluje nervy a očišťuje tělo.
  • Oranžová léčí plicní onemocnění a zvyšuje hladinu energie.
  • Modrá uklidňuje a léčí bolest.
  • Indigové odstíny zmírňují kožní problémy.

Podle webu Mental Health America, který se zabývá psychickým zdravím ve Spojených státech, můžete díky barvám snížit i příznaky sezónní afektivní poruchy, jak je odborně nazývaná podzimní depka, kterou trpí mnoho z nás a která může vyústit ve vážnější formy deprese. Díky jasným, veselým barvám může člověk během temných zimních měsíců cítit ve svém domově více tepla a pohody. Obklopením se odstíny modré, zelené a žluté, kterých je v zimě v přírodě nedostatek, lze lépe bojovat proti nízké energii a depresivní náladě. Některé studie naznačují, že tyto jasnější barvy mohou skutečně zvýšit hladinu dopaminu.

Lepší spánek i sociální vazby

Teorii barev lze aplikovat i tehdy, pokud chcete zlepšit kvalitu vašeho spánku. Správně zvolené odstíny vám mohou pomoci regulovat váš cirkadiánní rytmus (vnitřní hodiny vašeho těla), zejména pokud je ovlivněn depresí. Tento přínos byl studován převážně prostřednictvím barevného světla. Je známo, že vystavení modrému a zelenému světlu ztěžuje usínání, protože tyto barvy jsou více přítomny na denním světle. Zároveň bylo prokázáno, že červené nebo jantarové světlo zvyšuje (a možná i stimuluje) produkci melatoninu a pomáhá s usínáním.

Mohla by barva vašeho auta nějak souviset s vašimi osobnostními rysy nebo zálibami? Barevné preference mohou ukazovat, jak chceme, aby nás ostatní lidé vnímali.

Barvy hrají roli i v socializaci a navazování vztahů. Když je člověk obklopen odstíny, které vzbuzují pozitivní emoce, je díky tomu přístupnější k socializaci a otevírání se druhým. To může prohloubit vazby této osoby s jejími blízkými a povzbudit ji k tomu, aby se vydala ven a poznala i nové lidi. Naopak tmavé prostředí nebo tlumené tóny mohou způsobit, že člověk bude méně komunikativní.

Pozor na červenou

Pokud chcete zvýšit své šance před důležitou zkouškou či testem, měli byste se vyvarovat červené barvy. Vědci v jedné studii předložili před studenty číslo účastníka, které mělo červenou, zelenou nebo černou barvu. Výsledky ukázaly, že studenti, kterým bylo před vypracováním testu předloženo červené číslo, dosáhli o více než 20 % nižších výsledků než ti, kterým bylo předloženo zelené a černé číslo.

Co o vás prozradí barva auta

Přemýšleli jste už někdy nad tím, že barva výrobků, které si kupujete, může něco vypovídat i o vaší osobnosti? Mohla by například barva vašeho auta nějak souviset s vašimi osobnostními rysy nebo zálibami? Barevné preference od oblečení, které nosíte, až po auto, kterým jezdíte, mohou někdy ukazovat, jak chceme, aby nás ostatní lidé vnímali. Výběr barev mohou ovlivnit i další faktory, jako je věk a pohlaví.

  • Bílá barva může působit svěže a čistě, používá se k navození pocitu mládí a modernosti.
  • Černou lidé vnímají jako silnou a mocnou barvu, což může být důvodem, proč je černá nejoblíbenější barvou luxusních vozidel. Černá bývá vnímána také jako sexy a tajemná.
  • Stříbrná je třetí nejoblíbenější barva vozidel a je spojována s pocitem inovace a modernosti. High-tech výrobky jsou často stříbrné, takže tato barva je vnímána jako nová, moderní a pokroková.
  • Z modré barvy lidé cítívají stabilitu a bezpečí. Řízení modrého vozu může naznačovat, že jste spolehliví a důvěryhodní.
  • Žlutá barva vozidla může podle odborníků znamenat, že jste obecně šťastný člověk a možná o něco ochotnější riskovat než průměrný člověk.
  • Šedá barva naznačuje, že nechcete vyčnívat, a místo toho dáváte přednost něčemu decentnějšímu.

Náš výběr barvy je samozřejmě často ovlivněn cenou a dalšími praktickými hledisky. A nejen to, barevné preference se mohou v průběhu času také měnit. Když je člověk mladší, může dávat přednost jasnějším, pozornost přitahujícím barvám, ale s přibývajícím věkem zjistí, že ho lákají barvy tradičnější.

Související…

Strach z veřejného vystupování trápí až tři ze čtyř lidí. Jak trému překonat a sebevědomě okouzlit publikum?
Tomáš Svoboda

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...