fbpx

Zveřejněno: 11. 10. 2017

Raw čokoláda si na rozdíl od té běžné zachovává díky minimální tepelné úpravě většinu důležitých živin, proto se řadí mezi nejzdravější sladké pochoutky. V čem přesně našemu tělu prospívá?

Studie potvrzují, že čokolády s vysokým obsahem kakaa mají velké množství antioxidantů a zejména druhy v raw podobě extrémně vysokou schopnost bojovat proti volným radikálům. Raw čokoláda se tedy stává jednou z mála sladkostí, které našemu organismu prospívají.

Tento typ oblíbené pochoutky se vyrábí z tepelně nezpracovaných kakaových bobů, proto má oproti běžným druhům mnohem více živin. Kromě antioxidantů dodá vašemu tělu mnoho prospěšných minerálů, jako je například hořčík, vápník, železo či zinek. Navíc zlepšuje náladu a prokazatelně zpomaluje stárnutí.

Jak rozeznat kvalitu

Čokoláda v přiměřeném množství může být pro tělo přínos, musíme však pečlivě vybírat. Kvalitní druhy by neměly obsahovat rostlinné tuky, pouze kakaové máslo. Informace o jiných přidaných tucích musí být uvedeny na obalu. Ideální sladidla jsou ta nerafinovaná, například kokosový sirup. A samozřejmě čím vyšší množství kakaové sušiny, tím lépe.

shutterstock 314757638

Kvalitní druhy čokolády by neměly obsahovat rostlinné tuky.

Zdravé čokolády? Ty s vysokým obsahem kakaa

Studie publikovaná v roce 2011 Americkou národní lékařskou knihovnou uvádí, že u všech čokolád dvanácti náhodně vybraných značek byl zjištěn vysoký obsah flavonoidů, tedy antioxidantů. Vždy se však jednalo o typy s vysokým obsahem kakaové hmoty. Jinými slovy, to samé neplatí pro čokolády mléčné nebo bílé. Zmíněný výzkum rovněž upozorňuje na to, že průmyslové zpracování množství užitečných látek výrazně snižuje.

Studie týkající se obsahu antioxidantů v raw čokoládách zatím provedeny nebyly, nicméně existují jiné zajímavé informace. Například bylo zjištěno, že 100 g nepraženého kakaového prášku má až 3,5krát vyšší schopnost absorpce volných radikálů (ORAC) než stejné množství běžného kakaa.

Pozor na mléko!

Pokud vás výše uvedené údaje nepřesvědčily, že stojí za to si alespoň jednou za čas raw čokoládu dopřát, máme pro vás ještě jednu důležitou informaci. Podle jiné studie publikované v roce 2007 mléko výrazně snižuje pozitivní účinky některých fytonutrientů.

Takže když už čokoládu, pak vždy raději bez mléka (u veganských máte jistotu), s vysokým obsahem kakaa a nejraději nepraženou. Na trhu je k mání stále více značek a zajímavých chuťových kombinací, proto si určitě i vy najdete tu svou.

 

foto: Shutterstock, zdroj: iswari

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...