fbpx

Když lichotka zraňuje. Negging jako mocenská zbraň i ochranný štít 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Krásné šaty, nevypadáš v nich tak tlustá. Na první pohled lichotka, za kterou se ale skrývá pořádný kopanec do slabin.

Zveřejněno: 11. 9. 2023

Cítili jste se někdy v přítomnosti určitých lidí nejistě, zmateně, nebo dokonce pochybovali sami o sobě? Zbystřete, možná proti vám používali manipulativní strategii neggingu. O co jde? V podstatě o nic jiného než o plnohodnotnou urážku se všemi negativními důsledky. Ovšem zabalenou do dárkového papíru zdánlivě obdivného komplimentu.

„Na účetního jsi docela vtipný.“

Jedna taková urážka se nejspíš ztratí, tedy pokud vás nezraní na nejvíce citlivém místě. Nicméně někteří lidé negging používají dlouhodobě, a potom jde o skutečně toxický vzorec chování. Přitom jde o oboustranně nevýhodný vztah. V příjemci vzbuzuje pocity méněcennosti až po ztrátu sebevědomí a úzkost. Zároveň však snižuje i oblíbenost manipulátora. Proč tedy někteří lidé tyto nepříjemné posměšky neustále vymýšlí?

Mocenská hra 

Pochvaly mají na většinu lidí obecně pozitivní efekt. Negging je však pro naši psychiku matoucí, protože vytváří nesoulad mezi pozitivní a negativní částí sdělení. Jak to bylo ze strany autora myšleno?

Výroky ve stylu „jsi chytřejší, než vypadáš“ působí povýšeně a urážlivě. Je přitom celkem jedno, zda byly původně míněny dobře a pouze nedomyšleně, nebo rovnou s počátečním špatným úmyslem. Zorientovat se v tom zpětně je opravdu složité.

Studie z roku 2019 zkoumala důvody, které respondenty vedou k neggingu. Při zkušebním úkolu, jak získat sympatie druhé strany, si taktiku neggingu vybralo pouze 5 % dobrovolníků. Naopak 81 % zapojených respondentů zvolilo negging jako způsob, jak před ostatními zvýšit svůj status.

Negging tedy můžeme vypozorovat hlavně tam, kde se hraje o moc – jako způsob, jak nenápadně ukázat svou nadřazenost.

Maskování nejistoty

Další nedávná studie také potvrdila, že dalším důvodem pro negging může být jednoduše nejistota. Lidé negging nepoužívají pouze jako zbraň, ale také jako ochranný štít v situacích, kdy se obávají ohrožení své pozice.

Účastníci druhé studie konfrontovali své spolupracovníky poté, co oni sami obdrželi buď pozitivní, nebo negativní hodnocení od svého nadřízeného. Když účastníci od svých šéfů obdrželi negativní hodnocení ohrožující jejich vlastní pozici, významně častěji se uchýlili k neggingu svého kolegy.

„Gratuluji k povýšení! Je skvělé, že i méně schopní lidé mají v naší firmě možnost kariérně růst.“

Podle magazínu Forbes jsou k neggingu lidí okolo sebe obzvlášť náchylní lidé, kteří jsou přecitlivělí na odmítnutí. Pomocí této taktiky se snaží nenápadně udržet nebo obnovit svůj původní status.

Nenechte se zranit

U neggingu je důležité pochopit pozadí celé této „urážky v dárkovém balení“. Častěji vypovídá o strachu a nejistotě autora než o vašich slabých stránkách.

Nezapomeňte také na jednu důležitou věc: lidé tyto falešné komplimenty občas vypustí z úst, aniž by v tom byl jakýkoliv zlý úmysl.

A když jsme u toho, vzpomněli byste si na svůj vlastní negging? Zamést si před vlastním prahem je prvním krokem, jak s touto oboustranně nevýhodnou praktikou přestat jednou provždy.

Související…

Cílem manipulátora je stát se vaší spřízněnou duší. Pak vždy uděláte to, co chce, říká Petr Casanova
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...