fbpx

Zveřejněno: 21. 5. 2017

Nejoblíbenější destinace Karibiku má všechno, co si jen můžeme přát. Nekonečně dlouhé písečné pláže, tropické pralesy, nevšední gastronomii, které vládne kreolská kuchyně, a usměvavé lidi. Ale nabídne i mnohem víc...

Na jihovýchodě ostrova Hispaniola zabírá Dominikánská republika přibližně dvě třetiny. Severní pobřeží ostrova omývá Atlantik, jižní pobřeží Karibské moře.
Nezažít pláž Bávaro na východním pobřeží by byla věčná škoda. Je natolik dokonalá, že ji návštěvníci portálu TripAdvisor v cestovatelské anketě Traveller´s Choice označili jako jednu z 25 TOP pláží světa.
Na jihu země jsou zase oblíbené pláže Dominicus, Bayahibe a Juan Dolio, na severu je vyhlášená Playa Dorada a surfařské městečko Cabarete. Na poloostrově Samaná stojí za návštěvu Las Terrenas, Las Galeras, nádherná je Playa Rincón. Na jižním pobřeží jsou pláže bílé, na severu mají barvu nazlátlou.

vodopady el limon na samana patri k nejuzasnejsim

Vodopády El Limon a Samaná patří k nejúžasnějším

Ubytování pro náročné i batůžkáře

Nové silnice a dálnice, které propojují hlavní město Santo Domingo s ostatními regiony, ocení každý cestovatel. Zemi je možné díky pokročilé infrastruktuře poměrně snadno a rychle procestovat ve všech světových stranách. Na výběr je nespočet hotelů všech cenových kategorií – ať už jsou to all-inclusive resorty, hotely pro dospělé – adults-only, luxusní butikové hotely, apartmány, vily, hostely i penziony.

Vodopády, třítisícovky i exotické druhy zvířat

Do Dominikánské republiky jezdí s oblibou rodiny s dětmi, zamilované páry i klientela 60+. Odpočívat tu můžete na více než 400 kilometrech písečných pláží, a až vás lenošení omrzí, za poznáním se můžete vydat do národních parků. Vybírat můžete hned z devatenácti. Jednou z výjimečných výprav je horská túra na nejvyšší vrchol Karibiku Pico Duarte, jistotou jsou také vodopády El Limón na Samaná, Aguas Blancas u Constanza či Damajagua u Puerto Plata.
Z početných exotických druhů zvířat můžete vidět papoušky, delfíny nebo velryby a vzrušujícím zážitkem bude i setkání s plameňáky a krokodýly americkými u solného jezera Enriquillo, které je největším v Karibiku.

V rytmech merengue a bachaty

Národní hudební rytmy, které mají v Dominikáně svůj původ, vás budu provázet na každém kroku. Oba tance si můžete také vyzkoušet v hotelech a barech při animačních programech, nebo se vydat do Koloniální zóny hlavního města na oslavy Santo Domingo de Fiesta, které se konají každý pátek a sobotu večer na Španělském náměstí.

merengueros v kolonialni zone santa dominga hraji a zpivaji temer kazdy den

Merengueros v koloniální zóně Santa Dominga hrají a zpívají téměř každý den

Káva, ryby i fazole

Návštěva této karibské země by nebyla kompletní bez ochutnání místní kuchyně a typických produktů. Národním pokrmem je sancocho, hustá masová polévka, kterou nabídne každá restaurace, také la bandera, což je pokrm z masa, rýže a fazolí, nebo pescado con coco – ryba připravená tak, jak ji v Evropě neznáme, na kokosové omáčce.
Vydáte-li se do vnitrozemí, v okolí města Santiago můžete navštívit kávové, kakaové nebo tabákové plantáže a manufaktury. Cukrová třtina se pěstuje zejména na jižním pobřeží u města La Romana. Mezi známé značky rumu patří například Barceló, Brugal, Capitan Bucanero nebo Bermudez.

Čtěte také:

Ptačí rezervace a domov pro čtyři lidi, to je Comino

Dva atraktivní důvody proč si vyjet do Lince 

V Kumeru u Prahy najdete stopy po pravěkých lovcích i novodobých armádách 

                  

 

                  

 

 

foto: Shutterstock

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...