fbpx

Zveřejněno: 20. 5. 2017

V demokratické kapitalistické společnosti máme tisíce možností. Výběr je jenom na nás. Ale dovedete si vybrat? Pokud ne, tenhle článek vám může pomoci.

Možnost volby je požehnáním i prokletím. Psycholog Bary Schwartz spočítal množství salátových dresinků v malém lokálním supermarketu. Bylo jich 157. Taky 75 druhů ledového čaje a 40 druhů zubních past.

„Všechno toto rozhodování má dva negativní důsledky: první je, že paradoxně vytváří paralýzu, nikoliv volnost. S tolika možnostmi mají lidé velký problém něco si vybrat,“ vysvětluje. „Druhý efekt je, že i když překonáme paralýzu a rozhodneme se, budeme méně spokojení s výsledkem, než kdybychom měli méně možností.“

Možnost volby posiluje naši úzkost a zvyšuje hladinu stresu. Co s tím?

Slavný copywrtier Jacob McMillen řekl: „Nejlepší rozhodovači nečekají s rozhodnutím na poslední chvíli. Jejich volby pochází z předem stanovených hodnot, díky nimž mohou učinit okamžitě rozhodnutí snadno a konzistentně.“

rozhod1

Mnoho možností volby vyvolává v člověku stres. Ten však lze určitým způsobem eliminovat

Máme pro vás několik tipů, které vám s rozhodováním pomůžou.

1) Vyškrtejte špatné možnosti

Často se stává, že když máte na výběr z více možností, některé z nich vás od začátku lákají méně. Okamžitě je ze seznamu vyškrtněte. Čím méně věcí máte na výběr, tím lépe.

2) Vzdejte se představy, že najdete perfektní variantu

Bavič Louis Szekely, známý spíše jako Louis C.K., navrhl vlastní způsob, jak s rozhodovací paralýzou bojovat. Hodně lidem se – hlavně při nakupování dražších věcí – nedaří najít ideální variantu.

Jenže jak Louis upozorňuje, žádná volba nikdy nebude perfektní. Eldorádo najde málokdo. „Pokud vám něco sedí na 70 %, jděte do toho,“ řekl Louis C.K. „Díky tomu vaše spokojenost s věcí okamžitě stoupne na 80 %, protože se zbavíte bolesti, kterou s sebou přináší rozhodování.“

3) Zamyslete se nad budoucností

Lidé nemají rádi nepohodu. Z více možností často radši volí tu, která je pro ně pohodlnější, a to i v případě, že je pro ně druhá přínosnější. Jenomže pohodlí je přechodné. Co celkový zisk?

Naše hodnoty, pohled na svět i my sami se vyvíjí. Zkuste se zamyslet nad tím, čím budete za 10 let a která z vašich voleb bude pro vaše budoucí já prospěšnější. Pomohlo to?

rozhod3

Důležité při rozhodování je příliš dlouho neotálet

4) Nedělejte z toho vědu

Existují velká rozhodnutí, nad nimiž je správné se pořádně zamyslet. Skutečně má ale smysl vybírat si 5 minut, jakou si dám zmrzlinu? Přinejhorším si vyberte takovou, která vám nebude chutnat. No a co, svět se točí dál a vy nejste o nic chudší. Navíc jste se z toho poučili – už víte, co si příště nedávat.

Mnoho lidí se nedokáže zbavit neodbytného hlasu ve své hlavě: Co by kdyby… Jenže „Co by kdyby“ neexistuje, platí jenom to, co jste si zvolili. Jak mi jednou poradil autor knihy Konec prokrastinace Petr Ludwig: „Když už si něco vyberete, jděte do toho naplno. Zapomeňte na to, že existovaly i jiné možnosti.“

 

Čtěte také:

Máte strach z budoucnosti? Otevřete se přítomnosti 

Chcete dosáhnout životní rovnováhy? Vytrénujte svůj vnitřní hlas

Emoce nebo rozum? Podle čeho se rozhodnout správně?  

 

                  

                  

                 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Forbes

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...