fbpx

Zveřejněno: 8. 10. 2017

Psychopati tvoří 1 % populace a ti úspěšní vyčnívají z davu. Jsou charismatičtí, výřeční, sebejistí, úspěšní. Jsou chytrými manipulátory, kteří lidi ve svém okolí využívají k dosažení svých cílů. Jak říká psychiatr Radkin Honzák, psychopat vás zkrátka ukecá. A to i k něčemu, co pro vás vůbec nemusí skončit dobře. Psychopat nemá emoce, necítí výčitky a nepociťuje strach.

Čím to? To nám vysvětlil MUDr. František Koukolík v přednášce V mozku psychopata. Psychopat nemá propojená ta centra mozku, která jsou zodpovědná právě za emoci strachu. Absence strachu tedy pramení z poruchy centrálního nervového systému, která je objektivně zjistitelná.

psychopatie1

Na konferenci se dala sehnat i spousta odborné literatury.

Uprostřed přednášky na téma Psychopati mezi námi jsme byli instruováni, abychom ignorovali případný požární poplach. V pražském Motole, kde se konference konala, totiž zrovna probíhalo požární cvičení. Kdyby si pořadatel tuto poznámku odpustil, ukázalo by se velmi rychle, kdo v sále je a kdo není psychopat. "Normálního" člověka by totiž představa šlehajících plamenů na rozdíl od psychopata rozhodně nenechala chladným.

Psychopat a vztahy

Pokud jste v jakémkoli vztahu s psychopatem, tak to už dost možná tušíte. Psychopat je ve vztazích bezohledný, impulsivní a bezcitný. Má silnou potřebu takzvané overstimulace neboli extrémních vzruchů. Proto miluje sex a vyhledává mezní situace. Překračuje hranice a to tak, že rychle. Ve vztazích, a to jak osobních, tak pracovních, jedná bez ohledu na následky.

Psychopati jsou impulsivní a rádi riskují – mohou být díky svému vystupování vnímáni jako odvážní a pokrokoví. Ale to jen do té chvíle, než vaši firmu pošlou svým neuváženým riskováním ke dnu.

Jak s ním komunikovat?

Dle psychologa Radka Ptáčka můžete psychopata porazit svou sebejistotou a tím, že mu dáte najevo, že byl odhalen. Pokud s psychopatem žijete, je to váš zaměstnanec nebo šéf, jednoho dne si konečně uvědomíte, že se s ním prostě nedá komunikovat. Do té doby totiž systematicky a bez výčitek ruinuje váš život a nic na něj nezabírá.

A jak si být jisti, že máte co do činění s psychopatem? Jednou z variant je praštit ho po hlavě, nacpat do kufru auta a odvézt na neurologii (protože dobrovolně s největší pravděpodobností nepůjde), druhou, pacifičtější cestou je podrobit ho Hareho testu, který nabízí soubor otázek a odpovědí, jež by měly psychopatické chování odhalit. Pokud tento test ale budete zkoušet třeba sami na sobě a vyjdou vám vysoká čísla, měli byste navštívit specialistu.

Slavní čeští psychopati

Překvapila nás informace, že diagnóza psychopat byla v Čechách zrušena. Údajně proto, že psychopati vnímali toto označení jako příliš hanlivé. Bylo tedy nahrazeno širokým spektrem poruch osobnosti. Psychopatie má přitom dlouhou historii napříč kulturami a velmocemi, České země nevyjímaje. Typickým příkladem psychopata českých dějin je Rudolf II., který měl dle slov Radkina Honzáka "bipolární poruchu štrejchlou paranoiou".

Z nedávné historie se proslavil český psychopat Harry Jelínek. Ten si pronajal na čtrnáct dní Karlštejn a za necelý týden ho stačil "prodat" cizincům, kteří tam přijeli natáčet film. S tučnou zálohou uprchl do zahraničí. Jelikož oběti měly z ostudy kabát a nechtěly z ní mít i stan, tak Jelínka ani nežalovaly.

Kdybychom měli jmenovat slavné české psychopaty dneška, byli bychom tu dlouho – ono vyjmenovat všechny představitele vlády společně s výčtem jejich poruch osobnosti není zrovna látka na článek o 3000 znacích. A co nás ještě na přednášce zaujalo? Snad jedna velmi trefná a aktuální poznámka: Jestliže národ a stát nebudou kontrolovat úspěšné psychopaty, budou úspěšní psychopati kontrolovat národ a stát.

foto: Archiv a Shutterstock, zdroj: Psychopatie.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...