fbpx

Zveřejněno: 5. 12. 2017

Pravděpodobně jste už slyšeli, že pravidelné cvičení může snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou potíže se srdcem, diabetes nebo osteoporóza. Stále více výzkumů ale ukazuje, že může mít i další, překvapivější účinek. Jedná se o zlepšení sexuálního života.

Robert J. Davis, novinář zabývající se zdravým životním stylem, a Brad Kolowich, trenér celebrit, v nové knize Fitter Faster přirovnávají cvičení k viagře. Podle nich totiž u mužů stejně jako ona zabraňuje problémům s erekcí.

To potvrzují i výsledky studie, v jejímž rámci byli muži středního věku vykonávající sedavé povolání na dobu 9 měsíců zařazení do programu intenzivního cvičení. Po skončení tohoto období většina z nich zaznamenala výrazné zlepšení v oblasti sexuálního života.

shutterstock 552723649

Cvičení pomáhá zvýšit sexuální apetit. Jak u žen, tak u mužů.

Cvičení svědčí i ženskému libidu

Podobné výsledky měl i výzkum prováděný na ženách. Podle něj ty, které jsou fyzicky aktivní, vykazují větší sexuální touhu, vzrušení a spokojenost než ty, které mají sedavé zaměstnání, jež nikde nekompenzují.

V jednom neobvyklém experimentu se mladé ženy po dobu 20 minut věnovaly intenzivní jízdě na cyklistickém trenažéru a poté sledovaly erotický film. Podle zařízení, které hodnotí vaginální průtok krve, vykazovaly tyto ženy vyšší fyziologické sexuální vzrušení než ty, které se před filmem žádnému cvičení nevěnovaly.

Jak fyzická aktivita pomáhá?

Zvýšený průtok krve pomáhá vysvětlit, proč cvičení vede k lepší sexuální funkci i v případě mužů. Svou roli může ale také hrát zlepšení sebedůvěry a upravení náhledu na sebe sama, s nímž pravidelné cvičení výrazně pomůže.

Muži a ženy, kteří cvičí pravidelně, se pravděpodobně budou cítit sexuálně žádoucí, což může vést i k lepšímu sexu. Ten jistě zabezpečí i větší síla, pružnost a vytrvalost, kterou pravidelný pohyb buduje.

Záleží i na hladině testosteronu

Fyzická aktivita, zejména silový trénink, může zvýšit hladinu testosteronu, což opět může zvýšit frekvenci pohlavního styku u mužů a žen. Přetrénování ale může mít opačný účinek.

V takovém případě totiž hladina zmíněného hormonu výrazně klesne. Nedávná studie zjistila, že muži, kteří to se cvičením přehánějí, mají výrazně nižší sexuální libido než ti, kteří jsou v této věci střídmější.

shutterstock 675061186

To, že by sex oslaboval sportovní výkon mužů, dokázané není.

Oslabují ženy mužům nohy?

Pokud jde o vliv sexu na vrcholový trénink, tak konvenční moudrost již poměrně dlouho spočívá v přesvědčení, že sexuální radovánky před protivníkem snižují agresivitu a sílu. To ve filmu Rocky připomínal slavnému boxerovi už jeho trenér Mike, když si k sobě boxer nastěhoval svou lásku Adrianne. Což je škoda.

Kdyby Rocky boxoval v dnešní době, mohl by si se svou vyvolenou zřejmě užívat bez výčitek a strachu z prohry. Současné výzkumy totiž teorii o „sexuálním oslabování síly“ v podstatě nepodporují.

Například studie, jejímž autorem je již zesnulý profesor University v Marylandu Warren R. Johnson, se zabývala bývalými vrcholovými mužskými sportovci. Měřila jejich sílu ráno poté, co měli sex se svými ženami, a znovu po tom, co se sexu po dobu minimálně 6 dnů zdrželi. Výsledky byly shodné.

Podobně i další studie zveřejněná v americkém časopise Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, která zkoumala mužské sportovce, zjistila, že sexuální aktivita negativně neovlivní výkon ani při cyklistickém zátěžovém testu. Sportovci, kteří prožili sex dvě hodiny před testem, měli ale vyšší hodnoty srdečního tepu během zotavení po cvičení.

Skvělá zábava, která pálí kalorie

V závislosti na délce a intenzitě milování může mít sex na tělo podobné účinky jako sport. Studie mladých zdravých párů, jejímiž vedoucími byli Julie Frappierová, Isabelle Toupinová, Joseph J. Levy, Mylene Aubertin-Leheudreová a Antony D. Karelis, v tomto směru dospěla k závěru, že tyto páry sexuální aktivitou spálili v průměru 3 až 4 kalorie za minutu. Muži přitom spalovali více než ženy. Úroveň intenzity byla považována za mírnou, srovnatelnou s běžnou chůzí nebo rychlejší hrou rekreačního tenisu.

Pro většinu lidí ale sex netrvá tak dlouho jako zmiňované aktivity. To znamená, že při něm celkově pálí méně kalorií. Ve výše popisované studii byla sexuální aktivita porovnávána s 30minutovým mírně intenzivním tréninkem na běžeckém pásu, který spálil přibližně třikrát víc kalorií. Navzdory tomu ale sexuální aktivita u duelu vyšla jako vítěz. Proč? Protože všichni účastníci studie ji hodnotili jako příjemnější.

foto: Shutterstock, zdroj: Health.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...