fbpx

Zveřejněno: 24. 4. 2017

I ty největší umělecké a politické hvězdy cítí úzkost, když mají živě vystoupit před zraky diváků. Trému má zkrátka občas každý z nás, my vám však povíme, jak ji překonat. 

Tréma není dědičná a není to ani žádná nemoc, dokáže být ale pořádným handicapem. Odstraňte ji z vašeho života jednou provždy... Chce to jen čas, trpělivost a pár dobrých tipů. Následující rady vám pomohou uvolnit se ještě před začátkem akce, které se bojíte.

zivani shutterstock 532802863

Zívání vám pomůže od přebytečného napětí.

Dobře se připravte

Nervozita způsobuje žízeň, mějte tedy po ruce připravenou láhev s vodou. Studenému nápoji se však vyhněte, sevřel by vám krk a znesnadnil mluvení. Na alkohol a kávu raději zapomeňte. 

Jste příliš napjatí? Pomůže vám zívání! Uvolňuje totiž tlak tím, že vysílá vašemu tělu signál, že jste unavení. To vás pak vyzývá k tomu, abyste se uvolnili. 

Před vystoupením i v jeho průběhu se usmívejte. Kromě toho, že budete působit příjemně, vám to pomůže i relaxovat.

Předem se seznamte s prostorem a hlavně přijďte včas, i pokud se jedná o místnost, kterou znáte. Budete-li zde nejprve sami, ujasníte si svou pozici a ihned se budete cítit příjemněji.

Čerpejte sílu z osob v předních řadách. Jsou to lidé, kteří se nejpravděpodobněji zapojí. Udržujte s nimi oční kontakt a poskytnou vám potřebnou energii i pozitivní zpětnou vazbu.

dychani shutterstock 313158554

Pořád nám to všichni opakují, ale přesto na to stále zapomínáme. Dýchejte pomalu, zhluboka a stres se rázem o půlku zmenší.

Tréma je projevem hormonů

To, co znáte jako trému, je ve skutečnosti jen přípravou těla na daný výkon. Tělo shromažďuje energii, aby bylo připraveno, až vyjdete na scénu. Je možná trochu zvláštní akceptovat stav, kdy vám buší srdce a svaly jsou napružené ke skoku, ale faktem zůstává, že pro vaše tělo je to v podobný moment přirozené.

Jak překonat tělesné projevy?

Hýbejte se. Pokud zůstanete sedět, veškerá zmíněná energie se chopí vašeho těla. Je proto dobré se trochu hýbat, s někým promluvit, udělat cokoliv, abyste tuto energii trochu usměrnili. Jestliže sedíte u jednacího stolu a čekáte, až na vás přijde řada, asi nebudete mít na výběr. V tom případě se snažte usmívat a zhluboka a pomalu dýchat. Představujte si úvod a závěr svého projevu. Před prezentací je běžné, že lidé přemýšlejí o všech věcech, které by se mohly pokazit. Příprava na nejhorší vám může pomoci problémům předejít. Tento druh aktivity by se ale měl dělat dlouho před tím, než se akce uskuteční. Přemýšlení o katastrofických scénářích těsně před prezentací je spolehlivý způsob, jak se rozhodit.

pozde shutterstock 372897550

Zakládejte si na tom, abyste v krizových situacích nechodili pozdě. Pozdní příchod vás totiž dostane ještě do větší trémy.

Organizace profesionálních řečníků radí...

Vzdělávací organizace Toastmasters, která sdružuje více než 12 tisíc řečnických a diskusních klubů po celém světě včetně České republiky, upozorňuje na pět nejčastějších mýtů o veřejném vystupování. Přestaňte jim věřit a získáte nejen větší sebedůvěru, ale i dobrý základ pro odstranění trémy.

1. mýtus - Jen přirozený talent může být dobrým spíkrem.

2. mýtus - Dobrý spíkr necítí nervozitu.

3. mýtus - Introvert nemůže být dobrý spíkr.

4. mýtus - Svou řeč musíte umět zpaměti.

5. mýtus - Dobrá řeč stojí na obsahu.

Inspirujte se v knihách

Zkuste si přečíst návod jak na trému, který najdete v knize Tréma a jak s ní bojovat od spisovatele Tomáše Nováka. Najdete v ní hodně praktických rad i návodů pro využití v denním životě.

Čtěte také: 

Většina lidí žije v zóně bezpečí. Jak jste na tom vy? 

Co poradil životní kouč Oprah Winfrey nebo Billu Clintonovi? 

Víme, proč emoce dočasně vypínají některé části našeho systému 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...