čokoláda

Nedaleko města Guiglo na západě Pobřeží slonoviny seká pět chlapců mačetami na kakaové farmě. Mají prázdné výrazy a mluví jen zřídka. Jediný zvuk nesoucí se vzduchem je rychlé hvízdání břitev, které se prokousávají vysokou trávou, a občasné cvaknutí kovu, když zasáhnou něco tvrdého.

Nová studie popisuje efekt , který je velmi důležitý pro prodejnost čokolády. Možná si myslíme, že je pro nás zásadní chuť, ale výzkumníci zjistili, že i samotné vnímání chuti a kvality čokolády je závislé na tom, jak hezky je zabalena.

Umíme si ještě představit fungující továrnu v centru Prahy? Dnes je to úsměvná představa, před 100 lety ale byly takové závody v české metropoli úplně běžné. Na vinohradské Orionce, jejíž areál vznikl v 19. století , například dlouhá léta fungovala továrna na čokoládu. V roce 1897 tu manželé...

Když se Jitka Herůfková pustila před čtyřmi lety do výroby čokoládových lanýžů, skončila první várka v koši. Před pár týdny se svými tabulkovými čokoládami z malé rodinné manufaktury v Čejči vytřela zrak světovým chocolatierům na prestižní soutěži v Londýně. {související} Takové pondělní ráno by...

Dokážete si představit svět bez čokolády? Zmizet může podle vědců už za několik desítek let. Vyšší teploty a stoupající míra sucha totiž devastují kakaové boby. Situace může vyústit až v úplné vyhynutí kakaovníků. Obří potravinové firmy, jako jsou třeba Mars a Nestlé, to ale nechtějí dopustit. My...

Nejnovější hit dobývá Ameriku. Jde o levandulovou horkou čokoládu „vytuněnou“ konopným olejem. Tento nápoj si již vysloužil pověst nejvíce utišujícího nápoje na planetě. A za vyzkoušení rozhodně stojí.

Vědci vynalezli nový druh čokolády. Vedle tří klasických – bílé, mléčné a hořké, teď přibude čtvrtá varianta – růžová. Od posledního objevu na čokoládovém poli přitom uběhlo již 80 let.

Raw čokoláda si na rozdíl od té běžné zachovává díky minimální tepelné úpravě většinu důležitých živin, proto se řadí mezi nejzdravější sladké pochoutky. V čem přesně našemu tělu prospívá?

Možná jste právě vy jedním z těch, kteří se zajímají o to, co jedí. Nakupujete produkty s označením BIO nebo takové, které seženete u místního farmáře. Zkrátka se chováte uvědoměle a původ potravin vám není lhostejný. Jenže občas si musíte položit otázku, zdali je Fair Trade skutečně fér?

Jezte vyváženou stravu – tabulku čokolády v každé ruce. Tímto příslovím se ohánějí čokoholici, kteří se bez této sladkosti neproderou dnem. A podle posledních vědeckých výzkumů tak prospívají svému mozku. Kakaové boby jsou bohatým zdrojem flavanoidů, což je třída přírodních sloučenin vykazující...

Vyměňte čokoládové tyčinky, plné ztuženého tuku, za 100% chuť čokolády. Kromě slasti, co se vám rozvine na jazyku, disponuje prospěšnými benefity pro zdraví!

Že jsou diamanty nejlepším přítelem ženy? Ano, ale jen do té doby, než přijde řeč na čokoládu. Pro tu má jemnější pohlaví často ještě větší slabost, než pro zářivé kamínky. A stejně tak, jako o drahokamech, vypráví se i o této sladkosti mnoho bájí a pověstí, které teď s námi můžete vyvrátit.