fbpx

Zveřejněno: 8. 11. 2017

Existuje tolik rituálů, že zvolit pouze jeden nebo dva a ty zařadit do svého života může být obtížný úkol. Meditace, bylinkový čaj pro pozdní odpoledne, oblíbená kniha před spaním, sauna nebo horká koupel? Něco málo napoví výsledky výzkumů, které se tomuto tématu věnovaly.

Začlenění „duchovna“ do každodenního života podle posledních vědeckých výzkumů snižuje hladinu stresu, což je klíčovým úkolem dobré péče o sebe sama. Odborníci na americké klinice Mayo tvrdí, že duchovní život může výrazně zlepšit naše zdraví. Nemusíte však přímo konvertovat k nějaké víře, stačí, když budete častěji hodnotit to, co prožíváte, z duchovního hlediska a stimulovat svůj nervový systém, například pomocí osvědčených rituálů.

Čichové vjemy

Možná si to ani neuvědomujete, ale čich má úžasnou moc. Dokáže totiž vyvolat emoce spojené s momentem čichového vjemu, který jsme v minulosti měli. Určitě se vám již stalo, že vám konkrétní vůně evokovala určitou vzpomínku. Zastavte se proto, vychutnávejte přírodu kolem sebe a používejte k tomu své smysly, na vaši psychiku to bude mít blahodárný vliv.  

Esenciální oleje

Skvělým způsobem, jak využít ozdravné účinky aromaterapie, je prostřednictvím esenciálních olejů. Existuje jich ale takové množství, že zřejmě bude těžké rozhodnout, který z nich je nejlepší. Nejnovější výzkumy ukazují, že například bergamot již po pouhých patnácti minutách expozice zvyšuje pocity pozitivity. Navíc nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky, což se tak často nestává. Pokud tedy potřebujete nabudit a zlepšit náladu, přidejte několik kapek bergamotové silice do své aromalampy a už za čtvrt hodinky se budete cítit lépe.

shutterstock 529076968

Správně vybrané esenciální oleje vám pomohou k lepší náladě

          

Levandule

Nedávno provedená farmakologická studie ukázala, že levandulový esenciální olej dokáže ovlivňovat transport serotoninu v mozku potkanů. A zatímco autoři tohoto výzkumu vyzývají k dalšímu zkoumání výhod, které může mít levandule na onemocnění centrálního nervového systému u lidí, důkazy, které jsou přítomny, rozhodně stojí za zamyšlení. 

Čas na čaj

Zelený čaj popíjený v dopoledních hodinách může být skvělým způsobem, jak se lépe koncentrovat a celkově přispět ke svému zdraví. Nejnovější údaje uvádí, že třída chemických sloučenin nalezených v tomto nápoji, tzv. polyfenoly, by mohly hrát důležitou roli ve způsobu, jakým buňka bojuje proti zánětům a rakovině. Ideální je proto dávat si zelený čaj každý den, například k snídani.

Energie získaná ze zeleného čaje je méně intenzivní než z kofeinu, proto je tento nápoj skvělým životabudičem pro ty, kteří jsou citliví na silné energizátory, jako je právě například kofein či cukry v energetických nápojích. 

shutterstock 301981889 1

Zelený čaj je skvělý životabudič

Protahování

Většina moderních povolání zaměstnává především horní polovinu těla, zatímco zbytek často zůstává v nehybných polohách. Není tedy žádný div, že si na konci dne stráveného sezením u počítače připadáte, jako by vás přejel tank.

Dobrou zprávou je, že na tyto problémy existuje řešení, kterým je obyčejné protahování. Jednou za půl hodiny se proto zvedněte od stolu a zacvičte si. Stačí jednoduché pohyby, které se doporučují i při letech letadlem. Protáhněte si svaly na rukou a nohou i záda, a pokud vytrváte, uvidíte, že žádná bolest nebude mít šanci.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...