fbpx

Zveřejněno: 2. 5. 2017

Jsme na nejmenším z nejmenších obydlených míst ve Středozemí mezi ostrovy Malta a Gozo. Pohybujeme se na rozloze pouhých 3,5 km² a dál už ani krok. Jak vypadá ten nejmenší ráj na zemi a kdo zde žije?

Zdejší starověkou pevnost proslavil film Monte Christo, který se tu natáčel. Filmaři si nemohli vybrat lepší destinaci. Ostatně Edmond Dantès zde rozhodně nebyl prvním vězněm. Už Angličan Lord Nelson po porážce své armády tady nechal svému osudu více než dvě tisícovky lidí. Místo se zalíbilo i Angličanům. Během první světové války tady vybudovali nemocnici, kde ošetřovali vážně zraněné vojáky. V izolaci tady zůstávali ti, o kterých se domnívali, že jsou nakaženi morem.

Ráda jsem sáhla pro 15 eur a vydala se vstříc tomuto jakoby zadumanému ostrovu. To, že je opuštěný, mě lákalo nejvíc. Najdete zde pouze jeden jediný hotel s bungalovy a jen čtyři stálé obyvatele a to je přece natolik výjimečné, že je třeba tohle místo zažít.

comino shutterstock 604187042

Comino představuje typickou středozemní architekturu.

Korzárem, pirátem nebo cestovatelem

Všechno je možné, ostrov nabízí jenom nezpevněné prašné cesty, asfalt zde nehledejte a ani rušné ulice nebo bujarý noční život a centrum plné památek Comino nemá. Zřejmě právě proto rok co rok pár desítek turistů zláká. Ti si zde užívají klid a lenošení. Tady se opravdu nespěchá, není kam.

Samozřejmě tady proběhnou člověku hlavou myšlenky i na dávnou pirátskou minulost ostrova. Piráti brzy zjistili, že se ve zdejších jeskyních mohou celkem bezpečně ukrýt. A tak si na ostrově zřídili základnu, odkud vyráželi po Středozemním moři přepadávat lodě a loupit. Jejich velmistr Alof de Wignacourt nechal v roce 1618 postavit i strážní věž, do které pro ochranu ostrova poslal tři sta bojovníků a dal jim k dispozici osmnáct děl. Věž se dnes jmenuje Santa Marija Tower a rozhodně ji nikdo nemůže přehlédnout. Výhled z ní je úchvatný.

comino shutterstock 411879433

Saint Mary's Tower je místem, které žádný host na Cominu nemine.

Na Cominu je ještě pár míst, která jsou skvělým cílem

Modrá laguna, která láká na křišťálově průzračnou vodu a pláž s bílým pískem, je bezkonkurenčně číslem jedna z celého ostrova. Z hotelu u zátoky San Niklaw Bay se turisté mohou ještě vydat na severovýchod k malému kostelíku Annunciation Church u zátoky Santa Marija Bay, k policejní stanici i k bývalé karanténní stanici, kde žijí stálí obyvatelé ostrova.

A když už je nicnedělání a klidu nad míru, pak nabídnou svoje služby trajekty do civilizace, odkud se zase turisté rádi do svého klidu Comina vracejí. Lodě jezdí z přístavů Mgarr na Gozo a Cirkewwa na Maltě. Z maltského města Sliema naopak jezdí během sezóny na Comino desítky výletních lodí.

Idylka na ostrově kmínu

Název Comino prý pochází od divokého kmínu, tedy kemmuna, jenž na ostrově hojně rostl. Toto koření tady ostatně najdete dodnes jako jednu z mála rostlin, které se tu uchytily. Ostrov je vyhlášený jako jedna z nemnohých přírodních rezervací ve Sředomoří a jako jedinečná ptačí rezervace pro stovky mořských ptáků, kteří tady hnízdí. Rostou tu nízké borovice a oleandry, z jejichž stínů je možné právě chráněné druhy ptáků pozorovat. Půdu bohatě pokrývá vřes, tymián, nesčetné druhy trav a také exotické květiny. Vzduch čas od času protnou zvuky zvonků koz a ovcí, které se tady na příkrých svazích pasou, a pak už jenom šumění moře.

 

Čtěte také: 

Tři důvody proč jet do Katalánska: Figueres, Cadaqués, Portlligat

Žena, která navštívila všechny země světa v rekordním čase

Štěstí je v Bhútánu všudypřítomné a vy ho potřebujete. Hlavně, když cestujete!

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...