fbpx

Zveřejněno: 30. 6. 2017

Chcete se zlepšit, naplno se koncentrovat a podávat maximální výkony? Mluvte k sobě, jako byste mluvili ke svému příteli. Bylo totiž prokázáno, že se tak člověk lépe soustředí a má lepší výsledky.

Od teď už tedy žádné „já to zvládnu“, teď už jen „Jarda to zvládne“. Tím, že k sobě budete mluvit ve třetí osobě, totiž podle vědců získáte větší odstup od situace a v případě nějakého problému budete schopni ho rychleji vyřešit.

Získejte náhled na vlastní problém

Často se stává, že přátelům dokážeme poradit ve složitých životních situacích a sami pak selháváme. Čím to je? Podle Ethana Krosse, profesora psychologie z University of Michigan, a jeho kolegů je to tím, že když radíme sami sobě, nemáme dostatečný náhled na problém. V tom nám může pomoct právě to, že k sobě budeme mluvit ve druhé nebo třetí osobě. Díky tomu dostaneme dostatečný odstup od situace a podáváme pak subjektivně i objektivně lepší výkony.

motivace shutterstock 430061770

Každý hledá motivaci trochu jiným způsobem, ale to, že mluvíme sami k sobě, máme všichni společné... jen to příště zkusit ve třetí osobě.

Instruktážní samomluva pomáhá při parkování

Když sami sobě popisujete, co děláte, je to samomluva instruktážní. Když se povzbuzujete k tomu, abyste zvládli nějaký úkol, jde o formu motivační. Shahbazi a Boroujeni z University of Teheran zkoumali, jaký vliv mají tyto dva druhy samomluvy na hráče basketbalu. Instruktážní způsob měl dobrý vliv na úkoly spojené s přesností a načasováním. Obecně by se tedy dalo říct, že je dobré ho používat u úkolů, kdy je potřeba se na něco soustředit, vymýšlet strategii apod. Například tedy při parkování, vaření podle receptu nebo skládání nábytku. Motivační forma pomáhala zlepšit rychlost a sílu. Jinými slovy vám pomůže, až budete dobíhat tramvaj.

Pojmenujte to, co hledáte

Když budete bloudit po obchodě a hledat například okurky, pomůže vám, když si sami pro sebe řeknete, co hledáte. Najdete pak tu věc rychleji. To zjistil Gary Lupyan z University of Wisconsin-Madison spolu s dalšími výzkumníky pomocí několika studií. Podle jejich hypotézy zpětné vazby si totiž při vyslovení názvu předmětu představíme předmět v mysli, a tím urychlíme jeho nalezení mezi ostatními věcmi. Pokusné osoby například v jednom z výzkumů G. Lupyana měly hledat obrázek banánu mezi dvaceti jinými obrázky. Ti lidé, kteří před hledáním vyslovili sami pro sebe slovo „banán“, našli obrázek rychleji oproti ostatním.

karambola shutterstock 555121738

Nechceme vás podceňovat, ale pro případ, že byste nevěděli – tak toto je karambola.

Víte, jak vypadá karambola?

Tento „fígl“ má však jednu vadu – nefunguje, když nevíme, co si máme představit. Pokud bychom tedy v obchodě hledali karambolu a nevěděli, jak vypadá, tak nám vyslovení jejího jména nahlas vůbec nepomůže. Gary Lupyan říká: „Samomluva pomáhá především tam, kde je potřeba se soustředit na nějaký úkol a kde je možné, že by vás mohlo něco vyrušovat. Mluvení k sobě zvyšuje koncentraci a při úkolech, které jsou rozdělené do více kroků, pomáhá udržovat pozornost.“

 

foto: Shutterstock, zdroj: Science direct

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...