fbpx

Zveřejněno: 15. 5. 2017

Nemůžete se odpoutat od minulosti a přitom se bojíte budoucnosti? Máte hlavu plnou myšlenek a váš svět se točí kolem snahy vše kontrolovat? Proč chvíli nežít teď a tady namísto vzbuzování strachu z budoucího?

Patříte mezi lidi, kteří tápou ve vlastním životě a mají pocit, že nikam nepatří a že nedostávají odpovědi na své otázky? Kniha Moc přítomného okamžiku od Eckharta Tolleho je možnou cestou k řešení takové životní situace, nebo alespoň odpovědí na některou z otázek.

kniha shutterstock 205640872

Autor knihy přiznává, že mnoho odstavců je přizpůsobeno a psáno za účelem meditativního uspokojení čtenáře.

Moc přítomného okamžiku představuje odpojení od toho minulého a strachu z budoucího. Každý se občas cítí bezmocně a zoufale hledá řešení: pracovní verze knihy je průvodcem v každé etapě cesty životem a přináší řešení ať už okamžitého nebo dlouhodobějšího rázu. A to i pouhým otevřením knihy na náhodné straně. To se říká a skutečně to také funguje. Autor knihy Eckhart Tolle sám uvedl, že mnoho odstavců je přizpůsobeno a psáno za účelem meditativního uspokojení čtenáře, nacházení transformační síly a nenucené touhy po přítomnosti a žití v ní. Ne vždy hledáme totiž nové informace a řešení, někdy jen potřebujeme ta správná slova pro napojení na přítomný okamžik a vědomí sebe sama.

Teď a tady

Kniha je pro svůj formát a účel velmi praktickým společníkem. Pro někoho obyčejná kniha v knihkupectví, pro druhé důležitá kniha pro vlastní cestu transformace a uvědomění toho, proč je tak důležité být teď a tady. V životě totiž existují chvíle, kdy je smutek silnější než snaha být pozitivní a vidět ve věcech a situacích výzvy a posuny kupředu. Kdy se neustále ohlížíme do minulosti a nemůžeme přestat. V hlavě si promítáme pořád ten samý film, který v nás vzbuzuje pocity bolesti, viny, nenávisti nebo zloby. Navíc přes něj nevidíme svou přítomnost, to, co právě žijeme. Nebo se naopak až příliš dotýkáme budoucnosti a doslova si píšeme scénáře plné strachu, úzkosti a dalších neduhů pronásledující náš dosud „krásný a harmonický“ život.

ted a tady shutterstock 384172894

Uvědomte si svou přítomnost a žijte tedˇa tady...

Proč právě přítomný okamžik?

Ohlížením se za etapami života, které nezměníme svým nynějším působením, ztotožňujeme se s bolestí, kterou v nás vyvolávají, s emočním tělem, které nás neustále udržovalo v napětí ve stavu svázaného těla. Přítomný okamžik je nejen skutečným žitím nám svěřeného času, ale jde také o prožívání, o užívání si vlastní existence, a to nehledě na okolnosti, počasí nebo vlídnost situace. Co je pro nás nyní přítomností, představuje zároveň základy pro budoucnost. Jestliže se tedy budeme teoreticky zaměřovat prostřednictvím degradačních scénářů na budoucnost, nemůžeme ji prostřednictvím přítomnosti existenčně tvořit. Zjednodušeně řečeno: občas je řešením i obyčejně jen být, užívat si života. Jan Patrman, kouč a byznysmen, pohotově osvětlil tu přítomnost, kterou žije 80 % české populace: „Dokonce i náš pocit štěstí závisí na tom, že si přehráváme šťastné vzpomínky z minulosti a sníme o radostech, které nás čekají v budoucnosti.“ Ale kam zmizela ta přítomnost a život?

„Když se nesoustředíte na budoucnost, nemůžete vidět všechny ty negativní scénáře. Stejně tak je to u Downova syndromu – takto postižení lidé mají zhoršené vnímání času nebo žijí pouze v přítomnosti. Otázkou je, zda jsou omezeni nebo naopak zbaveni něčeho, co by jejich život komplikovalo,“ uvedla Romana, maminka dítěte s Downovým syndromem.

Někdy až příliš myslíme, přemýšlíme a to náš reálný život upozaďuje. Je v pořádku třídit a filtrovat myšlenky, není však nutné, abychom jimi byli pohlcováni. V knize Moc přítomného okamžiku to Tolle jen potvrzuje: „Kdykoli hledáte nějaké řešení nebo odpověď, přestaňte myslet a soustřeďte se na své vnitřní energetické pole.“ Kniha je soupisem mnoha meditativních tipů, které jsou jednoduše převoditelné a využitelné v praxi.

les shutterstock 496191718

Jakmile se přestanete soustředit na budoucnost, nebudete z ní mít ani strach.

Přítomnost jako řešení všeho

Přítomnost je lékem téměř na všechno. Nejdůležitější je, abychom ji přijali. Přijetí nejen sebe sama, ale také dané situace, stavu našeho já posiluje spojení s přítomností, potažmo naším životem. Strach v přítomnosti nemůže přežít, je totiž postaven na scénářích, které při pomyšlení na budoucnost vyvoláváme. Podle Tolleho závisí budoucnost především na kvalitě našeho vědomí v přítomnosti. Vzdát se tedy přítomnému okamžiku je to nejdůležitější, co můžeme udělat, chceme-li způsobit nějakou pozitivní změnu.

Zastavte se...

Je to v podstatě velmi jednoduché: zastavte se a plně se zaměřte na přítomnost. To je totiž to jediné, co nyní je. Přítomnost. Okamžik za okamžikem. Když se plně věnujete tomu, co právě děláte a jak to děláte, nejste fixovaní ani na minulost, ani na budoucnost a případné strachy i úzkosti nemají šanci. Z jedné studie Harvardské univerzity dokonce vyplývá, že pokud je člověk plně soustředěn na přítomnost, je také o mnoho šťastnější.

Čtěte také: 

S Tygrem v kleci: Osvoboďte své myšlení z klece starých návyků

Jak rozeznat intuici od běžných myšlenek a pocitů? 

Chcete být šťastní? Učte se od Bhútánu 

foto: Shutterstock, zdroj: Eckhart Tolle: Moc přítomného okamžiku

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...