fbpx

Zveřejněno: 23. 10. 2017

Běžně jsme zvyklí loučit se s člověkem, který zemře. Obdobný rituál by měl mít i konec každého vztahu. Rozchodové rituály mohou být neocenitelnými nástroji, které vám pomohou oddělit emocionální vazby od někoho, koho jste milovali.

Nedořešené konce vztahů nás mohou brzdit. A to nejen v navazování dalšího vztahu, ale mohou negativně ovlivňovat i každodenní situace. Vzhledem k tomu, že nás do velké míry ovlivňuje i obsah podvědomí, je třeba odpoutat se od bývalého partnera na vyšší úrovni.  

Odpoutání samozřejmě začíná materiální úrovní, kdy navrátíte bývalému partnerovi zapůjčené věci, popřípadě uklidíte z dohledu vše, co by vás s ním mohlo propojovat. Dalším krokem by mělo být konečné odpoutání vaší duše. Jen v případě, kdy partnerovi odpustíte, totiž můžete navázat nový vztah, který bude plně funkční.

Začněte si psát

Na sadu poznámek si zapište, jak jste se setkali, co jste udělali při vašem prvním výročí, sepište si první dárky, které jste si navzájem dali, nejlepší prázdniny, které jste měli, a různé další pozitivní vzpomínky. Samozřejmě to nemusíte udělat najednou, klidně si zapisujte postupně. Vedle toho si veďte poznámky, kam zaznamenáte situace, které vám způsobily bolest a zranění. Stačí, když si je pak budete pročítat například každý večer před usnutím do té doby, dokud nepocítíte vnitřní smír. 

shutterstock 478251991

Poznámky vám pomohou popsat vaše pocity

Poté napište partnerovi dopis. Shrňte v něm průběh vztahu, pocity, radosti i problémy. Tím si pravděpodobně odpovíte také na spoustu otázek, které zůstaly nedořešené. Dopis samozřejmě neposílejte. Můžete si jej uschovat pro případ, že byste si potřebovali tyto věci ještě jednou uspořádat, nebo jej můžete spálit.

Rozlučte se obřadem

Po fázi, kdy si srovnáte myšlenky, můžete přejít k vlastnímu procesu loučení. Vyberte si místo, kde rituál provedete. Mělo by být pro vás významné a měli byste se v něm cítit dobře. Můžete si vytvořit například oltář, kde zapálíte svíce. Jedna z nich by měla být bílá, ta bude symbolizovat vás jako bohyni, a jedna červená, jež zastoupí lásku. Na oltář můžete položit i krystaly, které mají čistící schopnosti, například ametyst, a ideálně také nějakou fotku s partnerem. 

Nyní použijte poznámky, na které jste si zapsali negativní emoce. Pročtěte si je a zapalte je. „Po zapálení negativních karet otočte fotografii lícem dolů, vyfoukejte svíčky a rozlučte se s vaším bývalým. Řekněte mu, že je čas jít dál s novou částí svého života,“ radí psycholog James Windell. 

shutterstock 717816718

Oheň vám pomůže oprostit se od minulosti.

Odpusťte sobě i partnerovi

Důležitou součástí očistného rituálu je odpustit sobě i partnerovi. Pokud vás navíc stále něco pojí, například děti, důležitost odpuštění samozřejmě sílí. Odpuštění nevnímejte jako snahu zapomenout na křivdy, ale smíření se situací, která nastala, a přijetí všeho dobrého i zlého. Zorientujte se ve svých pocitech a zkuste se na to podívat očima nezaujaté osoby. Analyzujte situace s největší možnou mírou pochopení. Zbavíte se tak negativních emocí a pocitů hněvu. 

Celý proces změny můžete završit očistnou koupelí. Při té si představujte, že čistíte své tělo od minulosti a dáváte průchod nové energii a začátkům. 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Ritual Well, Two Happy Homes

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...